Selahattin Demirtaş

A
  • Kullanıcı Aşka Sıfır
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal Sözlük
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
TC 40 senedir bu illet ile bogusuyor.
Biri de gelmis Türkiye ile Fransa nin egitim sistemini kiyasliyor.
Avrupa'nin herhangi bir ülkesinde bu terörü düsünün bakayim.
Türkiye gibi hâla ayakta durabilir miydi?

https://www.bbc.com/turkce/haberler/2013/01/130115_peace_process_8.shtml

https://www.google.com.tr/amp/s/www.bbc.com/turkce/amp/haberler-dunya-39552589

Bu orgutler UGANDA’da da mi kuruldu?

Turkiye’nin terorle mucadelesinde yapilan hatalari sabaha kadar elestirebilirim. Bilmedigini bilmeyen üstüne bilmedigiyle ahkam kesene kiziyorum Süreyya hanim.

Bu beni ne terorist yapar, nede teror sevici.

https://www.bbc.com/turkce/haberler/2013/01/130115_peace_process_8.shtml

https://www.google.com.tr/amp/s/www.bbc.com/turkce/amp/haberler-dunya-39552589

Bu orgutler UGANDA’da mi kuruldu?

Turkiye’nin terorle mucadelesinde yapilan hatalari sabaha kadar elestirebilirim. Bilmedigini bilmeyen üstüne bilmedigiyle ahkam kesene kiziyorum SuReyya hanim.

Bu beni ne terorist yapar, nede teror sevici.

X kusura bakma ama hani hep diyorsunuz ya,
Niyetinizden süphe ederim diye.
Bu sözünüzü size iade ediyorum.
Siyaset meseleleri forum yönetmeye benzemez.Birakin herkes isini yapsin.
Benim isim siyaset ok mi?

X kusura bakma ama hani hep diyorsunuz ya,
Niyetinizden süphe ederim diye.
Bu sözünüzü size iade ediyorum.
Siyaset meseleleri forum yönetmeye benzemez.Birakin herkes isini yapsin.
Benim isim siyaset ok mi?

Hayir, sadece bu tarz TEROR orgutleri Avrupa’da senelerce silahli eylemler yaptilar, hatta PKK’nin ilham aldigi orgutlerdendir, ozellikle ETA. Yani demem o ki bunlar cozulur, cozulmeyecek isler degil. Bilincli ve sistemli mucadele yontemleri lazim.

Devlet meseleri gunubirlik siyasete alet edilmeyecek ve hukumetler degisse dahi devam edecek uzun soluklu ciddiyet gerektiren yontemlerle ele alinmali.

Hayir, sadece bu tarz TEROR orgutleri Avrupa’da senelerce silahli eylemler yaptilar, hatta PKK’nin ilham aldigi orgutlerdendir, ozellikle ETA. Yani demem o ki bunlar cozulur, cozulmeyecek isler degil. Bilincli ve sistemli mucadele yontemleri lazim.

ETA yi kim kurdu?
RAF i kim kurdu?
PKK yi kim kurdu?
DAES i kim kurdu?

Amac neydi?

Hadi yaz bir makale.

ETA yi kim kurdu?
RAF i kim kurdu?
PKK yi kim kurdu?
DAES i kim kurdu?

Amac neydi?

Hadi yaz bir makale.

Hanimefendi bu tarz orgutlerle Avrupa’nin mucadele etmedigini yazan sizsiniz ben degil. Teror konusuna gelecek olursak ; Gunubirlik politikalarla ulke yonetilmez.Sonuclarini senelerdir bu ulkede yasiyoruz, maalesef. Makale yazmak isterseniz keyifle okurum. Bir ara FARC’dan , Çeçenya’dan felanda konusuruz, ama gerilmek yok.

Sevili X avrupa da da çeşitli terör örgütleri mücadelelerini sürdürmüşlerdir zamanla ama aramızda ki fark şu ; Onlar bu örgütleri bitirip dünyanın hakimi olurlarken biz de bu örgütlerin önünden koruyamadığımız türbeyi kaçırmışız, yeri gelince sınırımızdan geçmelerine izin vermişiz, davulla zurnayla karşılanmalarını izlemişiz. Bazı arkadaşlar bu iki yüzlülüğü müzü hatırlamamızı istemiyor ama ne yapalım ki bizim hafızamız UNUTMUYOR.

