Seyahat ederken firma bagajımı kaybetti ne yapmalıyım?

Konu sahibi son olarak 3323 gün önce görüldü
Merhaba,

Yaklaşık 20gün önce efetur isimli firmayla kocaeli'den safranboluya seyehat ettim.
Kocaeli otogardan verdigim bagajım maalesef safranboluda elime geçmedi.
Bir önceki otogarda çalındığını söylediler.
Tabi söyleyene kadar hendek atlattılar bize yaklaşık 15gün oyaladılar.
Telefonlarıma doğru düzgün yanıtta alamadım.
Kurultoplanlatısında karar vermişler bize efekart diye bir kart verip 200tl içine yatıracaklarını ve seyehatlerde kullanacağımı söylediler.
Bende tabisi reddeettim kabul etmedim.
Bu şekilde başına gelen varmı?
Birde ben bunları mahkemeye versem neolabilir acaba :)
Bilgisi olan varsa yardımcı olurmusunuz..

Teşekkürler şimdiden :)

Bir avukatla gorusup hukuki yolu izlemek daha mantikli olur fakat eger ilgi alaka bu kadar alt seviyede ise mutlaka pesini birakmayin.

Mahkeme biraz uzun surebilir yalniz kazanan kisim siz olursunuz.

Bir avukatla gorusup hukuki yolu izlemek daha mantikli olur fakat eger ilgi alaka bu kadar alt seviyede ise mutlaka pesini birakmayin.

Mahkeme biraz uzun surebilir yalniz kazanan kisim siz olursunuz.

Müsteriye karsi saygıları yok zaten onu anladık.
Umarım işe yarar daha önce bircok kişide bu durum karşısında sessiz kalmış.
Çok pişkinler..

Gecen yaz didime gittim. Valizimi alicam valiz yok. Salaklar valizimi izmirde baska birine vermisler. Delirdim yaa. Gercekten cok piskinler. Kadin oteline yerlesmis bana valiz lazim. Kargoyla gonderirim diyormus. Neyse ki ayni günde geri getirdiler. Bide umursamaz davranınca karsi taraf daha sinir bozucu oluyor. Hakkınızı arayin kesinlikle.

SM-N7500Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Gecen yaz didime gittim. Valizimi alicam valiz yok. Salaklar valizimi izmirde baska birine vermisler. Delirdim yaa. Gercekten cok piskinler. Kadin oteline yerlesmis bana valiz lazim. Kargoyla gonderirim diyormus. Neyse ki ayni günde geri getirdiler. Bide umursamaz davranınca karsi taraf daha sinir bozucu oluyor. Hakkınızı arayin kesinlikle.

SM-N7500Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Muavin bagaj fişine bakmadan vermiş birde internette çok fazla şikayet var bu konuda herkesi sindirmişler demekki biriside bişey yapmamış şikayetten başka..
Benimkisi aleni calınmıs canım :)
Sizede geçmiş olsun keske benimde öyle olsaydı.. sagolun.

kanıtlayabilirsen hakkını alabilirsin buda bülent ersoydan çocuk beklemek gibi bişi onlar hep haklılar o yüzden adam tutup muavini ve şöförünü dövdürmeni tavsiye ediyorum.bundan iyisi şamda kayısı

Otobüs işleri, çok fena.Acayip bişey..Içinde olan bilir ancak.Hakkınızı alın.

Ben saygıdeğer bir firmada, çeketimi unutmuştum.İçinde MP3'üm vardı(120 tl lik bişeydi).İndikten hemen sonra ilgili şubeyi aradım bilgi verdim.Otobüsü aradı şube.Çeket mevcut ama, MP3 yok demişler otobüstekiler.Firrma güvenilir olduğundan, beyefendi cihazınızın marka modelini bildirin, hemen sıfırını gönderelim dediler ve hemen gönderdiler.

verdikleri 200 TL , onu da seyahatlerde kullanın demişler öyle mi ? Bi de kurul toplantısıyla karar veriyorlar buna büyük başarı valla.
Her türlü hakkınızı arayın bence, bagaj fişi , seyahat bileti , firma ile konuşmalarınız, artık ne delil varsa elinizde kullanın.

