Seçmen karamsarlığı ve kararsızlığını nasıl değerlendiriyorsunuz?

• Kullanıcı Lefty
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Toplum ve Gündem
🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Seçimden sonra yine yeniden "Ya biz her şeyi yaptık ama halk Kılıçdaroğlu'nu anlamadı." noktasına gelinmesinden çok korkuyorum.

Seçmen 2021'de ve kısmen 2022'de karamsar ve kararsız değildi. Sebebi çok basit, o dönem muhalefet müthiş bir hava yaratmış ve seçmenin kayda değer kısmında karanlık hissiyatlar yerini aydınlık günlerin yaklaşan hayaline bırakmıştı ama ne olduysa 2022'nin baharından itibaren oldu ve muhalefet kanadı kendileri için müthiş bir fırsat yaratan ülke şartlarına rağmen güç bela kazandıkları topu taca atıp oyunu kurma rolünü yeniden Akp'ye verdi ve 2022'nin ikinci yarısından itibaren seçmende karamsarlık yeniden bir salgın gibi baş göstermeye başladı. Şimdi bunu irdelemek ve buradan bir ders çıkartmak yerine bütün suçu halka atmak büyük bir aymazlık olur. Şu anket tablosunu etraflıca incelenmesi gerek,

2023_Türkiye_genel_seçimleri_için_yapılan_anketler.png

Eylül 2022 itibarıyla Chp pik yaparken Akp dip yapmış. O dönemden sonra ne olduysa Chp oyları neredeyse %5 düşerken Akp oyları da neredeyse %4 artmış. Diğer bir veri de Metropoll anketleri. Ağustos 2022'de %32 bandında olan Akp oyları, Aralık 2022'de %36,9'a yükselmiş. Aynı dönemde Chp oyları ise Ağustos'ta %23, Aralık'ta %24 olmuş. İyi Parti ise %13,9'dan %12,5'e düşmüş. Tabii anketler kesin sonuçlar olmasa da sonuçlar üzerinde belli bir tahmin yürütmemize olanak sağlıyor. Ha, şunu da belirteyim, bu ülkede anket güvenilirliği inanılmaz düşük. Ortalamaların farklılaşmasında anket oyunlarının da muhakkak payı vardır.

Sonuç olarak halkın karamsarlığa düşmesi yok yere değil. Halka suç bulmamak gerek. Ne yazık ki muhalefet kanadı bu oyunu pek iyi yönetemedi. Umarım kalan sürede daha iyisini yaparlar da yeniden aydınlık günlerin hayalini yaşarız.

Karamsar yada kararsız olmasın da ne olsunlar. Hep aynı yüzler . Ayni fikirler . Gelen yiyiyor giden yiyiyor . ev almak için yatirim yapıyoruz . 200 binlik evler 2 milyon 5 milyon olmuş . Yakında 5 milyon 20 milyon olur. Tupras 2 bin olsa yine 2milyonluk evi alamazsın .o kadar olsa ev almam .yine yatırım yaparım

seçmen kararsız değildi, seçmeni kararsız hale getiren 6'lı masa zımbırtısı. nşa kılıçdaroğlu'nu desteklemeyecek kesim bile ''rte yenilecek ise kılıçdaroğlu'na yenilmeli'' düşüncesi vardı. fügür olarak en güçlü figür kılıçdaroğlunun kendisiydi bunu da bir süre iyi idare etti ama sonrasında yaşanılanlar tam bir fiyasko. bütün liderler ayrı telden çalıyor, biz daha birliğiz burada leftyle dflkj

Twitter'daki seçmen portföyüne bakarsak Bilecikli vekil kadın şuan cumhurbaşkanı olur. Basit, kısır, sığ bakan görüşlerin veya türevlerinin karamsar oluşu veya olmayışı beni ilgilendirmiyor.

Ben bu ülkede muhalefete yüklenilmesine şaşırıyorum. Muhalefetten tek adam baskınlığı beklenmesine daha da şaşırıyorum.

