Sehavet Ve Kerem

Konu sahibi son olarak 2615 gün önce görüldü

SEHAVET VE KEREM

Hz. Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyor:

"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki:

"Sehavet sahibi Allah'a yakindir insanlara yakindir cennete yakindir cehennemden uzaktir.

Cimri ise AIlahtan uzaktir insanlardan uzaktir cennetten uzaktir cehenneme yakindir.

Cahil sehavet sahibini AIIah cimri ibadet duskununden daha cok sever."

Tirmizi Birr 40 (1962).

Yine Ebu Hureyre hazretleri (radiyallahu anh) anlatiyor:

"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bir hadis-i kudside Allah Teala hazretlerinin soyle soyledigini haber verdi:

"Sen infak et ben de sana infak edeyim.

" Efendimiz devamla dedi ki: "Allah'in eli (yedullah) doludur.

Gece ve gunduz (boyu yapilan) arkasi kesilmez infaklar onu azaltmaz.

Arz ve semavatin yaratilasindan beri Allah'in infak ettiklerini dusunun!

Bunlar O'nun elindekinden hicbir sey eksiltmemistir.

O'nun Ars'i suyun uzerindeydi. Elinde mizan da var alcaltir yukseltir."

Buhari Tevhid 22 35 Tefsir Hud 2 Nafakat 1; Muslim Zekat 37 (993); Tirmizi Tefsir (3048).

Hz. Enes (radiyallahu anh) anlatiyor:

"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) yarin icin hicbir sey biriktirmezdi."

Tirmizi Zuhd 38 (2363).

Cubeyr Ibnu Mut'im (radiyallahu anh) anlatiyor:

"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) Huneyn donusu yol alirken bedeviler israrla (ganimetin taksimini) taleb ediyorlardi.

Oyle ki bir ara Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'i bir semure agacina dogru sikistirdilar ve ridasini kaptilar.

Bunun uzerine durup sunu soyledi:

"Ridami verin su taslar sayisinca koyun olsa ben yine de onu aranizda taksim ederdim. Ve sonra gorurdunuz ki ben ne cimriyim ne yalanciyim ne de korkagim."

Buhari Cihad 24 Humus 19.

Ukbe Ibnu'l-Haris (radiyallahu anh) anlatiyor:

"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bize ikindi namazi kildirmis idi.

(Selam verince) acele ile cemaati yarip evine girdi.

Halk onun bu telasesinde hayrete dusmustu.

Ancak geri donmesi gecikmedi.

Gelince (halkin merakini yuzlerinden anlayan Hz. Peygamber su aciklamayi yapti):

"Yanimda kalan birkisim altin vardi (namazda) onu hatirladim. Beni alikoyacagindan korktum ve hemen gidip dagittim."

Buhari Ezan 155 Amel fi's-Salat 18 Zekat 20 Isti'zan 36; Nesai 104 (3 84).

Hz. Enes (radiyallahu anh) anlatiyor:

"Muhacirler Medine'ye geldikleri vakit ellerinde hicbir sey yoktu. Ensar ise arazi ve akar sahibi kimselerdi.

Her yil mallarini urunlerinin yarisini onlara vermek bunlar da calisma ve bakim islerini uzerlerine almak sartiyla anlastilar.

Enes'in annesi kendine ait olan bir hurmaligi Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'a verdi.

Resulullah (aleyhissalatu vesselam) Hayberlilerle savasip orayi fethettikten sonra muhacirler baglarini ensar'a iade ettiler.

Resulullah (aleyhissalatu vesselam) da zikri gecen hurmaligi Enes'in annesine iade etti."

Buhari Hibe 35; Muslim Cihad 70 (1771).

Geri