Samsun Nasıl Bir Yer? Diyar Diyar Bölüm: 1

• Kullanıcı No Pasaran
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri
🟢 Konu yazarı şu anda aktif
No Pasaran(N) : Diyar diyar gezintilerimizde ilk haftamızın konuğu Mavi. Konuğumuz olduğu için kendisine teşekkür ediyor ve Samsun'a dair yapacağı tanıtım öncesi kendisini biraz tanıtmasını rica ediyorum. Evet Mavi, kimdir Mavi, ne yapar?

Mavi (M) : Merhaba hacı abi , senin yaptığın bir projede yer almak güzel bir duygu. Mavi sadece bir nickten ibaret değil elbette. 26 yaşındayım ve hala eğitim hayatı devam eden biriyim. İsmim Emine doğma büyüme Samsunluyum. Türk Dili ve Edebiyatı'ndan sonra İlahiyat Bölümünü okumaya karar verdim. İkinci öğretim okuduğum için çalışma hayatımı etkilemiyor. Etüd Merkezinde özel sektörde ders de veriyorum. Çok fazla boş zamanım olmuyor ama ara sıra arkadaşlarımla kaçamak yapıyorum. Eğlenmeyi ve gülmeyi seviyorum. Bu kadar yeter diye ümit ediyorum.

N :Yaşamış olduğunuz Samsun şehrinin tarihsel olarak çok önemli bir yeri var. Bize biraz Samsun'u anlatır mısınız? Nasıldır Samsun? Hiç görmeyen ve bilmeyen biri Samsun denildiği zaman aklına neyi getirmeli sizce?

M : Samsun , ismini nerden aldı pek kimse bilmez belki de. Çok eski medeniyetler geçti bu şehirden İyonlulara kadar gidebiliriz.
*En eski isimleri*Enete,*Simisso,*Sinusso*ve*Peiraeurs** hangisi daha eski bilemiyorum. Selçuklular feth ettikten sonra Samsun ismini vermişler.
Ama bize sorarsanız halk arasında Amisos , Samison diye söylene söylene Samsun oldu.

Samsun denince 19 Mayıs 1919 akıllara kazınmıştır. Kurtuluş mücadelesi burada başladı.
Samsun hem tarihi hem de turistik açıdan oldukça zengindir. Farklı medeniyetlerin etkisi diyebiliriz. Birçok kültüre ev sahipliği yaptı ve yapmaya devam ediyor.
İyi ki Samsun'da doğmuşum diyorum.
Samsun'da kadın ayrı değerlidir. Amazon kadınları bizim atalarımız. Bu yüzden Karadeniz kadınları çok çalışkandır. Amazon köylerinde kadınlar okçuluk yapardı ve* sol göğüsleri yoktu. O devir de nasıl aldırıyorlardı hep merak etmişimdir.

N : Gerçekten çok şaşırdığımı belirtmek istiyorum, ilk defa karşılaştığım bu bilgiler nedeniyle. Samsun'un turistik açıdan oldukça zengin olduğunu belirttiniz. Şehrinize gelen bir turist sizce Samsun'a geldiğinde nereleri görmeli? Samsun ile özdeşleşen tarihi yerler nerelerdir?

M : Bir tarihin başlangıcından başlayalım İlkadımı attığınızda Samsun'a önce Doğupark'a geçilir. Samsun Bandırma gemisi ziyaret edilir. Sonra Cumhuriyet Meydanına geçilir.( Mecburiyet meydanı diyorum ben ) Samsun Onur Anıtı ve etrafı gezilir. Atatürk'ün at üzerindeki heykeli Samsun'un simgesi haline gelmiştir. Samsun Onur Anıtı, Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a ilk çıktığı noktaya dikilmiş ve Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı sayılmış.

Atatürk'ün Selanik'teki evinin birebir aynısı İstanbul, Ankara ve Taşucu'ndan sonra dördüncüsü Samsun Tekkeköy'de aslına uygun olarak yapılmıştır. Gezmek gerekir elbette.

Müze severler Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesini kesinlikle görmeliler. şehrin en gezilesi noktalarından biridir.

*İslamiyetin izlerini Samsun'da görebiliyoruz.
Hatta İslamiyetle mimarın birleşiminin güzelliklerini.
Samsun'un Vezirköprü ilçesinde tarihi mekân Fazıl Ahmet Paşa Medresesi, yıllara meydan okuyan mimarisiyle, her yıl turistlerin ilgi odağı durumundadır.

