Sağlık Alanı Meslek Dalları

Konu sahibi son olarak 3228 gün önce görüldü

SAĞLIK ALANI - ACİL TIP DALI

ALANIN TANIMI
Sağlık Alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI
Bilimsel ve teknolojik gelismeler ile sektörün ihtiyaçları, dogrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarının yetistirilmesi amaçlanmaktadır.

DAL PROGRAMININ TANIMI ve AMACI
Tanımı: Toplumdaki birey ya da bireylerin bedenen, ruhen, kazaya ugraması veya hastalanması halinde, tıbbın gerektirdigi bilgi ve becerilerle ilk yardım ve acil bakım hizmetlerini uygulayan, hasta, yaralı ya da kazazedenin saglık merkezlerine ulastırılmasını saglayan, Saglık Bakanlıgı’nca tescil edilmis bir okuldan mezun olan saglık meslek mensubudur. ( Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeligi; madde 28 – baslıgı ile birlikte degisik: RG- 15.03.20007-26463)
Amacı: Saglık alanı, Acil Tıp dalında, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelismeler dogrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmıs, nitelikli meslek elemanlarının yetistirilmesi amaçlanmaktadır.

GİRİŞ KOŞULLARI
Yürürlükteki ortaögretim kurumlarına yerlestirme sistemine göre saglık meslek liseleri Acil Tıp Dalına girme hakkını elde etmek. Tam tesekkülü devlet hastanesinden mesleginin gerektirdigi isleri yapmasına engel bulunmadıgına dair saglık raporu almıs olmak.

İSTİHDAM ALANLARI
Acil Tıp dalından mezun olan ögrenciler, kazandıkları yeterlikler dogrultusunda;
1- Hastaneler (üniversite, devlet, özel)
2- Sağlık ocakları
3- Poliklinikler
4- Komuta kontrol merkezleri
5- Acil yardım istasyonları / ambulanslar
6- Özel ambulans servisleri
7- Hudutlar, Sahiller ve Saglık Genel Müdürlügü kurumlarında çalısabilirler.

EGİTİM-ÖGRETIM ORTAMLARI ve DONANIMLARI
1. Program, mesleki ve teknik egitim alanında diplomaya götüren ortaögretim kurumlarında uygulanmaktadır.
2. Programın uygulanabilmesi için Acil Tıp dalı, standart donanımları ve meslegin gerektirdigi ekipmanların bulundugu okul laboratuvarlarının kurulması saglanmalıdır.
3. Isletmelerde beceri egitimi dersi; komuta kontrol merkezleri, acil yardım istasyonları (112 ambulans servisi) , hastanelerin acil servisleri, ameliyathane, yogun bakım üniteleri, dogum kliniginde dönüsümlü olarak islenmelidir. Her ögrencinin isletmelerde beceri egitimi dersi, dönüsümlü is basında alan uzmanlarının ve meslek dersi ögretmenlerinin gözetiminde verilmelidir.

EGİTİMCİLER
1. Programın uygulanmasında Acil Tıp dalında egitim almıs ve tercihen sektör deneyimli olan, alan ögretmenleri görev almalıdır.
2. Programın isletmede uygulanmasında, gerektiginde, Acil Tıp dalında temel mesleki egitimi almıs ve sektör deneyimi olan meslek elamanlarından yararlanılabilir.

ÖLÇME VE DEGERLENDIRME
Millî Egitim Bakanlıgı Ortaögretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeligi’ne göre çesitli ölçme araçları kullanılarak ögrencilerin degerlendirilmesi esastır. Buna göre;
1. Dersin altındaki modüllerin islenisi sırasında kazandıgı yeterlikler, (bilgi, beceri ve tavırlar).
2. Okulda, isletmede ve kendi kendilerine yaptıkları tüm ögrenim faaliyetleri degerlendirilerek ögrencilerin dersteki basarısı belirlenir.

YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER
Diploma almaya hak kazanan ögrenci, Acil Tıp dalının devamı niteligindeki veya bu alana en yakın programların uygulandıgı meslek yüksekokuluna sınavsız geçis yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diger yüksekögrenim kurumlarını tercih edebilir. Yatay ve dikey geçisler mevzuat hükümleri çerçevesinde gerçeklesir.

