Sigaranın Dini Hükmü Sizce Nedir?

Konu sahibi son olarak 2661 gün önce görüldü
Evet arkadaşlar sağlığı ciddi şekilde tehdit eden akciğer kanseri ve ölümlere sebep olan sigaranın dini hükmü sizce nedir biliyorsunuz çeşitli söylentiler var haram diyen var mekruh diyen var sizce hangisi doğrudur.

Sigara dahil insan sağlığına zararlı olan herşeyin mekruh olduğunu sanıyorum ..

Kuran'da geçmeyen bir hüküm için haram- helal denilemez ..
Mekruh olduğu konusunda ise hem fikirim ..

dini hükmün sizcesi bizcesi olmaz, soruda bi hata var. dini hükümleri bu konuda uzman kişiler verir.
amaç bizim fikrimizi öğrenmekse de soruda dini boyut olmamalı, bence.

CEVAT AKŞİT HOCA EFENDİNİN CEVABI....
Bakkal dükkânı işleten bir izleyicinin, dükkânında sigara ve kontör gibi para eden malı olduğunu ve bunlara zekât düşüp düşmediğini sorusunu yönelttiği İlahiyatçı Cevat Akşit, öncelikli olarak sigara konusuna dikkat çekti. Daha önce de verdiği sohbetlerde “sigaranın haram olduğunu” beyan ettiğini hatırlatan Prof. Akşit, izleyiciye sigaradan kazandığı paranın haram olduğu fetvasını verdi. İzleyiciye, “Kesinlikle sigara satma!” uyarısını yapan Akşit, “O aldığın para, tertemiz suya sidik karıştırmak anlamına gelir. Yazık ediyorsun Helal parana. Sakın sigara satma.” diye konuştu.

Hoca hangi ayet ve hadis destekli vermiş bu fetvayı merak ettim şimdi ?

İçki için bile haram kelimesi alenen geçmiyorki kuranda bu yüzden bazı alimler bile alkolun sarhoş etmediği zaman haram olmayacağı konusunda görüş bildirmişler...Sigara için nerde haram geçiyor merak ettim ?

İçki için bile haram kelimesi alenen geçmiyorki kuranda bu yüzden bazı alimler bile alkolun sarhoş etmediği zaman haram olmayacağı konusunda görüş bildirmişler...Sigara için nerde haram geçiyor merak ettim ?

2:219 - Ey Muhammed! Sana şarap ve kumardan soruyorlar. De ki: Bu ikisinde büyük bir günah, bir de insanlar için bazı menfaatler vardır. Fakat günahları, menfaatlerinden daha büyüktür. Yine sana neyi infak edeceklerini soruyorlar. De ki: İhtiyaçtan fazlasını infak edin. İşte böylece Allah, size âyetlerini açıklıyor. Umulur ki siz düşünürsünüz.

5:90 - Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar (putlar) ve fal okları şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz.

5:91 - Şeytan, içki ve kumarla sizin aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçtiniz değil mi?

. Buna bağlı olarak her türlü canlıya ve öncelikle de insana eziyet vermek haramdır. Ayet-i Kerime'de : "Mü'min erkekler ve Mü'min kadınlara haketmedikleri bir şeyle eziyet edenler şüphesiz açık bir buhtan ve günah yüklenmişlerdir" (K. Ahzâb (33) 58 ) buyurulmuştur. "Her eziyet veren ateştedir" denmiştir. Sigara içenler içmeyenler için küçümsenmeyecek bir eziyettir. Özellikle de sigara içen bir es, içmeyen hayat arkadaşı için bitmez tüKerimez bir eziyettir.

2:219 - Ey Muhammed! Sana şarap ve kumardan soruyorlar. De ki: Bu ikisinde büyük bir günah, bir de insanlar için bazı menfaatler vardır. Fakat günahları, menfaatlerinden daha büyüktür. Yine sana neyi infak edeceklerini soruyorlar. De ki: İhtiyaçtan fazlasını infak edin. İşte böylece Allah, size âyetlerini açıklıyor. Umulur ki siz düşünürsünüz.

5:90 - Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar (putlar) ve fal okları şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz.

5:91 - Şeytan, içki ve kumarla sizin aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçtiniz değil mi?
İşte bunlarda gecen arapça kelimelerin türkçedeki tam karşılığının içki olmadığı hakkında görüş bildirmişler..Uzunca bir yazıydı okuduğum iki farklı din adamının sohbetiydi..İsimlerini hatırlasam söyleyeceğim ama hiç aklımda değil..bu ayetleri alimler farklı farklı yorumlamış ama ben haramlığına inanıyorum ççç

içkinin kötü bişey olduğunu açıklayan ayettir bunlar ama haramdır diye kesin bir hüküm yoktur diyenler vardı yani..

Araştırmak istediğim bir konu aslında.Teşekkürler yardımın için

dinde bazı konular var ki din alimlerinin yorumlarına bırakılmış, sigara konusu da onlardan biri.
caiz olmadığı konusunda herkes hemfikirdir ama haram olup olmadığı muamma.
bazılarınca birçok hastalığa sebep olduğu bilindiği halde kullanılması intihar hükmünde yorumlanmış, bazıları caiz olmadığını söylemekle yetinmiş.

uygulama kısmı kişilerin 'takva' boyutuna bırakılmış bence.

bazı meselelerden uzak durmak için caiz olmadığnı bilmek yeterlidir diye düşünüyorum.

insana zarar veren her sey haramdir.
sigara da oyle.

Kilo kilo bal yeyin zehirlenirsiniz ..
Her şey ölçüsünde makbuldur ..
Sigara haramdır hükmü zorlama bir hükümdür ama mekruh olduğu kesindir ..
Takva ölçüsünde de mümine yakışan bir şey değildir ..

Geri