Saygı mı Sevgi mi ?

Konu sahibi son olarak 1058 gün önce görüldü
Bir ilişkiyi nasıl ayakta tutarız?

Aslında şöyle bir bakarsanız kimse bunun çabasını da göstermiyor ki. Yapıcı olmaktan çok yıkıcı olma çabamız nedir anlamıyorum. Arkadaşlık ilişkilerinde,anne-baba ile olan ilişkilerde yahut sevgilimiz ya da eşimizle bir kavgamız yetiyor herşeyi yakıp yıkmaya.

Ne kadar tahammülsüz insanlar olduk böyle. Ne kadar sabırsız ve anlayışsız. Olaylara hep kendi tarafımızdan bakarken empati yapmayı da unuttuk haliyle. Mutlu olmaktan çok herkeste bir haklı olma çabası. Neden hayatımızı kolaylaştırabilecekken bilerek kendi ellerimizle yıkıyoruz ki herşeyi? Hayır yani ne geçiyor elimize böyle yapınca?

Haklı olmak mı önemli mutlu olmak mı?

Gelelim bir diğer konuya. Sevmek yetiyor mu bazı şeylere? Yani şimdi sorsan herkes seviyor da birbirini nedir bu kavga o halde? -Hepimiz kardeşiz bu kavga ne diye?- olayına bağlamayacağım tabiki mevzuyu. Ancak sanırım biz sevmeyi de beceremiyoruz. Yani biz insanoğlu neye elimizi atsak kurutuyoruz resmen.

Anlayışlı olmak bu kadar mı zor? Nedir bu burnumuzdan kıl aldırmaz havalarımız Allah aşkına? Eksik ne buldunuz değil mi? Ben de bulacağınızı ummuştum. -Saygı.- Evet söyleyişi kolay uygulaması zor bir kelime daha. Kendimize saygı duyulmasını istiyoruz değil mi? Ooo o da ne demek.Hem de tüm insanlık bize saygı duysun istiyoruz ama saygılı mıyız çevremizdeki insanlara karşı?İlişkilerimiz ne kadar sağlıklı? Kavga etmeden konuşarak problemlerini çözen insanlar mıyız gerçekten? Hadi canım,hadi oradan. Kavga olmazsa olmaz. Önce bir herşeyi saydıralım,saygıyı yokedelim,sevgiyi zedeleyelim ondan sonra nasıl olsa barışır hallederiz herşeyi değil mi?

Ne kadar kolay herşeyi yıkıp yıkıp ,topladık diye düşünmek..

Demem o ki bu şekilde saygısızca sevgi olmaz. Zedeler,yıpratır,incitir,en sonunda da yokolur böyle sevgi. İnsan kalbini kırmak çok kolaydır. Bir sözle kırabilirsiniz bir insanı. Hiç olmadık bir yerde olmadık şeyler yaparak incitebilirsiniz.

Yalnız dikkat edin onlar sizin sevdiğiniz insanlar, sizi seven insanlar. Zaman geçer,ölüm gelir aniden bir özrü dahi dileyecek zamanınız,bir helalliği alacak vaktiniz kalmaz. O yüzden sevdiklerinize iyi bakın. Kıymet bilen insanlardan olun. Saygı görmek istiyorsanız,saygı göstermeyi öğrenin. Hayat almadan vermez insana bu gerçeği biliyoruz hepimiz.

Yazgı

Son düzenleme:
Öncelikle Saygı duymalıyız ,Saygı duymayı öğrenmeliyiz İnsanlar birbirini sevmek durumunda değil ama saygılı olmak zorunda .İllaki aşk sevgi diye düşünüp önünün kesmemek gerek. Saygı herşeyde gerekli. Ben aşk olarak bakmıcam konuya belki bana uzak o yüzden .İnsan İnsana, insan diye saygı duymalı.

sevgi olunca zaten saygı da oluyor ikiside eş anlamlı ikiside s harfi ile başlıyor

benzerlikler ap açıkça ortada :)

Sevgi
Saygı

Herkes saygı ve sevgi durumunu kendince yorumlamış, benim yorumum ise kendi yaşam alanıma müdahale ettirmem, kimsenin yaşam alanına da müdahale etmem. Saygının karşılığı budur, sevgi ise içgüdüsel bir şey, yorum ile açıklanacak bir durum değil diye düşünüyorum.

Bir ilişkiyi nasıl ayakta tutarız?

Aslında şöyle bir bakarsanız kimse bunun çabasını da göstermiyor ki. Yapıcı olmaktan çok yıkıcı olma çabamız nedir anlamıyorum. Arkadaşlık ilişkilerinde,anne-baba ile olan ilişkilerde yahut sevgilimiz ya da eşimizle bir kavgamız yetiyor herşeyi yakıp yıkmaya.