Hanimefendi bu tarz orgutlerle Avrupa’nin mucadele etmedigini yazan sizsiniz ben degil. Teror konusuna gelecek olursak ; Gunubirlik politikalarla ulke yonetilmez.Sonuclarini senelerdir bu ulkede yasiyoruz, maalesef. Makale yazmak isterseniz keyifle okurum. Bir ara FARC’dan , Çeçenya’dan felanda konusuruz, ama gerilmek yok.

Mücadele etmedigini yazmadim.
Bu denli zor ve uzun yillar savasan yok teröre karsi,Türkiye kadar.
Terör örgütlerinin basinda kimler var ve amac ne diye sordum cevap gelmedi.
Neyse.
Günübirlik politika ne?
Bana ne yaf?
Emegime yazik makale felan.

X bir kac terör örgütünün ismini yazmak ile uzman olunmuyor.
Irlanda ve Ispanya ya bir göz at.Terörden ceken iki Avrupa ülkesi.
Afganistan..
Nigerya..
Suriye..
Irak..
Hangisinin beli dogruluyor?

Sevili X avrupa da da çeşitli terör örgütleri mücadelelerini sürdürmüşlerdir zamanla ama aramızda ki fark şu ; Onlar bu örgütleri bitirip dünyanın hakimi olurlarken biz de bu örgütlerin önünden koruyamadığımız türbeyi kaçırmışız, yeri gelince sınırımızdan geçmelerine izin vermişiz, davulla zurnayla karşılanmalarını izlemişiz. Bazı arkadaşlar bu iki yüzlülüğü müzü hatırlamamızı istemiyor ama ne yapalım ki bizim hafızamız UNUTMUYOR.

Evet azizim tam olarak seninle birebir ayni fikirdeyim. Dunya’da ki gelismis ulkelerin butun istihbarat teskilatlari ulkesine zarar veren, eylem yapan TEROR orgutleriyle iletisim kurar, gerekirse pazarlikta yapar, yapmistirda.

Gelgelelim bunu siyasete alet edersen, dusen cikan oylarina gore bir sistem belirlersen, Türkiye Cumhuriyetinin Anayasasina gore yargilanmis ve muebbet hapse mahkum edilmis bir sahsin mektubunu gazetelere manset yaptirirsan, olmuyor maalesef keske olsa, olmuyor olmayacaktirda.

Cok az insanin eline Cumhurbaskani’nin sahip oldugu GUC ve en onemlisi toplumsal destek gecmistir. Bu isi cozebilirdi, cok ciddiyim bir ihtimal vardi. Yazik oldu, bir daha bakalim ne zaman boyle bir firsat gececek. Elestiri yapan arkadaslarin bu problemin cozumune dair fikirlerini duymak isterim.

Devlet menfaati ve cikarlarini siyasi partilerin uzerinde tutabilecegimiz gun sayet gelirse, bu is cozulur.

Bunlar bile birbirini anlamiyor.

X dediklerinin altına imzamı atarım. Terörle baş edemeyen ülkeler nedense hep Müslüman toplumların ülkeleri ve onca ülkenin ortak sebebi " ÇÜNKÜ DIŞ GÜÇLER YAPIYOR BUNU"
He anasını satayım sen çok zekisin ya, çok okumuşsun ya, çok kendini geliştirmişsin ya, eğitim ve teknolojiye gereken önemi vermişsin ya, biatçı anlayışları rafa kaldırmışsın ya, HER ŞEYİN TAM YA O YÜZDEN BATI SENİ KISKANIP ÜLKENDE OYUNLAR OYNUYOR :)
Ya vallahi acıyorum artık şu bakış açımıza.

• Beğen
Tepkiler: X
Neyse.
Günübirlik politika ne?
Bana ne yaf?

Afganistan..
Nigerya..
Suriye..
Irak..

Süreyya hanım size saygi duyuyorum, kalbinizi kesinlikle kirmak istemem, lutfen alinmayin fikir teatisinde bulunuyoruz.

Ben uzman degilim ki boyle bir iddaam kesinlikle yok. Tarihe karsi kendince meraki olan biriyim sadece, bu konuda ozel bir egitim almadim, finans mezunuyum yani dalim degil sadece seviyorum, oncelikle bunu belirteyim.