Hem sizin açınızdan hem firma açınızdan bakarsak eğer ; Çalınan Bağajınızın tahmini ücretini nakit olarak firmadan isteyin. Firmanın Müşteri Hizmetleri'yle birlikte sürekli konuşur halde olun. Eğer ki anlaşamadınız ortak bir nokta bulamadınız ; o zaman Ticaret Mahkemesine başvurun. Zaten sefer fişiniz ; otogar kamera kayıtları derken haklıysanız Mahkeme haklılığınıza %100 şekilde karar verecek. Böylelikle hem maddi zararınızı karşılamış olurlar hem de sizin mahkeme süresince harcadığınız zamanın ve ücretin ; masraflarını karşılamış olurlar.

Ama dediğim gibi anlaşma yoluna giderseniz siz de bunalmamış olursunuz fazla.

Buradan da detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

http://www.haber7.com/yazarlar/hakan-goksel/874551-otobuste-bavulunu-kaybeden-ne-yapmali

NOT : Ben Ticaret Mahkemesi yazdım ; buna şayet Tüketici Hakları Heyeti bakmazsa başvurun.

Daha önce böyle bi durumla karşılaşmadım karşilana da denk gelmedim ama her bilette yolcu sigortası yapılıyor buna kaybolan eşyalar da dahil mi bilmiyorum. Onu bi sor
Bir de tüketici hakları mahkemesinde kesin haklı çıkıyorsun. Başvur
Firma mahkeme olasılığına karşı size o 200 tl kik teklifi yapmış demek ki mahkemede cok daha fazla zararlari olacak.
Bir avukata danış gerekli delilleri ve evraklari ondan öğren ve mahkemeye git

Öncelikle merhaba

Aşağıda vereceğim hak ve kurallar sizin biletinizin arkasında yazan kurallar , yani siz o bileti aldıgınız da üzerine imza atmışsınızdır eskiden imza proseduru vardı.İmzaladıgınız veya kullandıgınız taktırde bu kuralları kabul etmıs sayılırsınız.Bu kurallar standart bılet kuralıdır.

Şimdi size biletinizin iki katı bir ucret teklıf edeceklerdır. Bu kabul etmeyip o gun o sefer sayılı otobustekı tum yolcularla irtibata gecılmesını talep edın.Her yolcuya yanlıs bavul alıp almadıgını sormalarını soyleyın Ve bunda ısrarcı olun.
Eğer baskasında gıtmıs ıse ; sorununuz cozulecek ve karsı tarafın ıyı nıyetıyle bavulunuzu alabılırsınız

Diğer turlu sanırım hukukı olarak pek bır sey yapamazsınız. Siz yine de bir avukatla da görüşün derim

