Saltanat kayıkları düşlerle buluştu

A
  • Kullanıcı aXi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Kültür ve Sanat (Arşiv)
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
619152_detay.jpg

CAN Gökçe’nin içine gerçek altın koyarak renklendirdiği “Saltanat Kayıkları” temalı çini sergisi, saltanat kayıklarının ihtişamını çiniye yansıtmayı hedefliyor. Eserlerini “Bir Düş Gördüm” başlığıyla toplayan ve birçoğuna Farsça isimler veren Filiz A. Toprak iseminyatür sanatında geleneksel çizgiden kaymamakta kararlı. Filiz A. Toprak, Batılı perspektifinmekanlara sadece tek açıdan baktığını, oysa klasik Osmanlı perspektifindeminyatür sanatının daha özgür olduğunu düşünüyor. Sanat çalışmalarını İzmir’de sürdüren sanatçı, geleneksel sanatlarımızın en ilgi çekici dallarından biri olanminyatürün kendine özgü anlatımdilini, farklı bir bakış açısıyla günümüze uyarlıyor. Minyatürlerine konu olan öyküler, çoğunlukla Anadolu öyküleri, destanlar vemasallar. Sanatçı, “Bir Düş Gördüm...” sergisinde bu öykülerle düşlerini birleştiriyor, izleyiciye kendi düş dünyasının kapılarını açıyor.

ÇİNİDE ALTIN İZLERİ
Askerliğini Beşiktaş DenizMüzesi’nde yapan Can Gökçe’nin komutanı, çini eğitimi alan Gökçe’den “Saltanat Kayıkları” ile ilgili çalışmalar istemiş. Gökçe’nin saltanat kayıklarına olan ilgisi de böyle başlamış. Gökçe, “O sırada saltanat kayıklarını yakından, çok detaylı inceleme fırsatı buldum” diyor. “Teknik olarak geleneksel tekniği sürdürüyoruz. Ancak kendi yorumumuzu katarak” diyen Can Gökçe, “Çinide çok altın kullanılmaz. Ben sıvı altın kullandım. Çünkü saltanat kayıklarının yekpare altından oluşan bölümleri var” dedi. Birçok uluslararası seramik yarışmasında ödül alan sanatçı, çalışmalarında geleneksel tekniklerden vemotiflerden yararlanıyor. Filiz Adıgüzel Toprak ve Can Gökçe’nin karma sergisi, Beşiktaş’taki İstanbul DenizMüzesi’nde sanatseverleri bekliyor.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri