Sağlık fetişizmi

🕒 Konu sahibi 23 saat önce aktifti
Sürekli olarak, hayattaki her durumu "sağlıklı veya değil" olarak sınıflama hali.

Biz gazete haberi okuyorsunuz profesörün biri "sağlıklı şeker yoktur" diyor. Öteki ekrandan bağıriyor pirinç de yeme bulgur da yeme diye.

Sağlıklı yaşam wellness saçmalığı bir tarikat gibi. Din gibi. Elbette gidin tiner çekin demiyorum ama hayat salt sağlık üzerinden yaşanmaz. Hayat, sizin sağlıksızdan kaçmanıza müsade etmez çoğu zaman. Kalıp o sağlıksız durumula başa cikmaniz gerekir. Covid'de olduğu gibi. Kaçmak çare olmadı yaşamak zorunda kaldın.

Yani şeker sağlıklı değil ama her sabah toplu taşıma ile bir ofise tıkılıp akşama kadar sandalye tepesinde çalışmak da sağlıklı değil. Şehirde yaşamak da değil.

Sizi asıl hasta eden şey, dizayn edilmiş toplumda, hak gözetmeden dağıtılmış rolleri, üzerine uymayan kostümlerle oynamak zorunda olmanın verdiği stress. Lolipop yalamak değil. Lolipop yalamak sadece haz verir. Hazzı önemseyin.

Motor sporu yapan adam "bu sağlıklı mı acaba" diye düşünür mü. Onu çekici kılan şey zaten riskli olması.

Risk haz verir.

Hazzı ertelemeyin.

Sağlıkdan daha önemli hiç bişey yoktur sen şeker hastası isen ve pirinç hamur gibi gıdalar sana dokunuyor ise yemeyeceksin ki sağlığından olmayasın eğer sağlığından olursan yasak olmayan şeyleride yiyemezsin yaşam kaliten düşer ayrıca az ve kaliteli besinler yemek gün içinde attığın her adıma etki ediyor. Tipik Türk kafası seninki "atın ölümü arpadan olsun" diyorsun ama bu yaşam içinde isen ve devam ediyorsan nefes almaya dikkat etmelisin şeker zararlıdır neden ben bunu bırakarak daha hafif bir bünyeye sahip olmayayım ?

Canımızın çektiği herşeyi yeme özgürlüğümüz var ama dozunda olursa iyi olur. Örneğin bir şeker hastası gereğinden fazla şeker aldığından vücuduna felç kalma ihtimali dahi var şekeri çok yüksek çıkarsa
Hocam siz nasıl doktor oldunuz yağmurlu bir günmüydü ?

Hocama biraz katılıyorum esasen. Sağlıklı beslenmek tabii ki önemli ama senin sağlıklı beslenme adı altında tükettiğin besine erişilebilirlik sorunu var. Yoksa herkes ister glutensiz sağlıklı beslenmeyi.

Kanser hastalarına da anlatın bu hikayeyi hatta bir hekim olarak meslektaşlarına anlat da sana gülsünler...

Risk ve haz...
Hayatla kumar oynanmaz ve risk alıp da yoğun bakımda her yerine delikler açılmış şekilde beslenmek zorunda kalınca, haz nasıl olurmuş daha iyi anlayacaksındır.

Hastalık hastası olmak ile sağlıklı yaşam için gerekli olanları birbirine karıştırmayın.

Fizyoloji hocami hatırlattınız hocam.
Kendisi günde iki paket sigara içerdi "Çocuklar sizi öldürse öldürse stres öldürür, sigara falan hikaye " derdi gülerdik. Subjektif bi yorum tabii ama haklılık payı yok değil bence; ölümcül hastalıkların hikayesinde beslenme şeklinden ziyade yoğun bir keder hikayesine denk geldim ben hep. E drlarin "ne kadar sağlıklı yaşarsa yasasin max 6 ay yasar" diyip mucizevi bi şekilde iyileşen insanların hikayesinde de sevgi ve umut baskın değil mi zaten?
Katılıyorum size.
Diyetisyenlerin de yaklaşımı yanlış olabiliyor; pizzayı hayatından çıkart, baklavayı hayatından çıkar, sütlaci yulafli ye falan... deli saçmalığı. İnsanlara o yasak bu yasak demekten ziyade duygusal açliklarini doyurucu bir sağaltimdan gecirmeliler. İlla sağlık sağlık diye yirtinacaksak gdoduz tek bir sebze meyve yok, gdo hala ciddi tartışma konusu. Paketli ürünlere, hayvansal urünlere hiç gelmiyorum. İşi tüm detayları ile ele alacaksak "sağlıklı" kavramına bye bye diyeli epey olmuş olabilir zaten.