Seyahat öncesi ve sonrası herhangi bir sorun ile karşılaşmamanız için aşağıdaki uyarılara dikkat etmenizi rica ederiz.
Satın aldığınız biletin tarih, saat ve seyahat ile ilgili diğer bilgilerinin doğruluğunu kontrol edip, biletinizi imzalayarak almayı unutmayınız.
Otobüsünüzün hareket saatinin 24 saat öncesine kadar yapacağınız iptallerde, bilet ücretinizin tamamının iade edilip; hareket saatinden 12 saat öncesine kadar yapılacak bilet iptallerinde ise 12 ay geçerli açık bilet düzenleneceğini unutmayınız.
Otobüsünüzün hareket saatine 6 saat kala yapılacak bilet iadelerinde, firma bilet ücretinin sadece %70 ‘ini ödeyecektir.
Biletinizi, üzerinde yazılı gün ve saatte kullanınız, üzerinde yazılı gün ve saatte kullanılmayan biletin geçersiz sayılacağını unutmayınız.
Gidiş ve dönüş açık olarak satın alınan biletlerinizin, 6 ay içerisinde kullanılmadığı takdirde hükümsüz olacağını unutmayınız.
Beraberinizde en fazla 2 parça ve 30 kg. ağırlığındaki kişisel eşyanızı ücretsiz olarak götürebileceğinizi unutmayınız. Daha fazla eşyanın taşınması otobüs bagajının doluluğuna bağlıdır. Bagajlarınız biletinizde gösterilen koltuk numaranıza göre etiketleneceğini unutmayınız.
Taşıtın bagaj taşınmasına ayrılan bölümleri dışında eşya taşınamaz. Evcil hayvanınızın sağlığını korumak ve seyahat bitiminde istenmeyen üzücü bir sonuçla karşılaşmamak için kedi, köpek, kuş gibi her türlü evcil hayvanın firma prensibi gereği bagaj ve kabin içi de dâhil otobüslerimize kabul edilmemektedir.
Ağırlığı ne olursa olsun; denk, bahçe çuvalı, sandık içerisindeki eşyalar, teneke kaplar, akıcı, kokucu, patlayıcı, radyoaktif ve yanıcı maddeler ile sinema filmlerinin naklini talep etmeyiniz. Bu gibi eşyaların kabul edilmemesi durumunda biletinizin iadesi mümkün değildir.
Yanınızda bulundurduğunuz el çantası, cüzdan, cep telefonu, dizüstü bilgisayar, ziynet eşyası ve benzeri eşyalar ile otobüs içerisinde taşınan eşyalarınızı yanınızdan ayırmayınız. Teslim işlemi yapılmayan eşyaların hasarından ve kaybolmasından firmamızın sorumlu olmadığını unutmayınız.
Makbuz karşılığı bagajda taşınan eşyalarınızın hasarı ya da kaybı halinde firmamızın sorumluluğunun en fazla bilet ücretinin iki katı ile sınırlıdır olduğunu unutmayınız. Kıymet takdiri yapılmayan eşyaların hasarı ya da kaybı durumunda ayrıca bir ödeme yapılmaz.
Bagaja verilen eşyaların, idari ve adli makamlarca yapılacak kontrollerde doğacak her türlü hukuki ve cezai sorumluluğunun bagaj sahibine ait olacağını unutmayınız.
Telefonla veya web sitemizden kredi kartı ile satın aldığınız biletinizi teslim alırken kimliğinizi gösteriniz. Kimlikteki isim ile kredi kartı ön yüzündeki isimin aynı olması gerektiğini unutmayınız.
Kredi kartı kullanılarak alınan biletlerinizin iadesi veya iptali durumunda; tutarın aynı gün içinde POS cihazı aracılığı ile hesabınıza iade edileceğini unutmayınız. Kredi kartı ile alınan biletlerin iade ve iptallerindeki olası gecikmelerin nedeni bankalar arası kurallar ve sürelerdir. Bu gecikmelerden firmamız sorumlu tutulamaz. Kredi kartı ile alınan biletlerin iadesi sadece POS cihazı üzerinden bileti satın alan kredi kartı hesabına yapılır, nakit iade yapılmaz.
Kredi kartı ile alınacak biletlerde, kredi kartının üzerinde adı bulunan şahısın dışında hiç kimsenin işlem yapamayacağını unutmayınız (1.derece yakınlarınız ve/veya çalışanlarınız dahildir).
Açık tarihli biletlerinizi kimliğinizi göstererek kullanınız. Biletinizin üzerindeki isim ile kimliğin üzerindeki ismin aynı olması şarttır. Açık tarihli biletinizin kaybolması halinde tüm sorumluluğun tarafınıza ait olduğunu unutmayınız.
Karayolu Taşıma Kanunu’na göre seyahat süresince biletinizi yanınızda bulundurmak zorunda olduğunuzu unutmayınız.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 14.12.2012 tarih ve 2013/KDGM- 05 / GENEL sayılı genelgesi uyarınca; Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin “Yolcu bileti” başlıklı 38 inci maddesinin 3 üncü fıkrasında yer alan bilgilerle birlikte düzenlenecek yolcu biletlerinde; yolcunun adı ve soyadının yanı sıra T.C. Kimlik numarasının da yer alması gerektiğini unutmayınız.
24.04.1996 tarih 226 20 No’lu Resmi Gazete’de yayınlanan Ticaret Kanunu’nun 54.maddesinin (b) bendine istinaden biletinizin değişikliği için eski biletinizin aslının iadesinin zorunlu olduğunu unutmayınız.

