Şeytan nasıl bir varlık?

• Kullanıcı Friend
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Bunları Biliyor musunuz? Arşiv
Konu sahibi son olarak 2228 gün önce görüldü
Şeytanı tanıyor muyuz? Sınırlarını bilmediğimiz muhteşem bir âlemde yaşıyoruz. Üzerinde doğup büyüdüğümüz ve hayatımızı devam ettirdiğimiz dünyamız, güneş sistemine bağlı gezegenlerden biri. Güneş, Samanyolu Galaksisi’nde bulunan ve sayıları iki yüz milyar kadar olduğu sanılan yıldızlardan sadece bir tanesi.

184806199600.jpg

Samanyolu Galaksisi’nde bir seyahat yapmak istesek, onu bir baştan bir başa kat etmek için yüz bin ışık yılı gerekiyor. Yani saniyede üç yüz bin km. yol almak şartıyla, bu kadar uzun bir sürede ancak öbür ucuna ulaşabiliriz. Bu hızla yol aldığımızda, bir saniyeden çok az bir zaman sonra aya ulaşılmakta, sekiz dakikada ise güneşe varılmakta…

184806199604.jpg

Uzmanların tahminlerine göre, âlemde Samanyolu Galaksisi gibi en az yüz milyar galaksi bulunmakta…

184806199605.jpg

İlim adamlarının tespitlerine göre, bu kadar geniş olan âlemde hayat sadece dünyada var. Ama bu başka yerlerde hayat yok anlamına gelmiyor. Çünkü insanoğlu şimdiye kadar hemen yanı başımızda bulunan aya kadar gidebildi. 1492 yılına kadar Amerika bilinmiyordu, ama bu “Amerika yok” anlamına da gelmiyordu.

184806199606.jpg

Bilindiği gibi, mesken sakinleri içindir. Mesken varsa, orda yaşayanlar da vardır. Kulübelerde yaşayanlar varsa, elbette ilerde görülen saraylarda da yaşayanlar olacaktır. Benzeri bir yaklaşımla, uzayın hemen her tarafında hayat olduğunu söyleyebiliriz.

184806199607.jpg

Ayda yapılan araştırmalarda bir hayat izine rastlanmaması, orada hayatın olmadığını göstermez. Zira “görülmemek olmamaya delil olamaz.” Varlık, gözle görülenlerden ibaret değildir.

184806199608.jpg

Bir zamanlar “görmediğime inanmam” felsefesi vardı. Bu ifade, Allah, melek, cin ve şeytan gibi dinin haber verdiği gay¬bi şeyleri inkâr için kullanılırdı. Pek çok insan, dinin değerlerini inkâr ederken bu felsefeye dayanırdı.

184806199609.jpg

Ama gelişen ilim ve fen, bu görüşün ne kadar cılız ve temelsiz olduğunu gös¬terdi. Başta insanın kendi mahiyetinde olmak üzere, etrafımız görülmeyen şeylerle dopdolu. Mesela, aklımız, hayalimiz, duygularımız görülmüyor. Ne sevgi ne de nefret elle tutulan, gözle görülen şeylerden değil. Ama bunların inkârı da mümkün değil.

184806199610.jpg

Öte yandan, her taraf X ışınları, ultra viyola ışınları, radyo ve televizyon dalgaları ile dolu. Hatta ilim adamlarının tespitine göre, göremediklerimiz görebildiklerimizden çok çok faz¬la, kâinatı adeta bir anahtar deliğinden seyretmekteyiz.

184806199611.jpg

İşte, şeytan, gözle görmediğimiz varlıklardandır.

184806199612.jpg

Varlık mertebeleri :Varlık mertebeleri başlıca üçe ayrılır:1-Vacibu’l- vücut. (Varlığı kendinden ve zorunlu olan.)2-Mümkini’l-vücut. (Varlığı, başkasının varlığına bağlı olan.)3-Mümteniü’l-vücut. (Varlığı imkânsız olan. Mesela, Allah’ın ortağı olması imkânsızdır.)

184806199613.jpg

Vücudu vacip, yani zorunlu olan ancak Allah’tır. Mümkin, “varlığı ve yokluğu eşit olan” demektir. Allah’ın yarattığı her varlık imkân dairesinde bir varlığa sahiptir. Yani, bunlar yaratılmayabilirdi de. Yaratılmış olmaları, varlığı zorunlu olan Allah’ı göstermektedir. Bunları başlıca iki grupta ele alabiliriz:1- Ruhaniler2- Cismaniler

184806199614.jpg

Melekler, cinler ve şeytanlar ruhaniler sınıfına girer. Bunların her birinin de kendi aralarında kategorileri vardır. Elbette bir damlaya görevli olan melekle güneşe görevli olan melek aynı değildir.

