Şehit Cengiz Akyüz Hakkında Bilgi

Konu sahibi son olarak 2617 gün önce görüldü
Şehit Cengiz Akyüz Hakkında Bilgi

Şehit Cengiz Akyüz Hakkında

Şehit Cengiz Akyüz

“Heyben doluysa insanlara dağıtalım…”

Her sabah evden çıkarken gördüğü yakın arkadaşına “Heyben doluysa (sevgi, neşe, umut, selam yüklüysen) haydi bismillah, çıkalım ve insanlara dağıtalım…” diyen Cengiz Akyüz, her daim güler yüzüyle hatırlanıyor.

Cengiz Akyüz 15 Mayıs 1969’da Mardin Midyat’ta doğdu. Üç çocuk babası olan Akyüz’ün iki kızı ve bir oğlu var.

Çocukluğundan itibaren alçı-dekorasyon işinde çalışan Akyüz, çevresinde hareketli, insan canlısı, yardımsever ve neşeli bir kişi olarak biliniyor.

Gazze’ye insani yardım götürmek için organize edilen filoya katılım formunda yardım edebileceği alanları “inşaat işleri” olarak belirtmişti.

Gazze’de yaşayan evsizler için bir şeyler yapmak isteyen Akyüz, bu konvoya neden katıldınız sorusunu ise “Allah için.” diyerek özetlemişti.

Herkesin yardımına koşan hareketli, aktif bir kişi olan Cengiz Akyüz, çevresinde muhabbetli, latif şakalarıyla insanlara mutluluk dağıtan, yüzmeyi çok seven, satranç oynayan ve çocuklarla iyi anlaşan bir insan olarak tanınıyor.

Her sabah evden çıkarken gördüğü yakın arkadaşına “Heyben doluysa (sevgi, neşe, umut, selam yüklüysen) haydi bismillah, çıkalım ve insanlara dağıtalım…” diyen Akyüz, her daim güler yüzüyle hatırlanıyor.

Çevresindeki herkesin düğününe, cenazesine katılır ve güzel sesiyle ilahiler, ezgiler söyler, bendir çalarmış. Cengiz Akyüz’ün en sevdiği türküler şehadet türküleriymiş. Gazze için yola çıkmadan önce arkadaşlarıyla vedalaşırken “Artık benim için de bir şehadet türküsü yazarsınız.” demiş.

Dostlarının hem iyi hem de kötü günlerinde yanında olması hasebiyle çok geniş bir çevreye sahip olan Akyüz, İskenderun İnsani Yardım Derneği üyesiydi ve İskenderun’daki birçok sivil toplum kuruluşunun çalışmalarına da gönüllü olarak katılmaktaydı, Bu yolculuğa çıktığında Cengiz Akyüz’ün en çok istediği şey Gazze’de yapılacak hastanenin malzemelerini buradaki kardeşlerine ulaştırmaktı.

Gemiye binmeden önce hanımına son sözleri “Çocuklara iyi bak, okumaya önem versinler ve namazlarını mutlaka kılsınlar!..” olmuştu.

Cengiz Akyüz Bilgi Evi

İHH İnsani Yardım Vakfı hayırseverlerin desteği ile İskenderun’da gençlerin eğitimine katkıda bulunacak bir bilgi evi projesi hayata geçirecektir. Toplamda 120 öğrencinin eğitim göreceği merkezde 64 öğrenciye yurt imkânı da sağlanacaktır.

PROJE BİLGİSİ

Mavi Marmara gemisinde İsrail’in saldırısı sonucu şehit olan Cengiz Akyüz anısına bir bilgi evi yapılması planlanmaktadır. 64’ü yatılı olmak üzere toplamda 120 öğrenci kapasiteli olarak inşa edilecek olan merkez bodrum, giriş, birinci, ikinci, üçüncü ve çatı arası katlarından oluşacaktır.

Binanın bodrum katında bilgisayar odası, kiler, kazan dairesi, spor salonu, hizmetli odası, depo ve tuvaletler; giriş katında idari odalar, 30’ar öğrenci kapasiteli 2 adet derslik, revir ve tuvaletler bulunacaktır.

Birinci katta 30’ar öğrenci kapasiteli 2 adet derslik, öğretmenler odası, kütüphane, hizmetli odası, mescit ve abdesthane; ikinci ve üçüncü katlarında toplam 64 öğrenci kapasiteli 8’er adet yurt odası, belletmen odası, çamaşır-ütü odası, banyo ve tuvaletler; çatı arası katında ise mutfak ve yemekhane bulunacaktır.

Yurt odaları uluslararası standartlara uygun olarak her odada dört öğrenci kalacak şekilde tasarlanmıştır. Yurt binasında öğrencilerin barınma ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra sosyal yönlerinin geliştirilmesine yönelik aktiviteler de yer alacaktır.

PROJE UYGULAMA SÜRECİ VE SÜRESİ

Projenin fon bulunmasının ardından bir yıl içerisinde tamamlanması planlanmaktadır. Proje İHH tarafından hazırlanıp yürütülecektir.

PROJE MALİYETİ

2.800 m2 alan üzerine yapılacak kültür merkezinin inşa maliyeti 650,.000 (altıyüzellibin) avro, binanın tefrişat maliyeti ise 200,.000 (ikiyüzbin) avrodur. Binanın arsa hariç toplam maliyeti 850,.000 (sekizyüzellibin) avrodur.​

Geri