Sağlığı veya onu korumayı önemsizleştirmiyorum.

Yukarıda anlattığım şey başka bişey. "e o zaman baklava yesin diyabet hastası" diye gelmeyin bana

Ayakkabı seçerken bacaklarını uzun gösteren ve eteğinin altında seni daha kadınsı hissettirecek bir ayakkabı seçerken "ama lan bu ortopedik değil " diye düşünüyorsan geçmiş olsun wellness tarikatındasın. Asıl bu seni hasta eder.

Sağlik sektörünün tanrisallastirildigi tezine katiliyorum ya.
Bu dünyada para en cok, saglik,silah ve insaat sektöründe dönüyor.

Keske bizler de, Nietzsche gibi tanrilari öldürsek ama nerde insanlarda o cesaret?
Mainstream kurbani insanlik.

Fetisizm'den girizgag yapip,dine bir selam cakip,at/arpa ikilisine ugrayip,sonunda lolipop yalamaya baglamissiniz.Saglik konusundaki tavsiyelerinize hayran kalmamak elde degil.

Sağlık, sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme gibi hususların hemen hepsi politiktir. Sağlıklı yaşam, karşıtı olan ve tercihe bağlı bir husus değil zaruriyettir ama modern dünya bunu bir yönelime dönüştürüp buradan bir rant devşirmeye başladı. O sebeple bir insanın “Ben sağlıklı yaşayacağım” demesi saçmalıktır zira insan zaten sağlıklı yaşamaya mecbur bir canlıdır. Ortada böyle bir gerçek olmasına karşın artık sağlıklı yaşam dahi yeterli görülmeyip daha da sağlıklı yaşam arayışına girişiliyor. Diğer taraftan bu meseleyi salt sağlık üzerinden okumak da eksik kalıyor. Sanayi Devrimi, artan şehirli nüfusu, gıdaya erişim, sağlık teknolojisinin ve biliminin gelişimi, artan dünya nüfusu, kötü yaşam koşulları ve gıdaya duyulan ihtiyaç ve nihayetinde mısır şurubu gibi devrimsel buluşlar, yığınlara sunulan ucuz, sağlıksız besinler ve günün sonunda ortaya çıkan “sağlıklı yaşama” yönelim veya sağlık illüzyonu ile tatmin… Mesele keşke boktan lolipop’un verdiği hazı tercihe bağlı kalsaydı.

Hem sakınılan göze çöp batar. Bırakın biraz mikroplar vücudunuzda dans eylesin. Bağışıklığınız güçlensin. Zaten 60+ olunca canınız sıkılsa doktora koşacaksınız. :d

Ha bir de sağlık kelimesi güzellik kelimesi ile birlikte kullanılıyor artık

İnsta sayfalarinda insanlar mesleğini ya da iş kolununu tanımlarken "sağlık & güzellik" kalıbını kullanıyor. Güzel degilsen sağlıklı değilsin. Ya da güzellik için yapılan şeyler "sağlık" sektörü ile ilgilidir(!)

Bunu ilk "dermokozmetik" ucube kelimesi ile cildiyeciler başlattı. Sonra epilasyon serbest salonlardan hastanelere taşındı. Artık laser epilasyon için Duru Güzellik merkezine değil, Memorial hastanesine gidiyor insanlar.

Kıllarını aldırmak için hastaneye gidiyorsun. Neden, çünkü kıl bir hastalık.

Benim biricik hekimim ne diyorsa doğrudur, konuş doktorum.. destekliyorum seni, sağlık sektöründe ki rezillikleri dök ortaya.
Bu konu Hitler'e gelir bakın göreceksiniz :)

Haksızlık olmasın diye herkese bir beğeni attım. Benim bu konudaki fikrim zaten biraz ondan, biraz bundan söylenmiş.

Geri