Size göre en önemli Atatürk ilkeleri hangileridir?

Konu sahibi son olarak 41 gün önce görüldü

• Kullanılan toplam oy
    10
Atat%C3%BCrk-ve-ilkeleri.png

Atatürk ilkeleri ve inkilapları

Atatürk İlkeleri'nin hepsi önemli ve birbirinin tamamlayıcısı. En önemli şudur diye ayıramıyorum çünkü bütün ilkeler birbirinin bütünleyicisi.

Kesinlikle Noah arkadasimiza katiliyorum. Hepsi birbirinden önemli ve hepsi birbirini tamamlar.

Biri olmadan diğer olmaz. Hepsi birbirinin doğal sonucu zaten. O yüzden hepsi diyorum.

Bu ne len.
Sanki, Imanin sartlariymis gibi muhabbete döner bu konu.
Hic birini birbirinden ayirmayiz reyiz.
Hepsi cokzel.

Noah'a katılıyorum.
İşgalden yeni çıkmış bir devletin hem çağdaş seviyeyi yakalaması hem her anlamda özgürlüğü elde etmesi hem de milli dayanışmanın sağlanması için hepsi Ulu Önder'in öngördüğü gerekliliklerdi.Bir daha işgale uğramamak ve gururla dünya arenasında bağımsızlığını koruyabilmesi için.

Ayrıca çoklu işaretleme şansı verdiğiniz için de teşekkürler Jose Chilavert:hi:

Bu ilkelerin hiçbiri Atatürk'ün değil. Atatürk'ün bir ilkesi yok. Atatürk gibi pragmatis olanlar ilkesiz ve amaca yönelik hareket ederler. Belli bir yere takılıp kalmazlar. Hayatını ve yaptıklarını izlediğimizde bunu direkt söyleyebiliyoruz.

Atatürk bir felsefeci olmadığı gibi bir ideolog da değil, ya da kendince sistemleştirdiği bir fikir akımına sahip birisi değil. O zor dönemde ülke için emek harcamış takdir edilen bir insan sadece, ülkenin kurtuluşundan sonra yapılanlar ise sadece politika.

Bunlar Fransız İhtilali ile sistemleşerek ortaya çıkan ilkeler. Daha önce de Cumhuriyet algısı vardı. Roma İmparatorluğu bile oligarşik de olsa bir cumhuriyete sahipti. Yani öyle dünya yerlerdeydi de biri çıktı bunu çıkardı ülkeyi demokratikleştirdi falan değil. . Demokrasi büyük bir fikirdir, öyle tek bir kişiye hapsedilecek türden bir fikir değil. Demokrasi gökten zembil ile inen bir şey değil zaten, yaşanarak öğrenilen bir şey.

Oyumu inkılapçılığa verdim. Çünkü değişim kaçınılmazdır. Ve hiç bir beşer kimse kendisinde takılınıp kalınacak kadar değerli değildir. Zaman değişir hayat değişir. İnsanlar değişir. İlahi kaynaklı olmayan her şey eskir. Hiçbir felsefi akım sonsuza kadar kalmaz.

Atatürk ilkelerini bilmem ama bence en önemli ilke başkalarının özgürlüğünü ihlal etmeme ve farklılıklara saygı duyma ilkesidir. Bu ilkeyi tam anlamıyla uygularsak, zaten o zaman demokrasiyi tam anlamıyla benimseyebiliriz. Kişisel görüşüm böyle :) O zaman, insanlar kendileri gibi düşünmeyenlere nefret duymaktan vazgeçerler. Kalplerini sevgiye açarlar.

Ancak bir kıyas yaparsak, kesinlikle Antik Yunan'da ilk ortaya çıkan İnkılapçılık(değişimcilik) derim. Heraklitos'un ifade ettiği gibi, "Aynı ırmaklara gireriz ve girmeyiz. Hem varız hem yokuz."
Bu söze bayılıyorum :)

Yaşasın insanlık ve özgürlük diyelim!
Yaşasın değişim!

Hepsi birbirini tamamlar nitelikte. Böyle bir ayrım nasıl düşünüldü acaba?
Biri daha önemli ya da diğeri önemsiz değil ki anlam ve işlevine göre her ilke önemli ve değerli.

Konuyu gereksiz bir yöne çekmeye gerek yok, tabiiki toplum yönetim ilke ve Temel'leri sıfırdan oluşmamıştır. Önemli olan o ilkeleri uygulayabilecek bir toplum kurucusu olup öngörüleri yüksek tutmaktır. Her ülkenin milliyetçiliğinde yüceltilmiş insanlar tarih kitaplarına girerler bunda yanlış bir şey yoktur.

Atatürk sempatizanlığından bağımsız olarak, en sorunsuz ilkenin İnkilapçılık olduğunu düşünüyorum.

Devletcilik catidir.
Digerleri direkleri.

Peki.
Ilkeleri bu denli anlayan biri ile tartismam abes olur :1229620qt4v0vghp8:

Geri