Sansür / Otosansür

• Kullanıcı Lefty
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
🕒 Konu sahibi 8 saat önce aktifti
Dünya genelinde, iktidarların kendi çıkarlarını korumak adına bir baskı mekanizması olarak kullandıkları sansür; aynı zamanda düşünce ve ifade özgürlüğünün baskılanması ya da olumsuz bir durum / olaya tepkisizlik şeklinde otosansür olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Sansürün gerekli olduğu durumlar olabilir mi?

Siyanürle intihar vakalarının arttığı dönemde, Prof. Dr. Üstün Dökmen, sansürün bazı durumlarda toplum sağılığı ya da kişileri korumak adına gerekli olabileceğini söylemişti.

Prof. Dr. Üstün Dökmen; Siyanür, intihar haberlerine yapılan sansüre yönelik, tüm çıkarcı sansürlere karşı olmak zorundayız fakat bazı tür sansürlerin, bazı özel durumlarda toplumun yararı için yapılabileceğini de unutmamak gerektiğini belirterek ''Hem insanların siyanürle intihar ettiklerini duyur hem de yasal yollarla siyanür satın almak kolay olsun, insanlar bu yolla intihar etmeye başladıklarında ise paniğe kapıl. Bu çelişkili bir tablodur. Toplum içinde birileri, işsizlik, pahalılık, borç yüzünden intihar ediyorsa toplum bunu bilmelidir; ancak siz siyanürün adını telaffuz ettiğinizde, farkında olmadan siyanür reklamı yapmış olursunuz. Eğer gençler uyuşturucu kullanımından ölüyorlarsa toplum bunu bilmelidir; ama uyuşturucunun adını söylerseniz o uyuşturucunun reklamını yaparsınız. '' dedi.

- Alıntı -

İnsanların genel anlamda azınlık olduklarını düşündükleri gruplar içerisinde ya da ortamda, düşüncelerini açıkça ifade edememesi ya da sessiz kalması durumunu otosansür olarak tanımlayabiliriz.

Foucault bu konuya çok güzel açıklık getirmiştir: "Bir yerde herkes birbirine benzemeye başlamışsa artık orada hiç kimse yok demektir.”

Nedense bu aralar aklıma hep bu geliyor. Çok komik geldiğinden mi yoksa bilinç altım kirli olduğundan mı bilmiyorum djdkks ;

9274A0F0-E9C0-4C60-8487-511363F34C83.jpeg

Şu hayatta en sevmediğim bir şeydir. Hiçbir şey için sansür yapılmasını kabul edemiyorum.
Forumlarda filanda açtığım konuya müdahale edenlere, silenlere acayip ayar olurum..

Azınlık, çoğunluk, ideoloji filan ile bir alakası yok..
Bazı insanlar ahlaki niteliklerden yoksun oldukları için
Kendi rezilliklerinin eleştirilmesini istemiyorlar olay bu kadar basit..
Despot, firavun özentilerinden başkası sansür yapmaz..

Geri