Kutlu olsun. Tüm müslümanların yeniden gözü aydın.
Bakara 30:
Bir zamanlar Rabbin meleklere: “Ben yeryüzünde (hükümlerimi icra edecek) bir halife (etkili ve yetkili olmaya elverişli insan) yaratacağım.” buyurmuştu. Melekler de: (Ya Rab!) “Seni övgüyle yüceltip takdis eden bizler dururken, orada bozgunculuğa ve yozlaşmaya yol açacak ve kan dökecek birini mi yaratacaksın?” dediler. (Allah da) şöyle buyurdu: “Muhakkak ki ben, sizin bilmediklerinizi bilirim.”
Zariyat 56:
Ben cinleri ve insanları, başka değil, sırf bana kulluk etsinler diye yarattım.
Aşağıdan yukarıya doğru hatırlayalım. Önce cinleri belirtmesinin sebebi, yer yüzünde bizlerden önce onların yaşıyor olmasından kaynaklanıyor. Tıpkı şuanda insanoğlunun savaşlarla, gıdalarla, zehirlerle kan döktüğü gibi, bizden önce dünyada yaşayan cinniler de kan döktüler. Cinlerin arasındaki savaşlar en yüksek noktaya ulaşınca, Allah henüz kibrine yenik düşmemiş olan iblise bir görev verdi. İblis o zamanlar meleklerin hocasıydı. O sebeple en büyük alim iblistir ama kibrine yenik düştü derler. İlminle amel etmedikten sonra bilmenin ve bilmişlik yapmanın faydası yok derler. İblis, komutasına verilen melekler ordusuyla yeryüzündeki bütün cinleri lağvetti. Bu çok büyük bir olaydı. Fakat ince bir detayı sadece Allah biliyordu. Allah'ın orduları sayesinde cinleri lağveden iblis "bunu ancak ben yapabilirdim zaten" diye kibretti. Fakat bunu sadece kalbinden geçirdi. Melekler bunu duymadı. Kalpleri yalnızca Allah biliyordu.
Sonra Rabbimiz, yeryüzünde yeni bir halife yaratacağım derken, melekler muhalefet kastı olmaksızın, ayette de geçen soruyu sordular. Yeniden kan döken bir halife mi olacak diye sordular. Rabbimiz ise ben sizin bilmediklerinizi bilirim diye karşılık verdi. İşte Rabbimizin cevabının zahiri manası onun ezeli ilmini gösterirken, batıni manası ise iblisin kibrini biliyor olması demekti.
Şimdi şuna bakalım;
“Ben gizli bir hazine idim; bilinmek istedim, mahlukatı yarattım.” (Acluni, Keşfü'l-Hafa, II, 132)
Bütün bu olanlar, Rabbimizi hakkıyla bilmemiz için sebeplere dayandırdığı süresi belli olan filme benzer. Filmi kendi gözlerimizle izliyoruz. Onu hakkıyla bilenler ödüllendirilecek. Rabbim bizlere ilmel, aynel ve hakkel yakîni nasib eylesin.