Şey

• Kullanıcı Alin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forum Meydanı
Konu sahibi son olarak 2274 gün önce görüldü
Türkçe'den şey kelimesini çıkarırsak neler olur çok merak etmekteyim..Kıymetli vaktinizi çalacağım ama olsun.

Herhalde türkçe bilgisi zayıf olan insanlar bir daha konuşamazdı herhalde

Lisede Edebiyat hocamız şey kelimesini kullanmayın ucunun nereye gideceği belli olmaz derdi. :)

Şey kelimesini Türkçe'den çıkarsak yerine başka kelime bulurduk. Sahipsiz mi sandınız Tdk'yı?

mesela açar mısın biraz .

Şimdi mi? Burda mı?

"Şey" kelimesi genellikle belirsiz eşya, olay ve ya bi durum için kullanılır. Akıcı konuşma esnasında uzun uzun "ııı" dememek için başvurulan ne idiğü belirsiz kelimedir. Gereklidir.
Dilimizden çıkardığımız zaman hiçbir şey olmazdı. bu belirsiz hedeleri cümlenin anlamını bozmadan anlatabileceğimiz "şey"e karşılık bi kelime bulunurdu.
Tam şeyapamadım idare et

Konuşma yetimizi iyice kaybederdik :) En azından "şey" bazen bir cevap olarak yeterli olabiliyor : D

açmana sevindim ama tatmin olmadım daha da açsan şey olur mu?

Kaç yıl önceydi, anımsayamadım ama o zamanlar TBMM Başkanı olan Bülent Arınç, gazetecilerin 23 Nisan resepsiyonuna yönelik kendisine sorduğu bir soruya "şeyini şey ettiğimin şeyi" diye cevap vermişti. Aklıma o geldi bir an.

Birçok yerde ve birçok anlamda kullanılabilen, tek başınayken ne anlama ve nereden geldiğine dair net bir fikir beyan edilemeyen ortalık malı bir kelimedir.

Alin bu konu ile "şey" kelimesini ortadan kaldırmak mı amacın bende bunu anlamadım :) Mesela;

"Marketten bir kaç şey alacağım" dediğinde "şey" yerine elbise, meyve, sebze, ayakkabı, şu bu girebilir uzunca söylemek yerine bunu kullanır insanlar. Ha sen kullanma uzununu tercih et o ayrı bir konu :)

Mesela "Nasıl bir şey bakmıştınız" diye sorduğunda karşıdaki kişinin düşüncesini bilmediğinden bunu kullanırsın.

Şey öyle bir şey ki bilinmezliklerin en iyi temsilcisidir :)))

işte ben de onu demek istiyorum ya ve şey kelimesi o kadar çok kullanılıyor ki şey yerine isimlerini söylesek veya duygularımızı ifade ederken, derdimizi anlatırken daha düzgün cümleler kursak iletişim sorununu ortadan kaldırmaz mıyız.

arkadaş en nefret ettiğim kelime.

ve dil alıştı mı çok saçma sapan muhabbet oluyor.

geçen gün şeye gittik. güzel bir yerdi orda otururken şeyle karşılaştık. . . . vs vs. ve senide bu anlatılanı anlıyormuş gibi zannederler.

babamdan örnek mesela. şeyi getir der ve bekler sanki ne olduğunu söylemiş gibi. :D

Geri