Bu is DIS GUCLER bizimle ugrasiyora gelmesin, gelmeyecektir zira sizin gibi donanimli birinin bu sekilde sig dusunebilmesi mumkun degil. Iste zaten benim elestirim ulkenin 40 yildir bu sorunla uğrasmasi, yani burada mucadele yontemlerinde bazi eksiklikler var. Bakin bu sorun acikcasi 40 yillik felanda degil Osmanli’dan Cumhuriyete miras kalmis bir sorundur.

Bu cografyayi bir sekilde elimizin altinda tutabilmeyi uzun sure basarmisiz, bunu sulhle yapmisiz cogu zaman. James L. Gelvin Modern Ortadogu tarihi isimli kitabinda cok iddali bir soz yazmis, paylasayim ; Jon Turkler olmasaydi “ MILLIYETCILIK “ kavrami asla gunumuzdeki anlamini almazdi, kelimesi kelimesine boyle degil yarin musait olursam ilgili sayfai inceler screen atarim. Ama bu minvalde. Bize kalsa milliyetcilik Fransiz ihtilali’nden geldi zart zurt deyip geceriz.

Ayni sekilde Kral Abdullah “ Biz Osmanli’ya Neden Isyan ettik? “ isimli kitabinda, 2. Meşrutiyetin ilanindan sonra gelisen olaylar silsilesinde Jon Turklerin aldigi aksiyonlari elestirir ve isyani bununla temellendirir.

Daha sonra ulus devlet prensiplerine dayanarak Turkiye Cumhuriyeti kuruldu, bunu anlamlandirmak gayet mumkun bir ust kimlik sartti, toplum darmadagindi etc..

Is daha eskiye goturup Abdulhamit’in silahlandirdigi Hamdiye alaylarina felan girmiyorum..

Bir sorunu cozebilmek icin once tespitini dogru koymak lazim, maalesef bizim kurulus ilkelerimize kadar islemis bazi korkularimiz var, temelsizmi degil mi oda baska bir tartisma konusu.

Süreyya hanım size saygi duyuyorum, kalbinizi kesinlikle kirmak istemem, lutfen alinmayin fikir teatisinde bulunuyoruz.

Ben uzman degilim ki boyle bir iddaam kesinlikle yok. Tarihe karsi kendince meraki olan biriyim sadece, bu konuda ozel bir egitim almadim, finans mezunuyum yani dalim degil sadece seviyorum, oncelikle bunu belirteyim.

Bu is DIS GUCLER bizimle ugrasiyora gelmesin, gelmeyecektir zira sizin gibi donanimli birinin bu sekilde sig dusunebilmesi mumkun degil. Iste zaten benim elestirim ulkenin 40 yildir bu sorunla uğrasmasi, yani burada mucadele yontemlerinde bazi eksiklikler var. Bakin bu sorun acikcasi 40 yillik felanda degil Osmanli’dan Cumhuriyete miras kalmis bir sorundur.

Bu cografyayi bir sekilde elimizin altinda tutabilmeyi uzun sure basarmisiz, bunu sulhle yapmisiz cogu zaman. James L. Gelvin Modern Ortadogu tarihi isimli kitabinda cok iddali bir soz yazmis, paylasayim ; Jon Turkler olmasaydi “ MILLIYETCILIK “ kavrami asla gunumuzdeki anlamini almazdi, kelimesi kelimesine boyle degil yarin musait olursam ilgili sayfai inceler screen atarim. Ama bu minvalde. Bize kalsa milliyetcilik Fransiz ihtilali’nden geldi zart zurt deyip geceriz.

Ayni sekilde Kral Abdullah “ Biz Osmanli’ya Neden Isyan ettik? “ isimli kitabinda, 2. Meşrutiyetin ilanindan sonra gelisen olaylar silsilesinde Jon Turklerin aldigi aksiyonlari elestirir ve isyani bununla temellendirir.

Daha sonra ulus devlet prensiplerine dayanarak Turkiye Cumhuriyeti kuruldu, bunu anlamlandirmak gayet mumkun bir ust kimlik sartti, toplum darmadagindi etc..

Is daha eskiye goturup Abdulhamit’in silahlandirdigi Hamdiye alaylarina felan girmiyorum..