BELGELENDİRME
1. Mezun olan ögrenciye alanda diploma verilir.
2. Ögrencinin seçtigi alan ile ilgili aldıgı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.
3. Ögrenciye, programdan ayrıldıgında tasdikname ile kazandıgı yeterlikleri gösteren yeterlik belgesi verilir.

EGITIM SÜRESI
1. Dal programının toplam egitim süresi, 4 ögretim yılı olarak planlanmıstır.
2. Egitim süresinin okul, isletme ve bireysel ögrenme için ayrılmıs dagılımı, Acil Tıp Dalı Haftalık Ders Çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildigi gibi uygulanır.

ÖGRETIM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Modüler ögretime yönelik agırlıklı olarak bireysel ögrenmeyi destekleyici yöntem ve teknikler uygulanır.
1. Ögrenciler arastırmaya yönlendirilir.
2. Ögrenciler bireysel ögrenmeye tesvik edilir.
3. Ögretmenler ögrencilere rehberlik eder.
4. Ögrencilerin aktif olması saglanır.
5. Ögrencilere yeterlik kazandırmaya yönelik yöntem ve teknikler uygulanır.
6. Ögrenciler kendi kendilerini degerlendirebilir.

İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK KURUM ve KURULUŞLAR
Ögrenciler, programın gerektirdigi ögretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında Saglık Bakanlıgı, il sağlık müdürlükleri, üniversiteler, özel ve devlet hastaneleri, komuta kontrol merkezleri, acil yardım istasyonları, özel ambulans servisleri, Sivil Savunma Genel Müdürlügü, Gençlik ve Spor Genel Müdürlügü, Itfaiye Egitim Daire Baskanlıgı, Hudutlar, Sahiller ve Saglık Genel Müdürlügü, özel ve resmî klinik, poliklinik ve laboratuvarlar, saglık ocakları, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları ile is birligi yapılarak yönlendirilir.

ÖĞRENCİ KAZANIMLARI
Programın sonunda seçtigi dala/meslege yönelik olarak ögrenci;
1. Alandaki ortak temel, bilgi ve becerileri kazanabilecektir.
2. Dalının temel yeterliklerine sahip olabilecektir.
3. Dalın gerektirdigi isleri yapabilecektir.
4. Dalın gerektirdigi özel mesleki yeterlikleri kazanabilecektir.

EĞİTİM-ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
Acil Tıp Dalı Haftalık Ders Çizelgesinde belirtilen dersler ve bu derslerin altındaki modüllerin içeriginde yer alan eğitim-öğretim uygulamaları yapılır.

SAĞLIK ALANI - ANASTEZİ DALI

ALANIN TANIMI
Sağlık Alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI
Bilimsel ve teknolojik gelismeler ile sektörün ihtiyaçları, dogrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmıs nitelikli meslek elemanlarının yetistirilmesi amaçlanmaktadır.

DAL PROGRAMI TANIMI ve AMACI ANESTEZİ
Tanımı: Anestezi uzmanı sorumluluğunda ya da anestezi uzmanının olmadıgı durumlarda cerrahi uzman sorumluluğunda, anestezi cihazı ve ilgili tıbbi ekipmanları kullanma, cerrahi operasyon süresince, hastaya anestezi uygulaması yapma veya anestezi uygulamasına yardımcı olma yeterliklerini kazandırmaya yönelik egitim ve ögretim verilen daldır.
Amacı: Saglık alanı altında yer alan meslekte sektörün ihtiyaçları dogrultusunda, bilimsel ve teknolojik bilgi donanımı olan, gerekli mesleki yeterlikleri kazanmıs nitelikli ve kaliteli insan gücüne sahip meslek elemanları yetistirmek amaçlanmaktadır

GİRİŞ KOŞULLARI
Yürürlükteki ortaögretim kurumlarına yerlestirme sistemine göre saglık meslek liseleri Anestezi Dalına girme hakkını elde etmis olmak. Tam tesekküllü devlet hastanesinden mesleginin gerektirdigi isleri yapmasına engel bulunmadıgına dair saglık raporu almıs olmak.

