Sapyoseksüel nedir? Sapyoseksuel oldugunuzu nasıl anlarsiz?

Konu sahibi son olarak 1199 gün önce görüldü
Sapyoseksüel olduğumu nasıl anlarım?
Sapyoseksüellik, son yıllarda adını daha sık duyduğumuz bir kavram haline geldi.
Sapyoseksüel olduğumu nasıl anlarım?

Sapyoseksüel nedir?
Sapyoseksüel, fiziksel ve duygusal olarak entelektüel zekadan etkilenen kişilere denir. Kelimenin kendisi, Latince ‘bilge’ anlamına gelen ‘sapio’dan türetilmiştir. Sapyoseksüeller, fiziksel güzellikten önce karşısındaki kişinin zekasından ve bilgisinden etkilenirler ve ilişkilerinde daha çok zekayı ön planda tutarlar.

Sapyoseksüelliğin 4 işareti:

1- Zeki olmayan birinden etkilenemiyorsanız

Eğer karşınızdaki kişiyle kitaplardan, siyasetten veya sanattan konuşamadığınızda o kişiye karşı ilginiz ciddi ölçüde azalıyorsa, bu sapyoseksüelliğin ilk işaretidir. Kimileri için partnerinin güzel, yakışıklı veya zengin olması yeterlidir ancak sapyoseksüeller için bu kriterler daima ikinci plandadır.

2- Zekice konuşmalar sizi tahrik ediyorsa

Sapyoseksüeller yalnızca insanların zekasına çekilmez, aynı zamanda zekice konuşmalar karşısında da fiziksel olarak tahrik olurlar. İlgilendiğiniz konularla ilgili sohbet etmek her zaman keyifli olabilir ancak karşınızda iyi bir bilgi birikimiyle konuşan birinin sizi cinsel olarak uyarması, sapyoseksüelliğe bir başka işaret.

3- Entelektüel sohbet olmadığında seks de yoksa

Birçok sapyoseksüel insan için, entelektüel anlamda sohbet edemedikleri biri ile cinsel ilişkiye girmek neredeyse imkansızdır. Sapyoseksüeller, potansiyel bir partnerle bağ kurabilmek için öncelikle entelektüel açıdan tatmin olma ihtiyacı hissederler. İyi bir sohbet, onlar için fiziksel dokunuşlar ya da uzun flörtler kadar seksi olabilir.

4- Sadece zeki insanlara bağlanabiliyorsanız

Sapyoseksüellik, zeki olmadığını düşündüğünüz birine duygusal olarak da bağlanamayacağınız anlamına gelir. Böyle bir ilişkide, duygusal bağ kurulmadan önce uzun sohbetler edilmiş olmalı ya da sapyoseksüel kişi karşısındakinin bilgi birikimine, entelektüel zekasına güveniyor olmalıdır. Ancak bu şartlar sağlandıktan sonra duygusal yakınlık kurulabiliyorsa, sapyoseksüellikten söz edilebilir.

Alintidir

5f74fbae344b.jpg

Hülya Avşar'ın "Ben sapyoseksüelim" açıklaması sonrası herkes bu kelimeyi google da aratmaya başladı.

Kelime; akıllı veya zeki sözcüğünün Latincesi olan 'sapien' ile 'sexualis' kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor.

SAPYOSEKSÜEL NE DEMEK?
Sapyoseksüel kelimesi dış görünüş ve fiziksel görünümden önce zeka, entelektüel seviye ve kültür düzeyi gibi kriterlerden etkilenen insanları tanımlamak için kullanılır. Kelimenin kökeni ise akıllı veya zeki sözcüğünün Latincesi olan "sapien" ile "sexualis" kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor. İnsanın bedeninden ziyade beynine duyulan hayranlık hissine sahip kişiler olan sapyoseksüeller, zekayı en önemli tahrik edici unsur olarak görürler.