Otobüs işleri, çok fena.Acayip bişey..Içinde olan bilir ancak.Hakkınızı alın.

Ben saygıdeğer bir firmada, çeketimi unutmuştum.İçinde MP3'üm vardı(120 tl lik bişeydi).İndikten hemen sonra ilgili şubeyi aradım bilgi verdim.Otobüsü aradı şube.Çeket mevcut ama, MP3 yok demişler otobüstekiler.Firrma güvenilir olduğundan, beyefendi cihazınızın marka modelini bildirin, hemen sıfırını gönderelim dediler ve hemen gönderdiler.
Umarım diledigim gibi olur herşey. Sizede geçmiş olsun.
verdikleri 200 TL , onu da seyahatlerde kullanın demişler öyle mi ? Bi de kurul toplantısıyla karar veriyorlar buna büyük başarı valla.
Her türlü hakkınızı arayın bence, bagaj fişi , seyahat bileti , firma ile konuşmalarınız, artık ne delil varsa elinizde kullanın.
Pes dedirtecek şekildeler maalesef..
Hem sizin açınızdan hem firma açınızdan bakarsak eğer ; Çalınan Bağajınızın tahmini ücretini nakit olarak firmadan isteyin. Firmanın Müşteri Hizmetleri'yle birlikte sürekli konuşur halde olun. Eğer ki anlaşamadınız ortak bir nokta bulamadınız ; o zaman Ticaret Mahkemesine başvurun. Zaten sefer fişiniz ; otogar kamera kayıtları derken haklıysanız Mahkeme haklılığınıza %100 şekilde karar verecek. Böylelikle hem maddi zararınızı karşılamış olurlar hem de sizin mahkeme süresince harcadığınız zamanın ve ücretin ; masraflarını karşılamış olurlar.

Ama dediğim gibi anlaşma yoluna giderseniz siz de bunalmamış olursunuz fazla.

Buradan da detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Otobüste bavulunu kaybeden ne yapmalı? - Hakan Göksel

NOT : Ben Ticaret Mahkemesi yazdım ; buna şayet Tüketici Hakları Heyeti bakmazsa başvurun.
Firma telefonlarıma doğru düzgün cevaplar vermiyor maalesef.
Verdiginiz linki inceledim çok teşekkür ediyorum.
Bagaj fişimi ve biletimi almak istedi ama vermedim fotoğraflamıştım zaten resim olarak yolladım.
Umarım işime yarar. Kamera kayıtlarına gelince inşallah silmemişlerdir ki silerlerse daha çok işime yarar diye düşünüyorum çünkü sıklıkla böyle şeyler yaşanıyor. Benden yaklaşık 1 hafta önce şikayet sitesinde böyle şikayette bulunmuş ben o şikayetleride resimleyip firmanın sık sık bu tarz sorunlar yarattığınıda öne süreceğim.
Daha önce böyle bi durumla karşılaşmadım karşilana da denk gelmedim ama her bilette yolcu sigortası yapılıyor buna kaybolan eşyalar da dahil mi bilmiyorum. Onu bi sor
Bir de tüketici hakları mahkemesinde kesin haklı çıkıyorsun. Başvur
Firma mahkeme olasılığına karşı size o 200 tl kik teklifi yapmış demek ki mahkemede cok daha fazla zararlari olacak.
Bir avukata danış gerekli delilleri ve evraklari ondan öğren ve mahkemeye git
Ahh bi avukat bulabilsem tanıdık var ama henüz ulaşamadık.
Öncelikle merhaba

Aşağıda vereceğim hak ve kurallar sizin biletinizin arkasında yazan kurallar , yani siz o bileti aldıgınız da üzerine imza atmışsınızdır eskiden imza proseduru vardı.İmzaladıgınız veya kullandıgınız taktırde bu kuralları kabul etmıs sayılırsınız.Bu kurallar standart bılet kuralıdır.

