Sinema Tarihimizin En Begendiginiz Filmi?

X
  • Kullanıcı X
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Sinema Kulübü
çok klas yerli filmlerimiz var, en'ini seçemem.
baba - yılmaz güney
susuz yaz - erol taş & akil hülya
uçurtmayı vurmasınlar - inciiii
hepsi güzelmiş ya düşündükçe yuhh diyorum yaz yaz bitmez.

seyir zevki açısından herkes için farklı farklıdır bu ama yakaladığı başarı ve gördüğü takdir açısından türk sinemasının en nadide eseri öyle sanıyorum ki metin erksan'ın susuz yaz'ıdır. bu film; uluslararası arenada ciddi bir ödül alan ilk filmimiz olduğu gibi, yaşayan en büyük yönetmenlerden biri olan martin scorsese tarafından da defaatle övülmüştür. hatta kendisinin başında olduğu bir fon tarafından restore ettirilerek arşivlenmiştir. başarı anlamında bu filmden sonra cannes film festivalinde büyük ödülü alan '82 yapımı yol filmi gelir. fakat bunlar genel izleyici kitlesine hitap etmeyen filmlerdir. benim nazarımda her ne kadar sevmesem de semih kaplanoğlu'nun yumurta, süt, bal üçlemesi ve nbc'nin uzak, bir zamanlar anadolu'da ve kış uykusu filmleri türk sinemasının son dönemdeki en başarılı eserleridir.

bunlarla birlikte eskiden yeniye çok severek izlediğimiz bir sürü film sayılmış ama hiç vizontele denilmemiş ya da ben göremedim. vizontele gerek anlatısıyla, gerek kadrosuyla, gerek replikleriyle harika bir filmdir. aradan geçen 20 seneye rağmen hala daha hatırlanır. komedi unsurları içeren bir film için en büyük başarı kıstaslarından biri budur mesela. günlük hayatımızda yer edinebilmesi. zamanlamayı güzel ayarladıktan sonra kullanacağın "peki zeki müren de bizi görecek mi?" ya da "ankara'yı diyorum, avucumun içi gibi bilirim" replikleri bugün bile güldürür. aynı şey gora için de geçerlidir. bol bol replik bırakmıştır. hatta ve hatta daha yoz bir döneme ve kitleye ait olsa da kolpaçino filmi de bu kapsamdadır.

Son düzenleme:
Çocukluğumda Sinema'da Tarkan izlemiştik. Çizgi Romanları da vardı.

ben öyle çok fazla eskilere gidemicem...... o filmleri izlediğimde değerlendirebilecek bilinçte değildim çünkü...... ezel akayın neredesin firuzesiyle mahzunun beyaz melek filmi benim için bu kategoriye girer.....

burada sadece Hatem dile getirmişti ancak pardon filmi yapıldığı yıl da dahil tüm zamanların en iyi yerli komedisi bana kalirsa.

" ben kahvedekilere asuman benimki demişim bir kere "

zaten güzel olanlar söylenmiş, tekrarlamayalım. ben çok gözden kaçan bir filmden bahsedeyim: "bir dağ masalı"
turgut demirağ yönetmeni. ne kadar belli onun elinin değdiği. reşat nuri'nin de eli değmiş, bak o da belli. türkan şoray ve murat soydan'ın başrollerinde olduğu, başrollerle birlikte ali şen ve mualla sürer'in döktürdüğü film. 1967 yapımı, içerisinde çok iyi niyetli mesajlar barındıran bu güzel objektif filmde ali şen'in müthiş bir tiradı vardır:

"+ bu yılanları bulmalı, başlarını ezmeli.
- amanın!
+ noldu şükrü efendi?
- yılanların başlarının ezilmesinden korktum da. ben de varım içlerinde. ben anlamadığım şeyin evvela aleyhinde bulunurum. açık konuşmayı tehlikeli görürsem; gizli gizli fiskos eder, el altından dedikoduyu kaynaştırırım. velakin aklım erince de pişman olur, tövbe ederim. meşrutiyette de böyle yaptım, cumhuriyette de böyle yaptım, şapkada da, yazıda da böyle yaptım. ben bu okulun çocuklarını okutuyor, kıt kanaat geçiniyordum. derken günün birinde yerime genç bir öğretmen hanım geldi. şükrü efendi ne yapsın, başladım alttan alttan kuyusunu kazmaya. ben dolap çeviredurayım, bana kızacağına bilakis şefkatle muamele etti. ve beni kendine dört elle sarılmaya mecbur etti. marifet benim kötü adam olduğumu değil, sadece cahil, gafil adam olduğumu anlatmaktı.
+ sen kimsin şükrü efendi?
- adım şükrü olmuş, ali olmuş, veli olmuş, ne çıkar. halk diye bir şey vardır ya, ben oyum işte. sizin yılanlar dediğiniz insanlar, hava gibi her yerde. onları sizin gibi okumuş kimseler sözlerinin doğruluğu, bilgileriyle uyarıp yola getirmeli."

(tamamı değil, eksik)

tamamı için buyurun, bunu bulabildim:

• Beğen
Tepkiler: Sux
1
33h5q0r.jpg

2

aaajfcx.jpg

3
2qmzbtr.jpg

İlk 3'üm böyle

7. Koğuştaki Mucize evet. Bir de sinemada izledim. Salya sümük ağladık… kfjjfjf