Bir sorunu cozebilmek icin once tespitini dogru koymak lazim, maalesef bizim kurulus ilkelerimize kadar islemis bazi korkularimiz var, temelsizmi degil mi oda baska bir tartisma konusu.

Aha bana böyle gel.
Simdi bu yazdiklarin ve verdigin kaynaklar ile günümüzdeki terör olayini degerlendirelim desek..
Nasil yapardik?
Ki verdigin kaynaklar bu konu icin el verisli mi?
Kisisel mi?
Kolektif mi?
Tarih böyle incelenir.

Istersen Haşhaşilere kadar da gidebilirsin.
Bak terör isyan degil amaci korku salmaktir.Yani hukuk literaturunde böyle gecer.
Macchiavellist bir prensibi olan,sevgi ile degil korku ile saygi edin i, ilke edinmistir.

Simdi
Kafama birsey takildi..

TC olmasaydi ismi ne olurdu?
Ve bu noktaya deginmen ise,önceki verdigin kaynaklarla ilgisi ne?
Gelvin orda biraz sallamis.
Keza 15.yuzyilin alman milliyetciliginden haberi yok.

Aha bana böyle gel.
Simdi bu yazdiklarin ve verdigin kaynaklar ile günümüzdeki terör olayini degerlendirelim desek..
Nasil yapardik?
Ki verdigin kaynaklar bu konu icin el verisli mi?
Kisisel mi?
Kolektif mi?
Tarih böyle incelenir.

Istersen Haşhaşilere kadar da gidebilirsin.
Bak terör isyan degil amaci korku salmaktir.Yani hukuk literaturunde böyle gecer.
Macchiavellist bir prensibi olan,sevgi ile degil korku ile saygi edin i, ilke edinmistir.

Simdi
Kafama birsey takildi..

TC olmasaydi ismi ne olurdu?
Ve bu noktaya deginmen ise,önceki verdigin kaynaklarla ilgisi ne?
Gelvin orda biraz sallamis.
Keza 15.yuzyilin alman milliyetciliginden haberi yok.

Bu orgut taseron bir orguttur, bulundugu bolgedeki uyusturucu ve insan ticareti icin Avrupa ve ABD’ye lazim bunu zaten bilmeyenle tartismanin bir manasi yok. Bu adamlarin derdi hicbir zaman bu irkin menfaatine bir olay veya olgu icersinde bulunmak olmamistir, once bunu kabul edelim, sonra tartisalim.

Bahsi gecen kaynaklari bu sorunun cikis noktasini dayandiracagim temelleri desteklemesi icin verdim. Bu orgut sebepmidir sonucmu, once bunu anlamak lazim.

Terorun amacinin ne oldugundan cok nasil militan edindigi onemli benim icin ki yanimda senelerce calismis cok sevdigim ve senelerdir dagda bu adamlarla catisan kardesimiz ; “ Abi oldurduklerimizin cogu eğitimli üniversite mezunu insanlar “ ifadesini bana bizzat kullandi. Facebook profini verebilirim dilersen, sorabilirsin kendisinede. Bu adamlarin elinden kullandigi enstrümanlari alman lazim, almadigin surece kendine ozellikle Universitelerden militan devsirmeye devam edecektir.

Evet Ust kimlik insaa edildi, dilleri ve var olduklarini iddaa etmeleri dahi yasaklandi ve ben bunun sartlar icin dogru uzun vadede ise hata oldugunu dusunuyorum, hos bu sert tedbirler Seyh Sait isyanindan sonra alindi oda ayri bir konu. Bu ulkede Kurtler icin Dağda yururken cikan kart kurt seslerinden esinlenerek Dag Turklerine Kurt denilmistir gibi abuk subuk mansetler atildi yahu. Adamlarin varligini bile yeni yeni kabul ediyoruz.

2009’da acilim diye baslayan surecten sonrasina hic girmiyorum, girmekte istemiyorum.

Dangavat!!!
(argo butonu kullanmayı bilmiyorum o yüzden açıkca yazdım)

Neyse.
Günübirlik politika ne?
Bana ne yaf?

Afganistan..
Nigerya..
Suriye..
Irak..