Ne kadar tahammülsüz insanlar olduk böyle. Ne kadar sabırsız ve anlayışsız. Olaylara hep kendi tarafımızdan bakarken empati yapmayı da unuttuk haliyle. Mutlu olmaktan çok herkeste bir haklı olma çabası. Neden hayatımızı kolaylaştırabilecekken bilerek kendi ellerimizle yıkıyoruz ki herşeyi? Hayır yani ne geçiyor elimize böyle yapınca?

Haklı olmak mı önemli mutlu olmak mı?

Gelelim bir diğer konuya. Sevmek yetiyor mu bazı şeylere? Yani şimdi sorsan herkes seviyor da birbirini nedir bu kavga o halde? -Hepimiz kardeşiz bu kavga ne diye?- olayına bağlamayacağım tabiki mevzuyu. Ancak sanırım biz sevmeyi de beceremiyoruz. Yani biz insanoğlu neye elimizi atsak kurutuyoruz resmen.

Anlayışlı olmak bu kadar mı zor? Nedir bu burnumuzdan kıl aldırmaz havalarımız Allah aşkına? Eksik ne buldunuz değil mi? Ben de bulacağınızı ummuştum. -Saygı.- Evet söyleyişi kolay uygulaması zor bir kelime daha. Kendimize saygı duyulmasını istiyoruz değil mi? Ooo o da ne demek.Hem de tüm insanlık bize saygı duysun istiyoruz ama saygılı mıyız çevremizdeki insanlara karşı?İlişkilerimiz ne kadar sağlıklı? Kavga etmeden konuşarak problemlerini çözen insanlar mıyız gerçekten? Hadi canım,hadi oradan. Kavga olmazsa olmaz. Önce bir herşeyi saydıralım,saygıyı yokedelim,sevgiyi zedeleyelim ondan sonra nasıl olsa barışır hallederiz herşeyi değil mi?

Ne kadar kolay herşeyi yıkıp yıkıp ,topladık diye düşünmek..

Demem o ki bu şekilde saygısızca sevgi olmaz. Zedeler,yıpratır,incitir,en sonunda da yokolur böyle sevgi. İnsan kalbini kırmak çok kolaydır. Bir sözle kırabilirsiniz bir insanı. Hiç olmadık bir yerde olmadık şeyler yaparak incitebilirsiniz.

Yalnız dikkat edin onlar sizin sevdiğiniz insanlar, sizi seven insanlar. Zaman geçer,ölüm gelir aniden bir özrü dahi dileyecek zamanınız,bir helalliği alacak vaktiniz kalmaz. O yüzden sevdiklerinize iyi bakın. Kıymet bilen insanlardan olun. Saygı görmek istiyorsanız,saygı göstermeyi öğrenin. Hayat almadan vermez insana bu gerçeği biliyoruz hepimiz.

Yazgı

Şayet Biz bu Kur'an'ı bir dağın üzerine indirmiş olsaydık, andolsun onu Allah korkusundan saygı ile baş eğmiş, parça parça olmuş görürdün. İşte Biz, belki düşünürler diye, insanlara böyle örnekler veririz (Haşr Suresi, 21. ayet)

İnsanlar önce saygıya olan değer kavramlarını iyi bilmesi gerekir ki; bu sadece birbirimize duyduğumuz duygusal bağlamda gelişen bir oluşum değildir.

Önce Allah'a saygı göstermemiz gerekmektedir.Allah'a saygı gösterirsek eğer; doğal olarak onun korkusu ile çevremizde var olan insanlara hatta ve hatta diğer canlılara bile saygı duymamız gerekmektedir.

Neden insanlara ve diğer canlılara saygı duymalıyız ?

Çünkü; Allah katında saygınlığı en yüksek olan canlı insanlardır.İnsanlar bu hususta değer yargılarını birbirine olan saygı ile ifade etmeleri gerekmektedir.Küçüklerimizden tutun, büyüklerimize kadar herkese saygı göstermemiz bize emredilmiştir.Dolayısıyla bizi yücelten bu değerlerden vaz geçmememiz bizler için en hayırlı sonuçlar doğuracaktır.Bu saygınlık insanlar arasında en başta anne ve babaya olan saygıdan geçmektedir.Bizler anne ve babalarımıza gereken saygıyı gösterirsek şüpesiz ki onların o güzel hayır dualarını almaya nail olarak daha iyi yerlere gelebiliriz.Öte yandan hayvanlara saygı duymakta gerekir.Çünkü ; Yerde yürüyen hiçbir hayvan ve iki kanadıyla uçan hiçbir kuş yoktur ki; onlar da sizin gibi bir ümmet olmasınlar. Biz, kitabta hiçbir şeyi eksik bırakmadık. Sonra onlar Rabblarına toplanırlar. (En`âm Suresi 38. Ayet) Bu Ayet-i Kerime'den de anlaşılacağı üzere; her Müslüman hayatını organize ederken, hayvanların haklarına saygı göstermeli, onları koruyup kollaması gerektiğinin bilincinde olmalıdır.Zira bunlara uymayan kişi/kişiler akibetinin hüsranla sonuçlanacağını Allah Teala bizlere Kur'an ile bildirmiş vaziyettedir.Çünkü; yeryüzünün tek kullanıcısı insanlar değildir.Evrende var olan tüm canlılarındır.İnsanlara ve hayvanlara gereken saygı ve şevkati göstermek ile beraber onları sevmemiz gerekmektedir.Diyeceğim şu dur ki; saygının olmadığı yerde zaten sevgi olmaz.Saygınlık kazanıp kazanmadığınızdan emin olabilirsiniz.Ancak; sevdiğiniz halde sevildiğinizden emin olamazsınız.(canlılar içinde sadece insanlar için geçerli bir kavram)
Sağlıcak ve esenle kalın.

