A
aXi
Ziyaretçi
Ziyaretçi
Niğde’nin Gümüşler Beldesi’ndeki kaya oyma Gümüşler Manastırı’nda bulunan “Gülen Meryem” freskinin Türkiye’nin tanıtımında kullanılacağının açıklanması tartışmalara yol açtı. Bazı sanat tarihçileri Meryem Ana’nın hiçbir freskte gülümsemediğini belirterek, bunun bir “restorasyon hatası” olabileceğini belirtti.
“Ben gülen Meryem freskine rastlamadım; Meryem figürü hepsinde durgundur. Meryem yarı yarıya tanrısal bir varlık olarak kabul edildiği için, sırıtan bir Meryem pek olmaz. Tanrının korkutucu tarafını kabul ederler. Ancak 19. yüzyılda birtakım sistemlerin dışına çıkıldığı görülüyor. Örneğin İzmir’de modern diyebileceğimiz terk edilmiş bir Rum kilisesinde mihbarın üzerinde kocaman bir tek göz görmüştüm. Bizans ikonografyasında böyle bir şey tasavvur dahi edilemez. Eski ikonografya programa bağlıdır. Bu demek oluyor ki program dışına da çıkılmış. Meryem Bizans mimarisinde kiliselerin ön hollerinde resmedilir. Kilisenin kutsal kısmında yoktur. Meryem’in hayatıyla ilgili figürler yer almaz. Meryem yalnızca tanrının yarattığı varlığı, tanrının oğlunu kucağında taşıyan kişidir.”