Sizce Ölümden Sonra Hayat Var mı?

E
  • Kullanıcı Ezel
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
İslâma göre ve İslâma inananlara göre var; inanmayanlara göre yoktur. Olmasa bazı insanlar neden ahiretini düşünerek ibadet etsinler ki? Bence de var ve ak koyun kara koyun orada belli olacak. :)

Bence yok.
Su an olenlerde yok oldular reenkarnasyon gibi dusunuyorum.
bunun inanc sekkiyle alakasi yok ta ben oyle dusundum genelde aklima hep o eskiya filminde ki replik geliyor.

İslami yönden söylemiyorum , bence ruhun varlığını kabul ediyorsan ki (hindular,dinler,şamanlar vs olduğunu kabul etmiş ) ölümden sonra hayat vardır .Ayrıca bilimsel olarakta ruh ile seyehat edebilme gibi özelliğimiz vardır .Hatta hergünde yapıyoruz ama bilinçsiz .Ruh ile beden arasında bir bağ vardır , ölümde yada bitkisel hayattaki birisinin bu ruh-beden arasındaki bağ kopuyor esas özümüze ruhumuza geçiş yapıyoruz .

Bilimsel şeklinde böyledir .Kitaplardan araştırmalarımdan kısa bir özet .

İslâma göre ve İslâma inananlara göre var; inanmayanlara göre yoktur. Olmasa bazı insanlar neden ahiretini düşünerek ibadet etsinler ki? Bence de var ve ak koyun kara koyun orada belli olacak. :)
İslama inanmayanlara göre yok mu? neredeyse bütün dinlerde cennet ve cehennem vardır.

Her türlü fikir kişiyi bağlar saygı duymak gerekir.
Hz. Ali'nin hayatından bu konu ile ilgili birşey var.

Bir gün Hz. Ali'ye (r.a), bir adam geldi. Adam ölümü, tekrar dirilmeyi, ahirette hesabı, cenneti ve cehennemi inkar ediyordu.
Hz. Ali'ye: - Ya Ali, siz müslümanlar ölüme ve ölüm ötesine inanıyorsunuz; biz ise inanmıyoruz. Siz cehennemden kurtulmak, cennete girmek için bir sürü ibadet ediyor, mal harcıyor, zahmete giriyorsunuz. Bu zahmete değer mi? Hem ölümden sonra tekrar dirilmenin olacağı ne malum?" diye sordu.

Hz. Ali (r.a) adamı sükunetle dinledi, sonra ona şu cevabı verdi: "Evet, ölümden sonra dirilmek, hesaba çekilmek, cennete veya cehenneme girmek, ya senin dediğin gibi yoktur; ya da bizim dediğimiz vardır. Önce senin dediğinin doğru olduğunu düşünelim. Ölümden sonra ahiret hayatı yoksa, seninle biz aynı durumdayız. Sana da yok bize de yok.
Bu arada bizim Yüce Allah için kıldığımız namazların, yaptığımız ibadetlerin, hayır ve iyiliklerin, güzel ahlakın, verdiğimiz zekat ve sadakaların bize bir zararı olmaz. Ama, ya ahiret varsa, bizim dediğimiz doğru çıkarsa, senin hâlin nice olur? diye sordu.

Adam, biraz durdu, düşündü ve sonra: " Vallahi, her iki durumda da siz kârdasınız, ahiret varsa vay bizim hâlimize! Yolunu öğret, ben de müslüman olacağım," dedi ve müslüman oldu.

İslâm inancı olmayan birçok arkadaşım bunu reddeder. :) Cennet ve cehenneme inanan biri ahireti nasıl inkar eder?
Müslüman olmayıp hristiyan, yahudi veya semavi olmayan dinlerde de ahiret ve cennet cehennem inancı vardır. din olgusunu sadece islamiyetle sınırlandırmayın yahudilik ve hristiyanlık da dindir.

Müslüman olmayıp hristiyan, yahudi veya semavi olmayan dinlerde de ahiret ve cennet cehennem inancı vardır. din olgusunu sadece islamiyetle sınırlandırmayın yahudilik ve hristiyanlık da dindir.