KOLAY KOLAY BEĞENMEZLER
Kültür düzeyi, eğitim durumu, espri yeteneği ve mizah anlayışı da sapyoseksüeller için önemli kriterlerdendir. Bir sapyoseksüel, ona gönderdiğiniz etkileyici bir fotoğraftan değil, onunla mesajlaşırken dil bilgisi kurallarına ne kadar dikkat ettiğinize bakar ve bundan etkilenir. Ayrıntıcılık ve mükemmeliyetçilik de sapyoseksüeller arasında oldukça yaygındır. İş yaşamında genelde başarılı kişiler olan sapyoseksüeller kolay kolay beğenmeyen seçici insanlardır.

İLERİ DÜZEYDE ZEKA
Fiziksel olarak ortalamanın üstünde olan ancak ortalama zekaya sahip birini çekici bulmayan sapyoseksüellerin, birine karşı cinsel çekim duyabilmesi için karşıdaki kişinin ileri düzeyde bir zekaya ve entelektüel seviyeye sahip olmasının gerekli olduğu yapılan araştırmalar sonucu ortaya konmuştur. Bilimsel araştırmalar sapyoseksüellerin, zekası yüksek olan birinin düşüncelerinden ve davranışlarından etkilenmenin de ötesinde zekası yüksek olan biriyle, karşılaştıklarında cinsel olarak da uyarıldıklarını ortaya koyuyor.

Son dönemlerde hayatımıza giren sapyoseksüel kelimesi hakkında merak edilenler oldukça fazla. Akıllı ve zeki kelimesinden gelen sayoseksüel olduğumuzu gösteren işaretler nelerdir? İşte detaylar…

Sapyoseksüellik nasıl anlaşılır?

Bir ilişkiye başlarken buluşmak için tercih edilen ilk ortamın kitap evi olması o kişinin sapyoseksüel olduğunun bir belirtisi olabilir.

Kendisini güçlü bir şekilde ifade eden, espri yeteneği güçlü olan kişiye orada âşık olabilirsiniz. Popülerlikten uzak, akıl ve mantık çerçevesinde gerçekleştirilen bir sohbetten etkileniyor, karşı cinsle yazışmalarınızda dilbilgisi yazım kurallarına dikkat ediyorsanız siz bir sapyoseksüelsiniz.

Genç kızların Matematik öğretmenlerine hayranlığı mı oluyor bu dediğiniz.

Ya sex ile zeka,bilgelik birikim her neyse..uyusmuyor.
Ikisi farkli alanlar.Sentez olusmalari tezat.

Agit yazilinca sevgiliye, baska unsurlar övülür.
Görsellik gülüs koku vb.Dürtüsel ve ten uyumu anlaminda.Bunlar has cinsel uyaricilar.

Yoksa ben bir sevgiliye yazilan her hangi hos bir metinde, askim ne güzel atomu parcaliyordun diye yazildigini görmedim.

Bence zekaya soyunanlar mazosist kisilige sahip.O birikimin altinda ezilmek istiyor gibime geliyor.Kendisi de ayni potansiyele sahipse isler degisir ancak.

Cinsellik yani sırf sex kendi alaninda kendi kurallari olan bir olgu.Zeka meka dinlemez.

Ama eger beyinsel tatmin istiyorsak yalnizca,karsimizdakinde zeka gücü arariz.Bu da cinsiyet ayirt etmeksizin gerceklesir.Ve bu yalniz beyni stimulize etmek icin gereklidir.Ucarsin.Ve bu durum ona yeter.

Yalniz beyinsel tatmin ile yetinen insanin da, cinsellikle pek alakasi kalmamistir ya da bilmem kacinci plana atmistir.

Ben sapyoseksuelim diyen kisiye

- keanu reeves mı? Stephan hawking mi sorusunu sorun...

Stephen bey benimde aklima gelmisti esasen.
Ölüsüne hürmeten susmustum.
2015 de burda bu soruyu sormustum. O zaman da sapyoseksuel muhabbeti revactaydi. Cevap gelmedi ama kismet buguneymis.. Bu arada o sorumu belki
Klaus bulur ansjsjdnjd

SSS
Sevişilecekleri Seçme Sınavı gibi bir şey galiba.

