Sınıf Kuralları Nelerdir , Sınıf Kuralları Neden Koyulur?

R
  • Kullanıcı Restful
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Yükseköğretim
sınıf kuralları neler , sınıf kuralları ne işe yarar , sınıf kuralları ne olmalıdır , sınıf yönetimi dersi sınıf kuralları , sınıf kuralları konu anlatımı , formasyon sınıf yönetimi dersi sınıf kuralları konu anlatımı, sınıf kuralları neden koyulur , sınıf kuralları neden olmalıdır , sınıf kuralları neden uygulanmalıdır

Kural koyma sınır yönetiminin en stratejik öğesidir.Kural, sınıfta yer alan eğitim yaşantılarının amaçlarına dönük olarak alınması kadar önemli olan bir başka unsur da, uygulanabilir olmasıdır.
Sınıfın temel öğesi olan öğrencilerin dışlandığı ortamlarda kuralların etkili olması beklenmez.Bu nedenle kural koymada önemli olan, öğretmen ve öğrencilerin ortak bir algı dayanağından hareketle anlayış birliğine ulaşmalarıdır.Etkin bir kural koyma süreci , katılımcı karar sürecinin dinamiklerini içerir.Katılımcılık; karardan etkilenenlerin beklenti ve gereksinimlerinin seslendirilmesini gerektirir.Böylece sınıfta özgür ve demokratik bir tartışma ortamı da sağlanabilir.Öğrencilerin önceden bilgilendirilmesi ve görüşlerinin alınması, kuralların geçerliliklerini arttırır.Bu durum , aynı zamanda öğrencilerin demokratik yaşamın gereklerine uygun davranış ve alışkanlıklar geliştirmesine de yardımcı olur.
Kuralların belirlenmesinde esnek yapılandırılmış bir karar sürecinin oluşturulması öğretmenin görevidir.Dolayısıyla öğretmen öncelikle amaçları açık ve net şekilde anlatmalıdır.Kuşkusuz her kural bir amaca yönelik olmalıdır.Amaçlar ise tutarlılık , yansızlık , süreklilik ve akılcılık gibi ilkelere uygun olmalıdır.
Kuralların niteliğinin yanı sıra anlatım biçimi de önemlidir.Etkili bir anlatım yöntemi geliştirmek kalıcı ve sürekli bir eğitim ortamı hazırlar.
Kuralların nazik bir üslupla söylenmesi ve ceza yerine ödüllerin vurgulanması kuralların uygulanmasına katkı sağlar.
Öğretmen kuralların uygulanmasını empatik bir iletişim sistemi içinde gerçekleştirebilirse bir çok sorun ortaya çıkmadan çözülebilir.Esasen kural koymanın amacı da sorunların ortaya çıkmadan çözüme kavuşturalabilmelidir.Önemli olan, sınıfta böyle bir anlayış ve yaklaşım biçimi yerleştirerek , öğrenciye sorun çözmeyi öğretebilmektir.

Geri