Ben öyle bir şey demiyorum. Tabii ki de onlar da din; ama en son gönderilen din İslâmdır. Ben çevremdeki insanlardan yola çıkarak dedim onu. Allah'ın varlığını reddeden insanlar ahireti de reddediyor.

bunu sen dedin başkası değil

Ben öyle bir şey demiyorum. Tabii ki de onlar da din; ama en son gönderilen din İslâmdır. Ben çevremdeki insanlardan yola çıkarak dedim onu. Allah'ın varlığını reddeden insanlar ahireti de reddediyor.

Bunu tartışan ya da içinde bir gram şüphe olan varsa, bence hiç yaşamasın...

Evet ben dedim gördüğüm, duyduğum şeylere istinaden. İlk alıntıda ifade düşüklüğü oldu sanırım. Sana soruyorum bi ateist ölümden sonraki hayata inanıyor mu yani?

Ateistlik bir din değil ki :)

Dünya üzerinden inanılan hemen bütün dinlerde ölümden sonraki hayata inanılmış. Tarihte baktığımız zamanda öyle. İnsan hayatının ölümle sınırlı olması kadar korkutucu bir şey yok bence. Bu yüzden doğal olarak yeniden dirileceğimize inanıyoruz, inanmak istiyoruz.

Ateistlik bir din değil ki :)

Dünya üzerinden inanılan hemen bütün dinlerde ölümden sonraki hayata inanılmış. Tarihte baktığımız zamanda öyle. İnsan hayatının ölümle sınırlı olması kadar korkutucu bir şey yok bence. Bu yüzden doğal olarak yeniden dirileceğimize inanıyoruz, inanmak istiyoruz.

Evet din değil; ama dünya dinleri kategorisinde ateizm de ele alınır. Ona istinaden merak ettim. Haklısın çok çok eski inanışlarda bile ahiret inancı mevcut.

Diger semavi dinler allahin varligini reddetmez ki.
olum den sonra hayatin olmadigini ateistler soyler. Inanci olanlar degil. Sonucta inanci olmasi bi umudu olmasi anlamina geliyor.

Evet din değil; ama dünya dinleri kategorisinde ateizm de ele alınır. Ona istinaden merak ettim. Haklısın çok çok eski inanışlarda bile ahiret inancı mevcut.

Gerçekten öyle. Mısır'da, Anadolu'da,Mezopotamya'da, eski Amerika uygarlıklarında, Orta Asya Türk inanışlarında hep vardır. Ahiret inancı olmayan bir din zaten kabul edilmez. Bir şeyler vaat edecek ki, insanlar o dine inansın.

Öldükten sonra azot - karbon döngüsüne katılacağız. Bu, bu kadar basit.

Ruh dediğimiz şey bilimsel olarak beyin işlevimizdeki duyularımız, algılarımız, hafıza, akıl yürütme gibi fonksiyonlara verilen addır. Biz öldükten sonra onlarda duracağından ruh da bedenle beraber ölecektir.

Öldükten sonra hayat olduğuna dair bir argüman sunuluyorsa buna da tutarlı teoriler sunmak gerekir.

Evet ben dedim gördüğüm, duyduğum şeylere istinaden. İlk alıntıda ifade düşüklüğü oldu sanırım. Sana soruyorum bi ateist ölümden sonraki hayata inanıyor mu yani?

Abi anlatamıyom galiba ben ateistlerin ahiret inancı olduğuna değinmedim. Sadece semavi veya değil çoğu dinde ahiret inancı vardır. Yaratıcıyı ret eden birinin ahirete inanmasını beklemek danadan buzağı doğmasını beklemek gibi bi şey olur.

Gerçekten öyle. Mısır'da, Anadolu'da,Mezopotamya'da, eski Amerika uygarlıklarında, Orta Asya Türk inanışlarında hep vardır. Ahiret inancı olmayan bir din zaten kabul edilmez. Bir şeyler vaat edecek ki, insanlar o dine inansın.

Ya budizm nedir?

Geri