184806199615.jpg

Cismaniler ise cansızlar, bitkiler, hayvanlar ve insan şeklin¬de sıralanır. İnsanların da kendi aralarında çok farklı grupları vardır.

184806199616.jpg

Yaratılış ve İlahî İrade: Bu uçsuz bucaksız varlık âlemi bir zamanlar yok idi. Her şey yokluk karanlıklarındaydı. Yüce Allah âlemi yaratmayı murat etti, gördüğümüz ve göremediğimiz âlemleri yarattı.Kur’an-ı Kerim, her şeyin “kün emriyle” yani Allahu Tea¬la’nın “ol” emriyle yaratıldığını anlatır:“Allah, gökleri ve yeri hiçbir örneği olmadan yaratandır. O, bir şeyin olmasını isteyince ona sadece ‘ol’ der, o da oluverir.” (Bakara Suresi, 117)

184806199617.jpg

“Ol” emriyle eşyaya vücut verilmesi, yoktan yaratılan insan için anlaşılması çok da kolay bir mesele değildir. Ama bazı örneklerle konuyu bir derece anlayabiliriz. Şöyle ki:

184806199618.jpg

Mesela bir ressam, eline fırçayı alır, tuval üzerinde sanatını icra eder. Sanatında ne derece usta ise, o kadar kolay ve güzel yapar. Adeta elini işe dokundurur dokundurmaz sanatını icra eder, rengârenk resimler vücut bulur. Temsilde hata olmasın, Allah da kudret fırçasıyla mekân üzerinde daima yeni şeyler yaratmaktadır, hem de gayet kolay ve sanatlı bir şekilde…

184806199619.jpg

İnsan, bilgisayarda sanal ortamda da resimler yapabilmekte. Günün birinde bu insan, düşündüğü şeyleri bilgisayar ekranına yansıtabilirse Allah’ın yoktan yaratmasını daha kolay anlayabilecektir. Zaten teknolojik gelişmeler oraya doğru ilerlemektedir. Bir zamanlar televizyonlar elle açılırken şimdi uzaktan kumanda ile idare edilebilmektedir. Bunun bir ileri merhalesi, zihinden geçen düşünce ile idare edebilmektir.

Her şey yaratılmadan önce Allah’ın ilminde var idi. Bilgisayarda yazmış olduğumuz bir yazıyı yazıcıdan çıkarmak, bir tuşa basmakla kolayca gerçekleştiği gibi, Allah’ın eşyaya vücut vermesi o derece kolay olmaktadır. İşte “Ol” emri, bu kolaylığın bir ifadesidir.

184806199621.jpg

O, kader proğramıyla her şeyi belirledi ve tanzim etti. Mesela, güneşi bir lamba yaptı, yeryüzünü en antika sanatlarla süsledi. Bitkilerle, hayvanlarla şenlendirdi. İnsanı yarattı, ona akıl verdi, sorumlu tuttu. İmtihan edilmesi için, onun mahiyetine günahlara meyilli bir nefis yerleştirdi. Bu nefsi tahrik eden, günahlara kışkırtan şeytanı insana musallat kıldı, böylece Hz. Âdem’den başlamak üzere çetin bir imtihan süreci başladı.

184806199622.jpg

resimler harici güzel bir yazı ders verici umurım okuyanların bir kulağından girip bir kulağından çıkmaz başta benim

en az yüz milyar galaksi
her galakside en az iki yüz milyar yıldız...

insanoğlu egoist değil de nedir bana söyleyin

Tanrının varlığını kanıtladığını iddia etmekle tanrının varlığını kanıtlamak aynı şey değildir.

Tanrının varlığını kanıtladığını iddia etmekle tanrının varlığını kanıtlamak aynı şey değildir.

tıpkı gördüğünü bildiğin bir şeyi hayır görmedim diyerek inkar etmekte öyle

çünkü inanan biri gördüğü her şeyin Allahtan geldiğini bilir ama inanmayan birisi görüyorum diye Allah vardır demek aptalca der

tıpkı kitapların asla bir yazarının olmayacağını düşünmek gibi

çünkü inanan biri gördüğü her şeyin Allahtan geldiğini bilir ama inanmayan birisi görüyorum diye Allah vardır demek aptalca der

ForseTi,

Bu konudaki söylemlerinize benzer birçok argümanla daha önce forumda karşılaştım ve bunlara yönelik daha önce forumda birçok mesaj yazdım, çizdim. Genelde mesajlarım forum ortalamasına göre biraz uzundu ve inanın tekrar benzer şeyler yazmaya üşeniyorum. Ama olduki linkleri bulabilirsem size göndereceğim ve dilerseniz o mesajıma yönelik cevap yazabilirsiniz.

