Sınıf Annesi Uygulaması Yasaklandı

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okullarda "sınıf annesi" ve benzeri adlar altında mevzuatta yer almayan uygulamalara müsaade edilmeyeceğini bildirdi.

MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce "mevzuatta yeri olmayan uygulamalar-sınıf annesi" konusunda 81 ile yazı gönderildi.

Yazıda, Bakanlığa yapılan başvurularda, bazı okullarda "sınıf annesi" adı altında görevlendirilen velilerin, sınıfın çeşitli ihtiyaçları için "aidat" ve benzeri adlar altında para topladıkları, ders araç-gereci temini yönünde faaliyetlerde bulundukları ve zaman zaman derslere müdahil olduklarının belirtildiği; ayrıca bu kişilerin kişisel verilerin korunmasına aykırı olarak öğrencilerin görüntülerini kaydettikleri ve bu görüntüleri çeşitli sosyal medya platformlarında yayınladıklarının kamuoyuna yansıdığı aktarıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde, "öğrenci sağlığı" ve "öğrenci güvenliği" konularındaki hükümlerin hatırlatıldığı yazıda, şunlar kaydedildi:

"Okullarımızda, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın eğitim ve öğretim süreçleri, Bakanlığımızın görevlendirdiği öğretmenlerimiz tarafından milli eğitimin ilke ve amaçları doğrultusunda öğrencilerin üstün yararı gözetilerek, yaş ve gelişim özelliklerine uygun olarak bilimsel esaslar çerçevesinde yürütülmektedir. Ders öğretmeni dışındaki kişilerin eğitim ortamlarına müdahalesi, eğitimin niteliğini bozmakta ve pedagojik ilkelere aykırı durumlar oluşturmaktadır."

Bakanlığın yazısında, okullarda sınıf annesi ve benzeri adlar altında mevzuatta yer almayan uygulamalara mahal verilmemesi, bu konuda okulların uyarılması ve gerekli tedbirlerin alınması istendi.

Sınıf annesi nedir?

Sınıf annesi, çocuklara okula uyum sürecinde yardımcı olan kişilerdir. Bir öğrencinin velisi ya da herhangi bir yakını ile okul arasında doğru iletişimi sağlamaktadır. Ayrıca öğretmenin yerine velilelerle de iletişime geçme görevi de üstlenmiştir. Sınıf annesi, genellikle öğretmenin yardımcısı olarak görev yapar. Sınıfın düzenini sağlayarak, öğrencilerin okula uyumunu kolaylaştırmaktadır. Ayrıca veliler ile iletişimi güçlendirerek, çeşitli etkinlikleri organize etmek gibi görevler de üstlenir.

alıntı

Cok iyi olmus. Hadsiz insanlardan, cocuklara verdikleri zararlardan, bir de utanmadan videoya cekip internette linc etmeye/ettirmeye calismalarindan gina gelmisti.

Bana mi oyle geliyor, yoksa hayatinda hic bir sey basaramamis kisilerin, cocuklari uzerinden kendilerine bir sifat/statu olusturmaya calismalari daha mi artmaya basladi son zamanlarda?

Çocuk daha bu yaşta cv ye öyle bir hikaye sabitledi ki, bir sonraki adım eğitim sistemini değiştirmek falan olmalı. Bu alfa değil, aslında delta kurtların hareketi. Pedagojiden habersiz, psikolojisi yerlerde ve hergün hikayeye kahve atmaktan başka bir iş yapmayan o kadınları bir hızla okuldan uzaklaştırmak. Bunu yirmi sene sonra kız arkadaşına anlatsa inandıramaz. Zaten meşru bir uygulama değildi. Bunun yerine eğer çok ihtiyaç varsa pedagoglar görev yapabilirler. Rehber öğretmenler ne kadar iş görüyor bilemem. Bizim dönemimizde okul aile birliği başkanı vardı. Bizim sınıftaki en sevdiğim kız arkadaşlarımdan birinin de annesiydi ama okulda hiç kimse sevmiyordu onu. Bu karar o zaman alınsa, okul görümcesi, okul eltisi, okul baldızı gibi sıfatlar bulup yine geri gelirdi. Öyle ısrarcıydı. Ama bu yavru kurt öyle bir devrime imza attı ki, rüyalarında Fidel'le kürsüye çıkacak gibi duruyor. Yalnız sınıf babaları ne olacak merak ediyorum. Endişeliler.

Okul aile birliği denilen bi sey vardı benim zamanımda.
İlkokul ortaokul sıkıntılıdır benim. Ortaokula geçince sınıflar karistiriliyor hatırlıyorsunuzdur. Hah işte bizim bu çete vari okul aile birliği anneleri, ben ve benim gibi sorunlu öğrencilerle çok başarılı öğrencileri bir sınıfa, kendi vasat çocukları ile onlardan daha başarılı olmayan ama uslu çocukları da ayri bir sınıfa aldirtti. Amaç hem yaramaz çocuklar kendi çocuklarını etkilemesin, kendi çocuklarından daha başarılı olanlar da o yaramaz çocuklarla birlikte körelsin. Sadece bununla yetinseler iyi; kalifiyeli güzel ders anlatan fen matematik hocalarını kendi çocuklarinin sınıflarına, yaşlı, eski kafalı masasından kalkmayan hocaları bizim sınıfa postaladilar.
Art niyetin, içi bokluluğun böylesi. Onlara çanak tutan yalakliga tav olan öğretmenler de ayrı bi konu. Onları, müdürü falan yalaya yalaya istediklerini yaptırttılar zaten. Oldum olası pek sevmem bu gibi sebeplerden öğretmenleri. Her neyse, gerek ben gerek hala irtibatta olduğum tüm arkadaşlarım iyi okullar kazandı, kendi çocukları ya lise terk ya da zar zor vakıf ünilerinden mezun oldular.
Siz hinzirca,ellerinizi ovuşturup planlar yaparsınız, karma da size sırıtır hayatım.
Bok beyinli, şekilci cahil sürüleri.

Son düzenleme:
başka isim altında okuldalar halaa
nasıl kayıt parası yasak ama uygulanmıyor bu da öyle olacak gibi

Üzülerek söylemeliyim ki bu yaşta bir çocuğun kendinden yaşça büyük birine kullandığı hitap şekli oldukça düşündürücü...

#KemalKılıçdaroğlu yalnız değildir!
#Fenerbahçe yalnız değildir!
Buna katılıyorum, sınıf annesi uygulaması da mevzuat içinde yok zaten muhtemelen gönüllü veli olayı yasaklanacak.

Yeğenimin sınıf annesi ogretmenler gunun de siniftan para toplayip 5 binlik canta almis ogretmene..

Yeğenimin sınıf annesi ogretmenler gunun de siniftan para toplayip 5 binlik canta almis ogretmene..
bu durum sınıf annesinin talebinden mi kaynaklı, yoksa ortak karar mı bilemiyorum, ama 20 kişilik sınıfta 250'şer lira toplayıp, 5 binlik çanta almak çok vahim bir şey değil. bireysel hediye alsalar belki daha fazla masraflı olacaktı emareciğim. ha tabii hediye zorunluluğu ve katılım gösterme zorunluluğunda bırakılmayı da bir kenara atarak yapıyorum bu yorumu:*

sonuç olarak güzel karar alınmış, umarım uygulanır. başka isim altında yine anneler, annecikler türeyecek olması da çok olası bir durum bizim memlekette.

Geri