Samsun Asarcık'ın sınırları içerisinde bulunan Akyazı Köyü'nde Türk ahşap işçiliğinin en güzel örneklerinden biri vardır. Gökgöl Camii doğal bir yapıdır.

Şirin biri mimariye sahip olan Göğceli Camii, Samsun'un Çarşamba ilçesinde bulunmaktadır.
Bu caminin yapımında hiç çivi kullanılmamıştır. Çivisiz cami diye de geçer.

Samsun Havza ilçesinde Sivrikese Camii. Sivrikese Köyü'ndedir. 1903 yılında inşa edildiği tahmin ediliyor. Önceki kuşaklarımızın eserlerini görmek bizi onure ediyor.

Büyük Cami'nin önündeki çınar ağacı geldi aklıma rivayetlere göre çok kişi sallandırmışlar. Büyük Camii, Samsun'un en büyük ibadet mekanıdır. İlk olarak 1300 yılında Hıdır Bey tarafından yaptırılmış.
Tarihin izleri var bu camide .

Mater Dolorosa Katolik Kilisesi, Samsun'un farklı ibadet mekânlarından biridir. İlgi alanına girenler olabilir açıkçası ben hiç gitmedim. Farklı bir deneyim olabilir diye düşünüyorum.

Gelelim tatlı kısmına doğal güzelliklere Tekkeköy Mağaraları, şehre yakın bir doğal güzellik. Keşfetmeyi sevenler için ideal bir nokta.

Samsun'un coğrafi güzelliklerinden yine* Ladik Gölü vardır. Gölün üzerinde küçük adacıklar mevcut.

Bafra'da antik yerleşim alanları da mevcuttur.

Samsun Kavak'ta bulunan Kaledoruğu Höyüğü, şehrin eski yerleşim alanlarından biridir.

Samsun'un turizm açısından önemli bir noktasıdır Hamamayağı Kaplıcası. Kaplıcaların bulunduğu bölgede tesislerin bulunması ve piknik yapabilme imkânı, bölgenin özellikle yaz aylarında sıkça ziyaret edilmesini sağlıyor.

Doğal güzellikleri yaşamak başkadır memleketimde.*
Etrafı doğallığın içerisinde keşfediyorsun. En başta Vezirköprü kanyonunu ; Kanyonu gezmek için* vapur turları oluyor. Yeşille mavinin buluştuğu Ayvacık'taki saklı cenneti görmeli herkes ,
Ayvacık da o manzara eşliğinde kahvaltı yapmak muhteşem bir şey.
*Tamam ben boğazıma düşkün olabilirim ama temiz hava ve manzara insanın iştahını açıyor.
Kahvaltı demişken aklıma çakallı menemeni geldi. Samsun'a gelip Çakallı da menemen yemeden gidilmez.

Samsun Bafra'da bulunan Akalan Şelaleleri, aynı ismi taşıdığı Akalan Köyü sınırları içerisindedir.
Misal Samsun sadece çiftlik caddesinden ibaret değil. Bu paylaşım ile herkes bunu görmüş oldu.

Samsun Ladik Akdağ Kayak Merkezimiz var. Kışın gelenler için bambaşka bir tutku. Merkezde kar yerde pek durmaz ama yüksek yerlerde kar mevcut.

Amisos Tepesi, Baruthane'de bulunuyor.
Kırmızı geldiginde girmiştik beraber. Çok vakti olmadığı için her yeri gezemedik tabi.
Orada Amazon köyü var temsili. Amazon kadın heykelleri. Teleferikle Amisos tepesine çıkıyorsunuz. Samsun manzarası eşliğinde çayınızı yudumluyorsunuz. Güzel oluyor sıkça yaptığım bir eylem.

N : Detaylı anlatımın için teşekkür ederim Mavi. Dilerim bir gün görebilme şansımız olur. Anladığım kadarıyla Samsun'da hem dinsel hem de milli bir duygu hakim. Milliyetçi muhafazakar dalga kentin genel yapısını oluşturuyor olsa gerek. Ne dersin? Ve biraz da Samsunlular... Ne yapar Samsun'lular? Geçim kaynakları nelerdir?

M : Samsun'da her türlü insana rastlayabilirsiniz. Bir şekle girmek gibi çabamız yok.Malumunuz Çarşamba ve Bafra gibi iki büyük ovaya sahibiz. Genel olarak tarım ve hayvancılık ağır basıyor kentte. Sanayi çok fazla gelişmedi. Samsunlular işten eve , evden işe giden yurdum insanlarıdır. 22.00 den sonra dısarıda pek kimse olmaz.
İş imkanları çok fazla olmadığı için biraz emekli kentini andırıyoruz, daha çok turistik.
Memur ve emekliler fazla sayı bakımından.

N : Samsun denilince kimi zaman aklıma yağış ve hatta ötesinde seller geliyor. Sizce Samsun'a gelmek isteyen bir kişi yılın hangi bölümlerini tercih etmemeli? Genel olarak nasıl bir iklimi mevcut?

M : Aslında Rize'ye daha çok yağmur yağar. Karadeniz iklimi en fazla yağışı Sonbahar mevsiminde alır. Lakin bahsettiğin sel olayları yeraltı sisteminin yetersizliğinden kaynaklanıyor. Yoksa çok fazla sel olmuyor.

N : Evet Mavi,söyleşinizin sonuna doğru gelirken eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?

M : Samsun'a gelen pide yemeden gitmemeli :d

N: Verdiğiniz bu çok değerli bilgi için teşekkür ediyor iyi günler diliyorum :d

Memlekete giderken Samsun da bir yerde mola vermiştilk. Amazon heyklelleri gördüğümde bende şaşırmıştım. Sebebini öğrendiğimde hayretler içerisinde kalmıştım...

Çok güzel bir söyleşi olmuş. Elinize ve dilinize sağlık.

Sayın No Pasaran sizin için de bir sakıncası yoksa bir daha ki söyleşiniz, özlem ile olsun. Bence Nevşehir hakkında bilmediğimiz bir çok şey var.

Ne guzel anlatmissin Amisosu gitmis kadar oldum .)

Diyar Diyarın ilk bölümü çok iyi olmuş Özellikle Eski dağcı ve avcı kadınlar ile ilgili kısım çok acaip
Mavi ve No Pasaran a teşekkürler

Güzel söyleşi için teşekkürler.
Bence amazon kadınları diye bir şey yok.Turist çekebilmek adına çıkartılan hikaye.
Çevre illerden deniz için gelenler oluyor.Ancak denizde kum kayması olduğu için çok tehlikedir.Ayrıca pistir.Son yıllarda Ordu ve Sinop daha fazla turist çekmekte.
Vezirköprü Şahinkaya kanyonu görülmeye değer yerlerden biridir.
Havası çok nemlidir.Olduğunuz yerde yapış yapıl olursunuz.
Pide,simit,keşkek,kaz tiridi,ot yemekleri meşhurdur.

Bir Samsunlu olarak konuyu beğendim. :) Teşekkürler Mavi.

*En eski isimleri*Enete,*Simisso,*Sinusso*ve*Peiraeurs** hangisi daha eski bilemiyorum. Selçuklular feth ettikten sonra Samsun ismini vermişler. Ama bize sorarsanız halk arasında Amisos , Samison diye söylene söylene Samsun oldu.

Ben Amisos dışında bir isim duymamıştım bu arada. Yani önceki isimleri olduğunu biliyordum ama en çok bilineni de Amisos. Hatta bilirsiniz Amisos Tepesi hala ziyarete açık. :)

Samsun'da kadın ayrı değerlidir. Amazon kadınları bizim atalarımız. Bu yüzden Karadeniz kadınları çok çalışkandır. Amazon köylerinde kadınlar okçuluk yapardı ve* sol göğüsleri yoktu. O devir de nasıl aldırıyorlardı hep merak etmişimdir.

Amazon Kadınları'nı da çok iyi bilirim. Samsun Büyükşehir Belediyesi sağ olsun, oraya Amazon Kadınları ile ilgili müze tarzı bir yer açmış. Gidip görün derim.

Gelelim tatlı kısmına doğal güzelliklere Tekkeköy Mağaraları, şehre yakın bir doğal güzellik. Keşfetmeyi sevenler için ideal bir nokta.

Kesin değinmemişlerdir dedim. Buna da değinmişler, maşallah. :) Ben Tekkeköylüyüm. Mağaraları ziyaret etmenizi tavsiye ederim. :)

Sahilinde cingenlerin sevgililere zorla gul satmaya calismalari insani biktirtiyor.
Ayvacik sakli cennete gittim ve cok begendim.Bu yazin da Sahinkaya kanyonuna gitmeyi dusunuyorum.
Yazin nemden gezilmiyor :/ (yazi kisa surer)
Pidesini ozledim. Nemini bile ozledim 2 haftada

Geri