Samimi Bir Dindar Atatürk

• Kullanıcı aRMiNa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Atatürk Köşesi (Arşiv)
Konu sahibi son olarak 2626 gün önce görüldü
Samimi Bir Dindar Atatürk

Yarım yüzyılı aşkın bir süredir bazı ideolojik çevreler tarafından Türk halkına son derece çarpık bir mantık aşılanmaya çalışıldı. Buna göre, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk, dine karşı, materyalist düşünceyi savunan bir kişiydi. Dahası, dindar olmakla Atatürkçü olmak adeta zıt kavramlardı.

Ancak bu çarpık telkin günümüzde etkisini kaybetmiştir. Artık herkes bilmektedir ki bu, kendileri din karşıtı olup, bunu haksız yere Atatürk'e ma lederek, çarpık fikir ve düşüncelerini meşrulaştırmaya çalışan kişi ve çevrelerin başvurduğu klasik bir yöntemdir. Oysa, Atatürk'ün hayatı ve düşünceleri araştırılıp incelendiğinde, materyalist kesimlerin öne sürdükleri bu tür iddiaların bütünüyle gerçek dışı olduğu ortaya çıkar.

Gerek Atatürk'ü yakından tanıyan kişilerin aktardıkları bilgiler, gerekse Atatürk'ün
hayatını anlatan güvenilir kaynaklar incelendiğinde, Atatürk'ün materyalist, din karşıtı olmak bir yana, aksine sarsılmaz bir Allah inancına sahip, Kuran'ı Kerim'i kendisine rehber edinmiş samimi bir Müslüman olduğu görülecektir.

Atatürk'ün sağlam bir İslam inancına sahip olduğu, çeşitli vesilelerle yaptığı konuşmalarda da açıkça kendini göstermektedir. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önderimiz'in yaptığı uygulamaları incelediğimizde de, bunların dinimizin özüne ve Kuran'ı Kerim'de tarif edilenlere uygun olduklarını görürüz.

Pek çok kereler hayatını tehlikelere atarak sürdürdüğü mücadelesi sonucunda milyonlarca Müslümanı düşmanın zulüm ve esaretinden kurtarması, camilerin kiliseye dönüştürülme girişimlerine engel olması, düşman ordularına karşı Müslümanların tek cephesini kurması, onlara sahip çıkması, Atatürk'ün dinine, milletine ve tarihine gönülden bağlı bir insan olduğunun en açık göstergelerindendir.

Atatürk'ü dinden uzak ve materyalist bir kişi olarak göstermek isteyenler şunu iyi bilmelidirler ki, Atatürk hayatı boyunca, temelini materyalizmden alan komünizme karşı büyük bir mücadele vermiştir. Bu konuyla ilgili olarak da, 'Şurası unutulmamalıdır ki; Türk aleminin en büyük düşmanı komünistliktir. Her görüldüğü yerde ezilmelidir.' talimatını vermiştir. Ayrıca Atatürk, Türk Ulusu'nun güçlü milli ve dini duygularının, kültürel ve sosyal yapısının, komünizmin ülkemizde yerleşmesine izin vermeyeceğini bildirmiştir:

Komünizm içtimai bir meseledir. Memleketimizin hali, memleketimizin içtimai şeraiti, dini ve milli ananelerinin kuvvetli, Rusya'daki komünizmin bizce tatbikine müsait olmadığı kanaatini teyit eder bir mahiyettedir.

Bizlere yani Türk Ulusu'na düşen vazife ise Atamızı, onun ilkelerini, fikir ve düşüncelerini en doğru bilgilerle tanımak, halkımıza tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmaktır.

Gerek Atatürk'ü yakından tanıyan kişilerin aktardıkları bilgiler, gerekse Atatürk'ün
hayatını anlatan güvenilir kaynaklar incelendiğinde, Atatürk'ün materyalist, din karşıtı olmak bir yana, aksine sarsılmaz bir Allah inancına sahip, Kuran'ı Kerim'i kendisine rehber edinmiş samimi bir Müslüman olduğu görülecektir.

"Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz. En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır.

Ben size manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım bilim ve akıldır. Zaman süratle ilerliyor, milletlerin, cemiyetlerin, fertlerin saadet ve bedbahtlık telâkkileri bile değişiyor. Böyle bir dünyada, asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek, aklın ve ilmin gelişimini inkâr etmek olur."

Muhammed'in[FONT=Trebuchet MS, Trebuchet, Verdana, sans-serif]koyduğu esasların toplu olduğu kitaba Kur'an denir. İslam ananesinde bu ayetlerin Muhammed'e Cebrail adında bir melek vasıtasıyla Allah tarafından vahiy, yani ilham edildiği kabul olunur. Muhammed birdenbire Allah'ın Resulüyüm diyerek ortaya çıkmamıştır. O, Arapların ahlak ve adetlerinin pek fena ve iptidai ve islaha muhtaç olduğunu anlamış, bunları islah için tenha yerlere çekilerek senelerce düşünmüş ve yıllarca tefekkürden sonra kendisinde vahiy ve ilham fikri doğmuştur."[/FONT]
[FONT=Trebuchet MS, Trebuchet, Verdana, sans-serif]
[/FONT]

[FONT=Trebuchet MS, Trebuchet, Verdana, sans-serif]
[/FONT]

"Prensiplerimiz, gökten indiği sanılan kitapların dogmalarıyla asla bir tutulmamalıdır. Biz, ilhamlarımızı, gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya hayattan almış bulunuyoruz."

