Şap hastalığı nedir?

S
  • Kullanıcı Simurg
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Hayvanlar Alemi (Arşiv)
Şap hastalığı nedir? Şap hastalığı tedavi edilir mi? Şap hastalığı nasıl bulaşır? Şap hastalığından nasıl korunulur?

889d96d8-dff2-48f3-b52c-a3de5952ef22.jpg

Picornaviridae ailesi dediğimiz bir aileye mensup viruslar tarafından bulaşan,zoonoz karakterli bulaşıcı bir viral hastalıktır.
Yüksek ateş
Çeşitli bölgelerde su dolu kabarcıkların çıkması
Salya akıntısında artış
Solunum güçlüğü

Tipik belirtilerdir.
Hayvanın yediği otlarla,deri yoluyla,salya ile bulaşabilir.
Süt veriminde ciddi gerilemelere neden olabilir.
Başta buzağılar olmak üzere ölüme neden olabilir, insanlar için ciddi problemlere yol açtığı söylenemez.
Ölen hayvanlar derhal imha edilmelidir.

Viral bir hastalık olduğundan kesin tedavisi yoktur, özellikle zoonoz olduğundan özellikle gıda tarım ve hayvanclık bakanlığına hastalığın çıktığı bölge haber verilmeli ve ona göre immun sistemi destekleyici yollar geliştirilmelidir.
Koruyucu hekimlik olarak düzenli aşı yapılmalı,hijyene büyük önem gösterilmelidir.
Hatalık bulaşmış hayvanların eşyaları, otları vs. yakılmalıdır.
Sütleri,etleri satışa sunulmadan imha edilmelidir.​

Aocsat1-2-3asia1-2 turleride vardir ama tabiki istisnalari vardir, agizda vezikul + bacaklarda yara bere gordunmu yapistir şap teshisini, bu aralar konya+urfa tarafında cok var ama ihbar yapilmiyor

LenovoA3300-HV cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Aocsat1-2-3asia1-2 turleride vardir ama tabiki istisnalari vardir, agizda vezikul + bacaklarda yara bere gordunmu yapistir şap teshisini, bu aralar konya+urfa tarafında cok var ama ihbar yapilmiyor

Veteriner hekim misiniz?

Ankara 12 cikisliyim, selcukda farabi yaptim hatayda yukseklisans, selcuk vet valla köy okulu gibi yer tertip disiplin ayni köy okulu, iclerine bir tane yenilikci insan geldimi hain ilan edilir, hele ulkucu diye gecinen o tayfa ayri komedi, sonuc olarak yorumum farabiyi konyaya yaptigima pismanim umarim onlara benzemezsiniz

Ankara 12 cikisliyim, selcukda farabi yaptim hatayda yukseklisans, selcuk vet valla köy okulu gibi yer tertip disiplin ayni köy okulu, iclerine bir tane yenilikci insan geldimi hain ilan edilir, hele ulkucu diye gecinen o tayfa ayri komedi, sonuc olarak yorumum farabiyi konyaya yaptigima pismanim umarim onlara benzemezsiniz

Ülkücülerle alakam yok ya yalnız önceden köy gibi bir yerdeydi sanırım sonradan kampüse taşındı. Eğitimi özellikle de klinik eğitimi çok iyi 2. sınıftan başlıyor Ankara gibi teorik de boğmuyorlar :mks:
Eskisi gibi de değil dediğiniz gibi farklı tipleri dışlıyorlarmış vs. ama ben en azından geldiğimden beri hiç öyle bir durumla karşılaşmadım baş müdavimler mezun olup gitti galiba :D

Geri