Ya sex ile zeka,bilgelik birikim her neyse..uyusmuyor.
Ikisi farkli alanlar.Sentez olusmalari tezat.

Agit yazilinca sevgiliye, baska unsurlar övülür.
Görsellik gülüs koku vb.Dürtüsel ve ten uyumu anlaminda.Bunlar has cinsel uyaricilar.

Yoksa ben bir sevgiliye yazilan her hangi hos bir metinde, askim ne güzel atomu parcaliyordun diye yazildigini görmedim.

Bence zekaya soyunanlar mazosist kisilige sahip.O birikimin altinda ezilmek istiyor gibime geliyor.Kendisi de ayni potansiyele sahipse isler degisir ancak.

Cinsellik yani sırf sex kendi alaninda kendi kurallari olan bir olgu.Zeka meka dinlemez.

Ama eger beyinsel tatmin istiyorsak yalnizca,karsimizdakinde zeka gücü arariz.Bu da cinsiyet ayirt etmeksizin gerceklesir.Ve bu yalniz beyni stimulize etmek icin gereklidir.Ucarsin.Ve bu durum ona yeter.

Yalniz beyinsel tatmin ile yetinen insanin da, cinsellikle pek alakasi kalmamistir ya da bilmem kacinci plana atmistir.
Süreyya'nın mesajını okuyunca ben.

Sapyoseksüel nedir?
Sapyoseksüel, fiziksel ve duygusal olarak entelektüel zekadan etkilenen kişilere denir. Kelimenin kendisi, Latince ‘bilge’ anlamına gelen ‘sapio’dan türetilmiştir. Sapyoseksüeller, fiziksel güzellikten önce karşısındaki kişinin zekasından ve bilgisinden etkilenirler ve ilişkilerinde daha çok zekayı ön planda tutarlar.
Kişinin hayata bakışı, beklentileri değişkendir. Bazı insanlar için zeka ve donanım, fiziksel görünümden çok daha önemli olabilir. Bu insanların yaşamlarına baktığınız zaman da bu görüşlerinde samimi olduklarını rahatça görebilirsiniz yani bazıları bu kavramlar ile sağda solda prim yapmaya çalışıyor diye her insanı aynı kefeye koymamak gerekiyor.

Erkekte zeka ve donanım yoksa kendi adıma iki saniye bile katlanamıyorum ve bu yıllardır böyle yani liseden itibaren sadece zeki erkekler dikkatimi çekmiştir. Zeki ve donanımlı olmasına ilave olarak da o zekayı en iyi şekilde kullanacak kapasitede olması önemlidir yani çoğu kadının yakışıklı bulduğu erkekler, zeki değilse bana çekici gelmiyor.

Bir erkek hem zeki hem yakışıklı da olabilir ancak öncelik zekadır kendi adıma.

gözlerimin önünde türev alırken sonra integral de bunun tam tersi diyerek beni büyüleyen matematik hocama bu yüzden mi aşık olmuştum? gittiğim dershanede o hocanın ortağı olduğu dershane çıkmıştı ve sürekli benimle sakalaşıyordu... ben de sandım ki beni seviyor, meğer bütün arkadaşlarımı o dershaneye getirdiğim için reklam yüzümü sevmiş... ah be türev adam... umarım biri üstünden bir azaltıp önüne ekliyordur. (bilimsel konuştum sözelciler başka anlamasın...)

sapyoseksüel değilim
napıcaz atomu mu parçalıyycaz amerikayı mı yeniden keşfedicez

Her sey sex.
Skldik.

Skldik kelimesini Süreyya'nın random gülücüğü sandım.
Süreyya random gülmez ki dedim kendi kendime..
Sonra bir klavye oyununun önüne geçmek için yaptığını anladım...

Geri