Şimdi size biletinizin iki katı bir ucret teklıf edeceklerdır. Bu kabul etmeyip o gun o sefer sayılı otobustekı tum yolcularla irtibata gecılmesını talep edın.Her yolcuya yanlıs bavul alıp almadıgını sormalarını soyleyın Ve bunda ısrarcı olun.
Eğer baskasında gıtmıs ıse ; sorununuz cozulecek ve karsı tarafın ıyı nıyetıyle bavulunuzu alabılırsınız

Diğer turlu sanırım hukukı olarak pek bır sey yapamazsınız. Siz yine de bir avukatla da görüşün derim

Merhaba tekrar.
Biletin üzerinde siz söyleyince inceledim arkasını önünü dediginiz biçimde bir bilgi vermemişler bagaj fişimdede yazmıyor.
Kayboldugu gün ileşimde talep ettim müşterileri aradıklarını söylediler ancak kimse ben aldım tabiki demez iyi niyetliside zaten 2-3 gün içerisinde mutlaka dönüş yapardı diye düşünüyorum.
Hukuki yoldan artık bagajdanda geçtim böyle birşeye sessiz kalıp göz göre göre haksızlık yapılmasına tahammül edemiyorum cocum içerde ters döndü valla dogurtacaklar beni erkenden :)

Umarım çok değerli şeyler gitmemiştir içinde :s:
Alan kişi iyi niyetli olsaydı aynı gün ortaya çıkardı zaten.
Mahkemeye gidersen haklı sayılacağını ve ihtiyacının giderileceğini düşünüyorum.
Buna ek olarak da Bimer'e de yazmanı tavsiye ederim.

Bagajda değerli şeyler varsa kovalayın ama çok önemli şeyler yoksa vaktinizi boş yere harcamayın derim ben. Efekart ben de kullanıyorum, ne işe yaradığını bilirim. Bence tutar sizi tatmin etmiyorsa, içerisinde daha değerli şeyler olduğunu söyleyerek tutarı arttırma yoluna gidebilirsiniz.

Bagaj fişiniz varsa polis çağırıp zabıt tutturacaksin (bundan sonrası için)

Hiç uğraşma e devlet üzerinden bimere başvur. Bu yazdıklarını oraya yaz. Senin yerine incelesinler kafan rahat olsun .

adaLet_siz Güveni kötüye kullanmaktan firmaya dava açabilirsin. Ancak efetur'un yönetmeliğinde geçen bagajlarla ilgili maddelere de bakmış olmanız lazım. Biraz inceledikten sonra;
1-Tutanaklandırılmamış bagajların kaybı halinde en fazla bilet tutarının iki misli ücret ödenir.
şeklinde bir madde mevcuttur. Size bagajınızda ne varsa değil bilet fiyatınızın 2 katı kadar ödenir ki ödeme yaparlarsa dava açsanız dahi (bilet fiyatınızın 2 katı kadar ödeme yaptıkları için) takipsizlik kararı verilebilir ama siz yinede savcılığa gidip suç duyurusunda bulunun.

Diğer bir husus ise; 4077 sayılı TKH (Tüketicinin Korunması Hakkında) kanununun 1. 2. 3. maddelerinde düzenlendiği şekilde bir hizmetten yararlanan tüketici konumundasınız. Bu nedenle davanızda Tüketici Mahkemeleri görevlidir. Yaptığınız alışverişlerin fiş/faturalarını ibraz etmeniz, dinleteceğiniz tanıklar sonucunda ve hayatın olağan akışına göre valizinizde bulunması muhtemel eşyalar göz önüne alınarak belli bir miktar maddi ve manevi tazminat alabilirsiniz. Ceza davasında verilecek ifadeler de sizin lehinize olabilecektir.