Son düzenleme:
Kendi şahsım adına açık konuşmak gerekirse sentezlediğim kadarını; zihinsel ve duygusal olarak birçok insanımızın sağlıklı olmadığı kesin. Yani yapılan anketler ve analizler bunu gösteriyor örneğin TV programlarında, haberlerde. Çünkü; karşımızdaki insandan ne istediğimizi bilmiyoruz, hedef olarak göstermiş olduğumuz mutluluğa dayalı sonucu yaptıklarımızla bozguna uğratarak yanımızdaki insanı şaşırtabiliyor, vazgeçirebiliyoruz, uzaklaştırabiliyoruz. En önemlisi de, duygularını kendi benliğinde yoğun yaşayan insanları GÜVENSİZ bir insan durumuna getirebiliyoruz.. Sarsabiliyoruz onları..

Hatalarımızı gören insanları kazanmak yerine, ters giden ilişkileri düzeltmek adına adımlar atmak yerine; daha da menfaat odaklı yaklaşıp, daha da suistimal edebiliyoruz. İnsanız elbette; kendimize özgü hem olumlu, hem olumsuz özelliklerimiz olacaktır. Ama doğru olan karakter yapısını ve saygınlığını yakalamamız gerekiyor. Bunun için de, önce insani özellikleri taşımalıyız kanaatindeyim. Saygı, sevgi, yalan, dolan hepsi bu dediklerimi kapsıyor... Bu konuda bulunduğumuz ortamların da rolü vardır, dışsal olarak insanlığa örnek olmayan davranış ve karakterimize eklenecek şeylerden uzak durmalıyız...

Kişisel ilişkileri bir yana bırakın, bedel diliyle bile insanlara saygı duyulması görüşündeyim ben. Dün işten çıktım çok yoruldum evimizin yakınında bulunan parkta oturdum biraz ayaklarımı üst üste atarak, önümden geçen yaşlı teyze ve amcayı görünce hemen ayaklarımı indirdim. Yüzlerinde bana bakarak göstermiş oldukları tebessümle bile mutlu olabildim. Böylesine ince şeyleri yakalayarak, saygı ve sevgi içerisinde olmak varken her şeyi zorlaştırıyoruz. Her şeyi çok biliyoruz. Ben Kabahatsizim ve karşımızdaki hep yanlış mantalitesi KAYBETTİRİR.

Şu insanlığımıza zarar veren bakterilerden kurtulmamız gerekiyor. Kişisel sınırlarımızı aşmamızı sağlayan ufkumuzu genişletmemiz gerekiyor.. Yapmamız gereken oysa -ki çok şey var, hayat adına da kendi adımıza da, fakat; önce kendi karakter haritamızı bir gözden geçirmemiz gerekiyor, doğru ve yanlışı iyi ayırt etmemiz gerekiyor. Gerçekten önem ve saygı, sevgi barındırıyor isek içimizde... Bunlara gayret ve çaba gösterdikten sonra, her şey kendiliğinden oluşur zaten.. Varlığımızın bir parçasının başka bir varlık üzerinde pozitif şekilde etki etmesini istemez misiniz? :)

Adem mÉ™n sÉ™nin nÉ™yi nÉ™zÉ™rdÉ™ tutduğunu anlamıram

@Adem beyefendi teşekkür ederim yorumunuz için çok güzel anlatmışsınız yüreğinize sağlık herkes sizin gibi düşünebilse ve bunu uygulayabilse hayat gerçekten daha kolay olurdu hepimiz için..

@Adem beyefendi teşekkür ederim yorumunuz için çok güzel anlatmışsınız yüreğinize sağlık herkes sizin gibi düşünebilse ve bunu uygulayabilse hayat gerçekten daha kolay olurdu hepimiz için..
menim şerhim gözel değil ?

Geri