Selamlar.

Bilir kelimesini hiç bu kadar eğreti, hiç bu kadar boynu bükük görmemiştim.

Cümlenin doğrusu:

çünkü inanan biri gördüğü her şeyin Allahtan geldiğine inanır ama inanmayan birisi, gördüklerini Allahın varlığına bilgi temelinde delil sayman aptalca der.

Ez cümle, aynı mükemmel düzen, aynı mucizevi olaylar neden farklı bir yaratıcıya ait olamıyor da İslamiyet'e ipotekleniyor. Ki, diğer dinlerin mücahitleri de en az sizin kadar mucizelerin kendi inançlarına ait olduğuna inanıyor.

Hiç İncil veya Tevrat okudun mu?

184806199612.jpg

Bumu şimdi şeytan.?

Ne hikmetse, Allahı ve Şeytanı hep bir yerlerde arar dururuz. Herkes şekilde arar.
Oysa ki, Allah kulunun şah damarından da yakındır. Şeytan ise, insanın nefsidir.

Bilir kelimesini hiç bu kadar eğreti, hiç bu kadar boynu bükük görmemiştim.

Cümlenin doğrusu:

çünkü inanan biri gördüğü her şeyin Allahtan geldiğine inanır ama inanmayan birisi, gördüklerini Allahın varlığına bilgi temelinde delil sayman aptalca der.

Ez cümle, aynı mükemmel düzen, aynı mucizevi olaylar neden farklı bir yaratıcıya ait olamıyor da İslamiyet'e ipotekleniyor. Ki, diğer dinlerin mücahitleri de en az sizin kadar mucizelerin kendi inançlarına ait olduğuna inanıyor.

Hiç İncil veya Tevrat okudun mu?

niye sadece İslam adına konuştuğumu düşünüyorsun ki bunu düşündüren nedir ne demektir İslama ipoteklemek artık dinin de mi ırkçılık yaratmaya çalışıyorsunuz anlamıyorum benim hangi sözümden buna geldiniz gerçekten gülesim geliyor ben inanan ve inanmayan adına konuştum inanan nasıl yorumlar inanmayan nasıl yorumlar mantığını söylüyorum açıkçası saçmalıyorsunuz İlahi dinlerin hepsi inanç konusunda aynı şeyleri söyler farklı farklı şekillerde söylediklerimi kafanıza göre yorumlayıp üstüne soru soruyorsunuz amacınız nedir? :)

niye sadece İslam adına konuştuğumu düşünüyorsun ki bunu düşündüren nedir ne demektir İslama ipoteklemek artık dinin de mi ırkçılık yaratmaya çalışıyorsunuz anlamıyorum benim hangi sözümden buna geldiniz gerçekten gülesim geliyor ben inanan ve inanmayan adına konuştum inanan nasıl yorumlar inanmayan nasıl yorumlar mantığını söylüyorum açıkçası saçmalıyorsunuz İlahi dinlerin hepsi inanç konusunda aynı şeyleri söyler farklı farklı şekillerde söylediklerimi kafanıza göre yorumlayıp üstüne soru soruyorsunuz amacınız nedir? :)

İnançlar üzerine genel bir yorum yapmış olabilirsin, ben senin inancına yönelik daha öznel bir yorum yaptım. Bu yorumu yapmadan önce de mesajlarını inceleyerek inancını öğrenme yoluna gittim. Dolayısıyla neye inandığını bilerek, hangi inanç çerçevesinde düşündüğünü anlayarak yazmak istediklerimi aktardım ve sorumu sordum.

İlahi dinlerin hepsi inanç konusunda aynı şeyleri söyler farklı farklı şekillerde söylediklerimi kafanıza göre yorumlayıp üstüne soru soruyorsunuz amacınız nedir? :)

Özellikle bu kısmı okurken donakaldım. İlahi dinlerin hepsi inanç konusunda neler söyler?

İlahi dinler kelimesini kullanırken bile inancınıza yönelik bir sınıflama yaptığınızın farkında mısınız? Diğer dinleri, inançları neden konuya dahil etmiyoruz? Ben söylemimde "diğer dinler" ifadesini kullandım ki, sizin inancınızın dışında kalan dinlerin tamamını konuya dahil edebilmek adına. Sonrasında sorduğum okumaya yönelik konuda zayıf olduğunuzu da bu yorumunuzla beyan ettiğinizi varsayıyorum.

