Toplum dediğin başta ailesinden akabinde öğretim hayatı boyunca sağlıklı bir eğitim almış, doğru yönlendirilmiş yetişkin insanlar topluluğuysa eğer ..
Bir sanatçı misyon olarak kendisine hayranlık duyan bu insanların gerek sanat ilgisine gerekse toplumu ilgilendiren davranışlarına örnek teşkil etmeyi belirleyebilir.
Örneğin;
Müzisyen alt metin olarak " benim müziğimi beğendiyseniz bakın benim dinleyip zevk aldığım şu yabancı eserleri de sevebilirsiniz " mesajı veren paylaşımlar yada aktivitelerle bu yukarda tanımını yaptığım topluma bile örnek teşkil edebilir.
Bunu bir yazar, bir yonetmen, bir cevre aktivisti, bir hayvansever, bir elestirmen, bir youtuber icin bile degerlendirebiliriz.
Buraya kadar yazdiklarimda senin yorumunla celisen bir durum yok. Sanatci isterse ornek olabilir ama boyle bir yukumlulugu yoktur denebilir zira ornek oldugu durumlari degerlendirip kendi ilgisiyle olcup bicebilecek egitimde bir toplumdan bahsediyoruz ki bu toplum sanatcinin olumsuz ornek olusturacak bir davranisini da yine kendi bilinci ve dogru yanlis suzgeciyle bu davranisi ornek almamasi gerektigini pek tabi bilebilir.
Bu toplum bu kadar yeterlilik sahibiyken sanatciyi olumsuz ornegi sebebiyle yargilamak kesinlikle anlamsiz olacaktir.
Peki toplum dedigimiz 8 yasindan itibaren 16 yasina kadar sinirsizca internetle basbasa kalmis ve fanatikligin puan getirdigi bir sosyal medya yarisinda ki insanlar topluluguysa ..
ya toplum dedigimiz gerek ailesinden gerek ogretim hayatindan dogru duzgun birkac sonuc cikarip hayati adina dogru yargida bulunabilmek konusunda ki becerileri fevkalade dusuk
zihninde ki en guclu sey mahallesinde ki hangi orgut baskinsa (dini yada siyasi veya ikisinin birlikte oldugu) o orgute duydugu korkunc baglilik olan ve ne kendi canina nede toplum paydaslarinin canina zerre deger bicmeyen insanlar topluluguysa ..
Peki toplum dedigimiz ailesinden ve ogretim hayati neticesinde cok basarili bir insan olarak yetismis olsa bile ekonomik kulfetler ve beseri sebeblerle istedigi kariyer hayatina kavusamamis, toplumun el ustunde tutulasi en degerli birimlerinden aile kurma hayaliyle yollari hic kesisememis (yine ekonomik ve beseri sebeblerle) insanlar topluluguysa ..
Bu yukarida saydigim insanlarin hayallerinde kendi hayatlarini yasayan cok severek takip ettikleri sanatcinin davranislarinin bu milyonlar uzerine etkisi tamamen sorumluluk alani disinda mi ?
Sevilen ve Milyonlarin takip ettigi bir sanatcinin bu insanlar uzerinde hicbir yukumlulugu yok mu ?
Ziyadesiyle uzucu olan bizde ki sanatci tanimi ...
Sizin gibi dusunen insanlar icin sanatci
sanatiyla kazandigi parayi istedigi gibi harcayabilecek, sanatini yaptigi sure disinda hic kimseye karsi hicbir sorumlulugu olmayan insan
Bu dogru degil, sizin bu soyleminiz bir showmen i tanimlar ancak
Sanat ta Sanatcilik da bu kavramin cok otesinde bir toplumsal sorumlulugu barindirir uzerinde
Nasil ki bir doktor, nasil ki bir polis, nasil ki bir haberci , nasil ki bir siyasetci mesai sonrasi hayatinda da rastladigi cesitli olaylarla ilgilenmeli ..
Sanatkar da toplumla temas kurdugu her yerde davranislarinda kotu ornek olusturmaktan uzak durmali.