Avrupa'da bu sorunların çözümlenebilmesinin nedeni eğitimdir. Bahsettiğiniz ülkelerde bile kadınların henüz insan olup olmadığı tartışılıyor. Eğitimli insanlar bir problemleri olduğunda oturur konuşur hatası varsa gözden geçirip düzeltir. @X 'in de dediği gibi sorunun çözümünü oy oranına bağlarsanız oradan çözüm çıkmaz. Çözüm sürecinde burada yoktunuz ben forumda çözüm sürecinin terör örgütü ile değil kısmen yasal olan HDP ile yapılmasını anlatmaya çalıştım. Ne hainliğim ne ölü seviciliğim kaldı.

Ülke fark etmeksizin bütün örgütler belli bir fikir etrafında toplanır ve gelişir, fikir kesinleştikçe propaganda alanı artar. Bu gün Türkiye'de PKK'nın halen silahla yok edilebileceğini düşünen insan var. PKK'yı yok etmenin tek yolu propagandadır. Belki hatırlarsınız Hakkari ve civarında sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Suları kesildi elektrik yok sokakta kalan cesetler, cesetten kastım PKK'lı hainler değil orada yaşayan halktan insanlardı. Bunu samimiyetle söylüyorum kimse inanmadı iyi oluyor diyen bile vardı. PKK ile gerçekten savaşmak istiyorsanız önce bölge halkını kazanmanız gerekir. Cesedi 7 gün sokakta kalan Teybet İnan ve onu izlemek zorunda kalan evlat devleti arıyor annemin cesedini alalım diye kimse ilgilenmiyor. Bu adam yüzünü devlete mi yoksa PKK'ya mı döner?

''annem ilk vurulduğunda, haber verdiler koştuk, biz daha varmadan amcam gitmek istemiş onu da vurmuşlar. gittiğimde amcamı taşıyordu komşular, annem dedim sokakta kaldı dediler, ben gitmek istedim tuttular, ağladım ağladım ağladım… annem sokağın ortasında kaldı öylece önce belli belirsiz kıpırdıyordu, sonra saatler geçtikçe hareketleri azaldı… kimi aramadık ki vekilleri, kaymakamı, valiyi, dedik çeksinler şu kargaları öldü ölmesine de cenazemizi alalım… annem ne hissetti acaba, canı çok yandı, yanmıştır… biz sevgi nedir hiç dile getirmezdik, ama bir sarılması vardı dünyaya değerdi, binlerce söz gelse anlatamazdı o sevgiyi… annem tamı tamına 7 gün sokakta kaldı… hiçbirimiz uyuyamadık, köpekler gelir, kuşlar konar diye, o orada yattı biz 150 metre ilerisinde öldük… bir insan bir insana ne kadar acı çektirebilirse devlette bize 7 günde bunu yaptı. 7 gün tam yedi gün annenizin cenazesi sokak ortasında kalsın… insan çok iyi olamıyor, insan kalamıyor… annemin elleri kaskatı olmuş ve öyle sıkmış ki eşarbını belli ki canı hayli acımış, öptüm ellerinde helal et hakkını diye ama… kanı kurumuş annemin, elleri, yüzü ki yüzü düşerken toprak olmuş, elbiseleri kandan ıslanmış sonra kurumuş, sonra taş olmuş annemin… kokusu gitmiş, toprak ve kan kokuyor annem, saçları sertleşmiş, kirlenmiş, annemin canından can almışlar allah’a inananlar! gözleri açık kalmış annemin, yüzü eve dönük, ayakları toplanmış bir takat gelsin diye belli ki çabalamış. benim annem, siz benim annemi öldürdünüz, çocuklarınız var mı bilmiyorum sizin yoksa bile sahiplerinizin var, nasıl bir acı demeyeceğim zira ağır… 7 gün benim annem 7 gün kara kış soğuğunda kaldı, en acısı kaç saat yaralı kaldı bilememek, keşke diyorum hemen ölmüş olsa. siz benim annemi öldürdünüz.'

Davası halen sonuçlanmadı PKK bunu alır broşür yaptırıp dağıtır. Alın size PKK'nın nasıl sempatizan topladığının özeti..

PKK'nın ve diğer örgütlerin neden kurulduğunu sormuştunuz. Sorunun cevabı Fırat ve Dicledir, bugün paylaşılan sözde haritalara bakın hepsinde Fırat ve Dicle ülkeden koparılmış olarak gösterilir. Ne alaka diyeceksiniz bugün Fırat ve Dicle olmazsa petrol çıkartılamaz petrol kirlilikten başka bir şey olmazdı.