Şimdi hebe hübele kısmını bir kenara bırakıp yazdıklarıma odaklanarak cevap verebilirsin sanırım. Ya da bir sonraki mesajını yanıtlama zahmetinden ırak olacağım.

boyu-160-olan-k%C4%B1zlar-nas%C4%B1l-mutlu-oluyor-sorunsal%C4%B1_582260.jpg

Not: Yazıdaki resimlerden biri Darth Maul. Bu Star Wars'umuza ve Star Wars sevenlere hakarettir!!! Derhal özür bekliyorum.

184806199612.jpg

Bumu şimdi şeytan.?

Ne hikmetse, Allahı ve Şeytanı hep bir yerlerde arar dururuz. Herkes şekilde arar.
Oysa ki, Allah kulunun şah damarından da yakındır. Şeytan ise, insanın nefsidir.

bu bildiğin darth maul sith ocaklarından ıodfgpsdıhgsdoıfg ne şeytanı arkadaşım :D

İnançlar üzerine genel bir yorum yapmış olabilirsin, ben senin inancına yönelik daha öznel bir yorum yaptım. Bu yorumu yapmadan önce de mesajlarını inceleyerek inancını öğrenme yoluna gittim. Dolayısıyla neye inandığını bilerek, hangi inanç çerçevesinde düşündüğünü anlayarak yazmak istediklerimi aktardım ve sorumu sordum.

Özellikle bu kısmı okurken donakaldım. İlahi dinlerin hepsi inanç konusunda neler söyler?

İlahi dinler kelimesini kullanırken bile inancınıza yönelik bir sınıflama yaptığınızın farkında mısınız? Diğer dinleri, inançları neden konuya dahil etmiyoruz? Ben söylemimde "diğer dinler" ifadesini kullandım ki, sizin inancınızın dışında kalan dinlerin tamamını konuya dahil edebilmek adına. Sonrasında sorduğum okumaya yönelik konuda zayıf olduğunuzu da bu yorumunuzla beyan ettiğinizi varsayıyorum.

Şimdi hebe hübele kısmını bir kenara bırakıp yazdıklarıma odaklanarak cevap verebilirsin sanırım. Ya da bir sonraki mesajını yanıtlama zahmetinden ırak olacağım.

açıkçası benim dinim İslam beni ilgilendirende sadece İslamdır görüşlerim istediğiniz şekilde olmak zorunda değildir ve öyle olmadığı için kimseyi yargılayamazsınız dilerseniz yanıtlamayın burda sizinle İslam ve Dünya dinleri hakkında tartışmayacağım
çünkü bu konu tartışma konusu değil ve bu yüzden diğer Dinleri konuya dahil etmek falan amacınızı anlamış değilim neyse hayırlı akşamlar

Adamlar ateistler inanmıyorlar ama ne laf soksak diye kuran-ı kerimi hatmetmişler, başarılı . zöczx :)

Adamlar ateistler inanmıyorlar ama ne laf soksak diye kuran-ı kerimi hatmetmişler, başarılı . zöczx :)

Ne laf soksak diye değil de çoğu ateist önceden bir dine mensup olduğu için şüphesini gidermek niyetiyle okuyor.

Siz okumadığınız bilmediğiniz bir şeyi reddedebilir yada ona mutabık olabilir misiniz?

Yani bu cümleniz başarılı ve komik. Okumadan inanmasalar, bi okuyun da öyle bilmeden konuşuyorsunuz dersiniz. Sizden iyi bilince de, bak hatmetmişler laf sokmak için oluyor.

Öncelikle ben de ateistim çok merak ediyorsanız. Ben de öğrenme niyetiyle semavi kabul edilen dinlerin kitaplarını okudum, Menzil'de eğitim gördüm. .

Arkadaşlar yorum yaparken alakasız ağır ithamlarda bulunmayalım lütfen.Birbirimizi fazla tanımıyoruz ;eğlenmek, kafa dağıtmak için geliyoruz sonuçta buraya.

Öncelikle ben de ateistim çok merak ediyorsanız. Ben de öğrenme niyetiyle semavi kabul edilen dinlerin kitaplarını okudum, Menzil'de eğitim gördüm.

Ya şunada ayarım. :) Değmezsiniz değmessiniz diyorsunuz laf cevaba gelincede her türlü yapıştırıyorsunuz. Menzil semavi bir çözüm değil. Hakikat kuran-ı kerimde.Kusursuz olan islamdır, müslümanlar değil.
Burda yorum yaparak müslümanları çıldırtıyorsunuz ama ben bir şey yazınca savunma gereği duyuyorsun çok garip doğrusu.
Bence ateist forumlarında dahada aydınlanabilirsin. .

Geri