Ses ve Beyin.

• Kullanıcı Abaris
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Bunları Biliyor musunuz? Arşiv
Konu sahibi son olarak 1726 gün önce görüldü
3olME0.jpg

İnsan beyninin sesi nasıl duyduğunu araştırasım geldi. Önce sesi inceledim sonra da insan beyninin sesi nasıl duyduğunu kavramaya çalıştım.
Konu hakkında özet bir bilgi püskürtmek istiyorum:
“Ses atmosferde kulağımız tarafından algılanabilen periyodik basınç değişimleridir. Fiziksel boyutta ses, hava katı sıvı veya gaz ortamlarda oluşan basit bir mekanik düzensizliktir. Bir maddedeki moleküllerin titreşmesi sonucunda oluşur.
Bir saniye içerisindeki titreşim sayısına sesin frekansı denir. Birimi ise Hertz (Hz)dir.İnsan kulağının teorik olarak 20 Hz ile 20000 Hz arasını duyduğu söylense de, en iyi 250 Hz ve 3000 Hz arasındaki konuşma frekansı bölgesini duyar. Sesin hızı normal koşullarda 340 m/s’dir.”
Kulağımızın yapısı, örs, üzengi, çekiç, salyangoz gibi kavramlara girmek istemiyorum. ( Girince çıkamıyor bünye. ) Fakat gözlerimizi kapatıp herhangi bir yerde parmaklarımızı şıklattığımızda, beynin sesin nereden geldiğini nasıl anladığını düşünmenizi istiyorum:
Parmağımızı şıklattığımızda oluşan ses havada 340 m/s hızında kulaklarımıza ulaşıyor. Fakat ses, yakın olan kulağa daha kısa bir süre içerisinde ulaşacaktır. Kulaklarımız arasındaki mesafeyi düşündüğümüzde; aslında ses bir kulağımıza diğerine nazaran 0.006 saniye (0,36 salise) daha erken varıyor demektir. Beyin biz farkında olmadan kulaklarımıza gelen sesin bu kadar kısa süre farkıyla geldiğini hesaplayarak ses kaynağının yeri hakkında bize bilgi verebiliyor. Üç basamaklı rakamları dahi akıldan çarpamazken bu kadar ince hesapları hiç çabalamadan yapıyor oluşumuz ne hoş. ( yaşasın beynimiz )

Alıntı.

Ses konusu hep bana ilginç gelmiştir hala tam çözemedim:)

o duymamızı istediği için duyuyoruz bikere

Geri