Not: Ceza alacak olan şoför ve o otobüste çalışan olabilir.

Umarım çok değerli şeyler gitmemiştir içinde :s:
Alan kişi iyi niyetli olsaydı aynı gün ortaya çıkardı zaten.
Mahkemeye gidersen haklı sayılacağını ve ihtiyacının giderileceğini düşünüyorum.
Buna ek olarak da Bimer'e de yazmanı tavsiye ederim.
Bimeri ilk duyuyorum hic bilgim yok böyle şeylerde çok teşekkür ederim kuzum :cicek:
Ben bu konuyu bu kadar uzatmazdım ancak çok pişkin ve gevşek olmaları beni delirtti resmen bu halimle beni nelerle uğraştıyorlar :nee:
Bagajda değerli şeyler varsa kovalayın ama çok önemli şeyler yoksa vaktinizi boş yere harcamayın derim ben. Efekart ben de kullanıyorum, ne işe yaradığını bilirim. Bence tutar sizi tatmin etmiyorsa, içerisinde daha değerli şeyler olduğunu söyleyerek tutarı arttırma yoluna gidebilirsiniz.
İrtibatı kestim maalesef zaten onlarda telefonlara bakmıyorlar uzlaşacağımız mümkün degil..
Teşekkürler.
Bagaj fişiniz varsa polis çağırıp zabıt tutturacaksin (bundan sonrası için)
O andamı evet polise haber vermemekle hata ettim maalesef. Tek başımaydım birde bilemedim biri yanlislikla almistir dedi muavin bekleme istersen evine geç dedi bende öyle yaptıgım icin gercekten sinir bozucu..
Hiç uğraşma e devlet üzerinden bimere başvur. Bu yazdıklarını oraya yaz. Senin yerine incelesinler kafan rahat olsun .
Kafam zaten rahat benim ben haksızlığa gelemiyorum :)
Teşekkürler.
@adaLet_siz Güveni kötüye kullanmaktan firmaya dava açabilirsin. Ancak efetur'un yönetmeliğinde geçen bagajlarla ilgili maddelere de bakmış olmanız lazım. Biraz inceledikten sonra;
1-Tutanaklandırılmamış bagajların kaybı halinde en fazla bilet tutarının iki misli ücret ödenir.
şeklinde bir madde mevcuttur. Size bagajınızda ne varsa değil bilet fiyatınızın 2 katı kadar ödenir ki ödeme yaparlarsa dava açsanız dahi (bilet fiyatınızın 2 katı kadar ödeme yaptıkları için) takipsizlik kararı verilebilir ama siz yinede savcılığa gidip suç duyurusunda bulunun.

Diğer bir husus ise; 4077 sayılı TKH (Tüketicinin Korunması Hakkında) kanununun 1. 2. 3. maddelerinde düzenlendiği şekilde bir hizmetten yararlanan tüketici konumundasınız. Bu nedenle davanızda Tüketici Mahkemeleri görevlidir. Yaptığınız alışverişlerin fiş/faturalarını ibraz etmeniz, dinleteceğiniz tanıklar sonucunda ve hayatın olağan akışına göre valizinizde bulunması muhtemel eşyalar göz önüne alınarak belli bir miktar maddi ve manevi tazminat alabilirsiniz. Ceza davasında verilecek ifadeler de sizin lehinize olabilecektir.

Not: Ceza alacak olan şoför ve o otobüste çalışan olabilir.
Yaptıgım alışverişlerin fişi var ancak tüketici haklarıda dediki valizin içerisinde olup olmadıgını nasıl ispat edeceksin gibilerinden konuştu ay valla iki ucu başka degnek sizide yordum.
Teşekkür ediyorum :(

Geri