Liderliğini Sevıyorum Ama PKK ile Aralarındaki Bağları Koparamadıklarından Dolayı Biraz Mesafeliyim.

Bu orgut taseron bir orguttur, bulundugu bolgedeki uyusturucu ve insan ticareti icin Avrupa ve ABD’ye lazim bunu zaten bilmeyenle tartismanin bir manasi yok. Bu adamlarin derdi hicbir zaman bu irkin menfaatine bir olay veya olgu icersinde bulunmak olmamistir, once bunu kabul edelim, sonra tartisalim.

Bahsi gecen kaynaklari bu sorunun cikis noktasini dayandiracagim temelleri desteklemesi icin verdim. Bu orgut sebepmidir sonucmu, once bunu anlamak lazim.

Terorun amacinin ne oldugundan cok nasil militan edindigi onemli benim icin ki yanimda senelerce calismis cok sevdigim ve senelerdir dagda bu adamlarla catisan kardesimiz ; “ Abi oldurduklerimizin cogu eğitimli üniversite mezunu insanlar “ ifadesini bana bizzat kullandi. Facebook profini verebilirim dilersen, sorabilirsin kendisinede. Bu adamlarin elinden kullandigi enstrümanlari alman lazim, almadigin surece kendine ozellikle Universitelerden militan devsirmeye devam edecektir.

Evet Ust kimlik insaa edildi, dilleri ve var olduklarini iddaa etmeleri dahi yasaklandi ve ben bunun sartlar icin dogru uzun vadede ise hata oldugunu dusunuyorum, hos bu sert tedbirler Seyh Sait isyanindan sonra alindi oda ayri bir konu. Bu ulkede Kurtler icin Dağda yururken cikan kart kurt seslerinden esinlenerek Dag Turklerine Kurt denilmistir gibi abuk subuk mansetler atildi yahu. Adamlarin varligini bile yeni yeni kabul ediyoruz.

2009’da acilim diye baslayan surecten sonrasina hic girmiyorum, girmekte istemiyorum.

Bak toparliyorum.
Terörün bu ülkedeki cikis nedeni,Kemalizmin bir ilkesi olan Milliyetciliği veriyorsun.
(Evet Ust kimlik insaa edildi, dilleri ve var olduklarini iddaa etmeleri dahi yasaklandi ve ben bunun sartlar icin dogru uzun vadede ise hata oldugunu dusunuyorum....)
Yanlis ise yanlis de.Ne kadar dogru ne kdar yanlis tartisilir..
Zamanla "dogru niyetler" yanlisa burkulabilir.Tarih bu gibi olaylarla dolu.

Bu örgüt kimin taşeronu diye mi sorsaydim bu Örgütleri kim kuruyor yerine?Burda celisiyosun gibime geldi.s
Seyh Sait isyan etti.Niye bilio musun? Sekularizme karsi.Dindi yani ambisyonu.
Simdiki terör örgütünün ambisyonu din mi?Solculuk ve ateizm.Kiyaslayamazsin.Emel degisti.
Önce ideolojiye karsi savas acildi sonra irklar arasi savasa döndü.
Yani öyle yada böyle ikisi de TC karsi bir ayaklanma.
Bu kabul edilemez.

Ya ha universite ögrencisi ha köyden kacirilmis bir cocuk.Ne fark eder?Egitimliler mi yani?Bu da ayri bir konu ya.
Uniye giden her insan egitimli de olmuyor.Neyse o baska konu.
Taseronu besleyecek bir üs vardir her zaman.
Ben kim kurdu diye sordugumda buna deginmek istemistim.

Bu terör biter mi bitmez mi onu da analiz etmek lazim.
Cografi yapilanmasi kayabilir belki.s

Avrupa ülkelerin terör örgütleri ile anlasmaya varmasini övüp de,Türkiye nin bu girisimini ayiplamak bir garip dogrusu.s

Neyse X.
Iste forumlarda bu tür tartismalar bir sonuc vermiyor inan.
Aman Ali Riza bey agziminizin tadi bozulmasin.

• Beğen
Tepkiler: X
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri