Dünya Sağlık Örgütü, çok sayıda ülkeyi etkisi altına alan Corona virüsü salgınını "Pandemi" ilan etti fakat ne yazık ki ülkemizde bu konunun yeterince anlaşılıp ciddiye alınmadığını görüyorum.
Virüs ne kadar çok yayılırsa o kadar çok mutasyona uğrayıp şu an yaşanandan çok daha öldürücü bir hale gelebilir ve bunu önlemek için alınan tedbirlere, tüm insanların bilinçli bir şekilde destek olması gerekiyor. Kendi yaşamlarını önemsemiyorlarsa da sevdiklerinin yaşamı için çok daha dikkatli olmak zorundalar. Virüs güçlendikçe çok fazla kişinin ölümüne sebep olacak demektir.
Televizyonlarda günlerdir halkı bilgilendirmeye çalışan bilim insanlarına ilave olarak gereksiz bir panik havası yaratan felaket tellallarına da şahit oluyoruz. Ortada bir gerçek var ancak bu gerçeği 'doğru anlatmak' ile 'kaos ortamı yaratmak' arasında da çok ciddi bir fark vardır. İnsanları konunun ciddiyeti hakkında daha fazla bilgilendirmek ve uzman olmayan konuklara hiçbir yayında yer vermemek gerekiyor. Sosyal medyanın yarattığı dezenformasyon da ayrı bir sorun ve bu alanlarda yazılan çizilene şayet kaynaklar güvenilir değilse asla itibar edilmemelidir.
Ülkemizde henüz salgın aşamasına gelinmedi ve bu konuda çok avantajlı durumdayız. Bu süreçte her insanın üzerine düşen bazı sorumluluklar var ve bunlara dikkat edilmesi halinde en az zararla atlatabiliriz. Yapacaklarımız çok basit aslında; karantina gerekliliği varsa bu kurala mutlaka uymak, hijyen kurallarına dikkat etmek, bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak ve kalabalık ortamlarda yakın temaslardan kaçınmak.
Zorunlu karantina aşamasına şayet salgın yaşanırsa mutlaka geçilecektir fakat o arada da ciddi şekilde zarar görenler olabilir. Her insanın böyle zamanlarda biraz daha dikkatli olması ve yapılması gerekenlere uyması gerekiyor. Bu bir zorunluluk değil insani bir görevdir. Karantina kuralına uymamak ve virüsün yayılmasını tetiklemek çok büyük sorumsuzluktur. Ölüm vakaları yaşanmadan bu süreç kolaylıkla atlatılabilecekken şayet bu kurallara uymayanlar varsa böyle insanlara ne yapılabileceğini cidden bilmiyorum.
Virüs, tek bir kişiden en fazla 2-3 insana bulaşabiliyor hatta 4 de olabilir ve işte bu da büyük bir salgının başlangıcı anlamına gelir. Zorunlu karantina yapılmasına gerek olmadan da insanlar bu bilince sahip olmalı diye düşünüyorum, pratikte ise bu söylediğimin pek mümkün olmayacağının farkındayım.