Türk'ler Arap'ların dinini kabul etmeden evvel de büyük bir millet idi. Arap dinini kabul ettikten sonra, bu din, ne Arapların, ne aynı dinde bulunan Acemlerin ve ne de Mısırlıların vesairenin Türk'lerle birleşip bir millet teşkil etmelerine hiçbir şekilde tesir etmedi.. Bilakis, Türk milletinin milli rabıtalarını gevşetti, milli hislerini, milli heyecanını uyuşturdu. Bu pek tabii idi. Çünkü Muhammed'in kurduğu dinin gayesi milliyetlerin fevkinde şamil bir Arap milliyeti siyasetine müncer oluyordu. Bu arap fikri ümmet kelimesi ile ifade olundu. Muhammed'in dinini kabul edenler, kendilerini unutmağa hayatlarını Allah kelimesinin her yerde yükseltilmesine hasr etmeğe mecburdular. Bununla beraber, Allah'a kendi lisanında değil Allah'ın Arap kavmine gönderdiği Arapça kitapla ibadet ve münacatta bulunacaktı. Arapça öğrenmedikçe Allah'a ne dediğini bilmeyecekti. Bu vaziyyet karşısında Türk Milleti bir çok asırlar ne yaptığını ne yapacağını bilmeksizin adeta bir kelimesinin manasını bilmediği halde Kuran'ı ezberlemekten beyni sulanmış hafızlara döndüler."

"Evet Karabekir, Arapoğlu’nun yavelerini (uydurmalarını) Türk oğullarına öğretmek için Kuran’ı Türkçe’ye tercüme ettireceğim ve böylece de okutturacağım, ta ki budalalık edip de aldanmakta devam etmesinler."

Bizi yanlış yola sevk eden habisler, biliniz ki çok kere din perdesine bürünmüşlerdir."

Daha onlarca örnek verebilirim.Bunların hiç birini bi taraflarımdan uydurup yazmadım.
Hepsi Kuran'ı Kerim'i kendisine rehber edinmiş samimi müslüman Atatürk`ün sözleridir.
Atatürk zeki bir adamdı ümmet toplumundan millet toplumuna geçerken elbette görüşlerini açıklamıcaktı.Hatta övücü sözler söylicekti bol bol.TBMM`yi dualarla açtıracaktı. Modernleşme yolunda Cumhuriyet`i yerine oturtana kadar bu böyle devam edicekti.

[YOUTUBE]mJQydA9ePzw[/YOUTUBE]​

Bu konuda araştırma yapmıştım.Bence şöyle düşünmeliyiz Eva:

Kurtuluş savaşı döneminde Osmanlı Ülkeyi Batıya teslim etmişti.Atatürk yandaşlığı izleyenleride dinsizlikle suçlamış,Atatürk'ün yaptıkları için ''Dinimiz elden gidiyor '' şeklinde propagandalar yapmıştı.İnsanların dini duygularını kullanarak Atatürk'ten uzaklaştırmak istemişti.Atatürk'ün videodaki sert duruşu Dini devletten ayırmak ve insanları dinle sömürülmekten uzak tutmak istemiş olabilir.Nitekim Atatürk'ün Yaveri günlüğünde Atatürk'ün sürekli geceleri balkında sessizce oturduğunu ve gökyüzüne bakıp ''Allah,Allah'' dediğini yazıyordu.Araplar kabeyi yıkmaya kalktığında ''Bütün ordularımı üzerinize gönderirim'' diyende oydu.İnançlıdır inançlı değildir.Kendisini ilgilendirir bu.Sonuçta ülkeyi batı emperyalizminden kurtardı mı ? evet.Dinsizde olsa sırf bunu yaptığı için saygı duymalıyız.Dinimizi şuan hala yaşayabiliyorsak belkide ona borçluyuz.Ben Atatürk'ün videodaki görüşlerini laikliği yerine oturtmak için seçtiği bir strateji olarak görüyorum.Ayrıca yazdıklarının sana ait değil,sanalda yayımlanmış yerlerden alındığınında farkındayım.Yukarda dediğim gibi araştırmıştım.Ne kadar doğrudur peki ? kaynakçası nedir ? Ermenilere sorsak onları katlettik hatta tarih arşivlerindede var bu.Ben yoktur diyorum mesela.Atatürk'ün din düşmanı olduğunuda düşünmüyorum.

Bu konuda araştırma yapmıştım.Bence şöyle düşünmeliyiz Eva:

Kurtuluş savaşı döneminde Osmanlı Ülkeyi Batıya teslim etmişti.Atatürk yandaşlığı izleyenleride dinsizlikle suçlamış,Atatürk'ün yaptıkları için ''Dinimiz elden gidiyor '' şeklinde propagandalar yapmıştı.İnsanların dini duygularını kullanarak Atatürk'ten uzaklaştırmak istemişti.Atatürk'ün videodaki sert duruşu Dini devletten ayırmak ve insanları dinle sömürülmekten uzak tutmak istemiş olabilir.Nitekim Atatürk'ün Yaveri günlüğünde Atatürk'ün sürekli geceleri balkında sessizce oturduğunu ve gökyüzüne bakıp ''Allah,Allah'' dediğini yazıyordu.Araplar kabeyi yıkmaya kalktığında ''Bütün ordularımı üzerinize gönderirim'' diyende oydu.İnançlıdır inançlı değildir.Kendisini ilgilendirir bu.Sonuçta ülkeyi batı emperyalizminden kurtardı mı ? evet.Dinsizde olsa sırf bunu yaptığı için saygı duymalıyız.Dinimizi şuan hala yaşayabiliyorsak belkide ona borçluyuz.Ben Atatürk'ün videodaki görüşlerini laikliği yerine oturtmak için seçtiği bir strateji olarak görüyorum.Ayrıca yazdıklarının sana ait değil,sanalda yayımlanmış yerlerden alındığınında farkındayım.Yukarda dediğim gibi araştırmıştım.Ne kadar doğrudur peki ? kaynakçası nedir ? Ermenilere sorsak onları katlettik hatta tarih arşivlerindede var bu.Ben yoktur diyorum mesela.Atatürk'ün din düşmanı olduğunuda düşünmüyorum.

Görüşlerin bana ait olduğunu belirtmedim zaten alıntı olduğu belli. :)
Ayrıca Mustafa Kemal`i neden bu kadar dindar yapmak istedikleri konusuna pek bir anlam veremiyorum.Adam dinsizse dinsiz samimi bir müslüman demek çok sıkıcı.
Devletin tüm kurumlarından dini söktüren devlet adamı Atatürk.
Samimiyetinden bahsetmek yersiz sadece.

Görüşlerin bana ait olduğunu belirtmedim zaten alıntı olduğu belli. :)
Ayrıca Mustafa Kemal`i neden bu kadar dindar yapmak istedikleri konusuna pek bir anlam veremiyorum.Adam dinsizse dinsiz samimi bir müslüman demek çok sıkıcı.
Devletin tüm kurumlarından dini söktüren devlet adamı Atatürk.
Samimiyetinden bahsetmek yersiz sadece.

Anladım canım belirtmiştin,Bende atmadığını farklı kaynaklardan yararlanmış olduğuna destek çıkmak için yazdım zaten :p

İmamhatipleride kurduran Atatürk,Tekkeleri kapattı neden peki ? çünlü dini ilim alma yerinden çıkıp,Atatürk ve yandaşlarını yok etmek için çalışmaların yürütüldüğü bir kurum halini almışlardı.Samimi yada değil onu ilgilendirir kimseyi değil.İnsanları dinleriyle yada görüşleriyle değerlendirilmesine herzaman karşı çıktım zaten.

Anladım canım belirtmiştin,Bende atmadığını farklı kaynaklardan yararlanmış olduğuna destek çıkmak için yazdım zaten :p

İmamhatipleride kurduran Atatürk,Tekkeleri kapattı neden peki ? çünlü dini ilim alma yerinden çıkıp,Atatürk ve yandaşlarını yok etmek için çalışmaların yürütüldüğü bir kurum halini almışlardı.Samimi yada değil onu ilgilendirir kimseyi değil.İnsanları dinleriyle yada görüşleriyle değerlendirilmesine herzaman karşı çıktım zaten.

Kimseyi dini görüşüyle değerlendirme gibi bi amacım yok.
Tek dediğim olmayan bir şeyi varmış gibi gösterip milletten soğutmama çabalarıdır.
Bu yazının bir cümlesinde bile samimiyet yok.
Basma kalıp sözlerle cümlelerle kitaplar büyümüş bir çocuk olarak dinini çok seviyordu yok hutbe veriyordu din adamlarıyla mutalaka konuşuyordu gibi cümleler yerine düşüncelerinin tam ve net aktarılması görüşündeyim.

Kimseyi dini görüşüyle değerlendirme gibi bi amacım yok.
Tek dediğim olmayan bir şeyi varmış gibi gösterip milletten soğutmama çabalarıdır.
Bu yazının bir cümlesinde bile samimiyet yok.
Basma kalıp sözlerle cümlelerle kitaplar büyümüş bir çocuk olarak dinini çok seviyordu yok hutbe veriyordu din adamlarıyla mutalaka konuşuyordu gibi cümleler yerine düşüncelerinin tam ve net aktarılması görüşündeyim.

Tamam bende senle aynı görüşteyim.Dini görüşüyle değerlendiriyorsun demedim.Konu değerlendiriyor demek istedim. :p Atatürk dinli yada dinsiz onu ilgilendirir.Ben dinsiz yada din karşıtı olduğunu düşünmüyorum o ayrı.Genel yorum yaptım :p

Geri