Ülkede kararsız kesim %20 civarıydı zaten. Bu da standart bir şey. Bu seçim öncesi artar veya azalır süreç ne gösterir bilemem.

Karamsarlığı siyasetteki kişilere bağlamıyorum. Yaşam şartları gün geçtikçe zorlaşıyor, geçen yıl böyle değildi. Geçen yıl fırsat ekonomisi de vardı, yükünü alan aldı ve alamayan ise bugünün ağır karamsarlarını oluşturuyor.

Geçen bir bayan atmıştım, o bayanı küçümsemeyin. Anketlere göre Erdoğan'ı takip edenlerin %97'si başka hiç kimseyi takip etmiyor. Bu insanlara bir şey yapamazsınız. Bunun için de muhalefeti yıpratamam ben.

Mansur Yavaş için de güzellemeler yapıldı. Bazı insanlar koltuğunda ağırdır, yerinde kalmak isteyebilir dedim. Büyük ihtimal kendisi seçti yerinde kalmayı ve işini de çok iyi yapıyor.

Velhasıl insanlar tutunacak bir dal arıyor, normaldir. Ama daldan dala zıplayıp da her dalı dayatamazsınız. Muhalif kesimin bu tavrı itici. Seçimi kesin kazanacak diye bir aday yok. İmamoğlu da kaybedebilir, Kılıçdaroğlu'na oy vermem diyenler Ekmeleddin İhsanoğlu'na oy vermemiş miydi mesela?

Hatırlatmak istedim, hiçbir şeyi/kişiyi seçmemek de bir seçenek.

20 yıl içerisinde üljenin nereye geldiğini anlamayan, göremeyen seçmene fazla güvenmemek gerek, onlar hep masumu oynar, kimden ne kadar koparırın hesabını yapar,.......

Büyük birlik partisinin oyu kaç? Hiç anketlerde görünmüyorlar 500 bin var mı?

Genel olarak anketlerde "Diğer" bölümünde yer alıyor ancak hedefleri yüzde 5 kendi ifadelerine göre hatta yüzde 30 da olabilirmiş.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, "Bizim bu seçimlerdeki oy hedefimiz yüzde 4 ile 5 arası bir oydur.
Tabii milletimiz daha yüksek oy verirse bundan memnuniyet duyarız. BBP'nin yüzde 30'un üzerinde bir oy potansiyeli vardır. Şu anda 30 civarında milletvekili çıkarma potansiyelimiz var" dedi.

seçmen kararsız değildi, seçmeni kararsız hale getiren 6'lı masa zımbırtısı. nşa kılıçdaroğlu'nu desteklemeyecek kesim bile ''rte yenilecek ise kılıçdaroğlu'na yenilmeli'' düşüncesi vardı. fügür olarak en güçlü figür kılıçdaroğlunun kendisiydi bunu da bir süre iyi idare etti ama sonrasında yaşanılanlar tam bir fiyasko. bütün liderler ayrı telden çalıyor, biz daha birliğiz burada leftyle dflkj
Yapılan dünkü açıklama ile durum ciddi anlamda değişti ve aday belli olduktan sonra da çok daha iyi olacağı kanaatindeyim.

20 yıl içerisinde üljenin nereye geldiğini anlamayan, göremeyen seçmene fazla güvenmemek gerek, onlar hep masumu oynar, kimden ne kadar koparırın hesabını yapar,.......
Seçmenin tavrı seçimden bir gün önce bile değişebilir yani o güne kadar kemikleşmiş oy potansiyeli dışında olanlara tereddütle bakmak gerekiyor ancak süreç iyi idare edilirse seçmenin de tavrı kesinleşmeye başlar.

Seçmenin tavrı seçimden bir gün önce bile değişebilir yani o güne kadar kemikleşmiş oy potansiyeli dışında olanlara tereddütle bakmak gerekiyor ancak süreç iyi idare edilirse seçmenin de tavrı kesinleşmeye başlar.
İnşallah diyelim.

Geri