İSTİHDAM ALANLARI
Anestezi Dalından mezun olan ögrenciler, seçtikleri meslekte kazandıkları yeterlikler dogrultusunda;
1- Hastaneler (Üniversite, Devlet, Özel)
2- Anestezi uygulaması yapılan klinikler veya üniteler vb. yerlerde çalısabilirler.

EĞİTİM-ÖĞRETiM ORTAMLARI VE DONANIMLARI
1. Program, mesleki ve teknik egitim alanında diplomaya götüren ortaögretim kurumlarında uygulanmaktadır.
2. Programın uygulanabilmesi için Anestezi Dalı standart donanımları ve meslegin gerektirdigi ekipmanlar saglanmalıdır.
3. Isletmelerde beceri egitimi dersi, Anestezi araçgereç ve ekipmanlarının oldugu, anestezi teknisyenligi mesleginin icra edildigi çalısma ortamlarında, is basında; alan uzmanlarının ve meslek dersi ögretmenlerinin gözetiminde verilmelidir.

EĞİTİMCİLER
1. Programın uygulanmasında Anestezi Dalında egitim almıs ve sektör deneyimi olan alan ögretmenleri görev almalıdır.
2. Programın uygulanmasında gerektiginde Anestezi Dalında sektör deneyimi olan anestezi teknisyeni ve egitimci meslek elamanlarından yararlanılabilir.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Millî Egitim Bakanlıgı Orta Ögretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeligi’ne göre çesitli ölçme araçları kullanılarak ögrencilerin degerlendirilmesi esastır. Buna göre;
1. Dersin altındaki modüllerin islenisi sırasında kazandıgı yeterlikler (bilgi, beceri ve tavırlar),
2. Okulda, isletmede ve kendi kendilerine yaptıkları tüm ögrenim faaliyetleri degerlendirilerek ögrencilerin dersteki basarısı belirlenir.

YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER
Diploma almaya hak kazanan ögrenci, Anestezi Dalının devamı niteligindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandıgı meslek yüksek okuluna sınavsız geçis yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diger yüksek ögrenim kurumlarını tercih edebilir. Yatay ve dikey geçisler mevzuat hükümleri çerçevesinde gerçeklesir.

BELGELENDİRME
1. Mezun olan ögrenciye Dalında diploma verilir.
2. Ögrencinin seçtigi Dal ile ilgili aldıgı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.
3. Ögrenciye, programdan ayrıldıgında tasdikname ile kazandıgı yeterlikleri gösteren yeterlik belgesi verilir.

EĞİTİM SÜRESİ
1. Dal programının toplam egitim süresi, 4 ögretim yılı olarak planlanmıstır.
2. Egitim süresinin okul, isletme ve bireysel ögrenme için ayrılmıs dagılımı, Anestezi Dalı Haftalık Ders Çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildigi gibi uygulanır.

ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Modüler ögretime yönelik agırlıklı olarak bireysel ögrenmeyi destekleyici yöntem ve teknikler uygulanır.

İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK KURUM VE KURULUŞLAR
Ögrenciler, programın gerektirdigi ögretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında, Sağlık Bakanlığı, Sağlık Müdürlükleri, üniversite, özel ve devlet hastaneleri, özel ve resmi klinik, poliklinik ve laboratuvarlar, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları ile is birligi yapılarak yönlendirilir.

ÖĞRENCİ KAZANIMLARI
1. Alandaki temel, bilgi ve becerileri kazanabilecektir.
2. Dalının temel yeterliklerine sahip olabilecektir.

Anestezi Dalı Haftalık Ders Çizelgesinde yer alan dersler ve bu derslerin altındaki modüllerin içerigindeki egitim-ögretim uygulamaları yapılır.

SAĞLIK ALANI - ÇEVRE SAĞLIĞI DALI

ALANIN TANIMI

ALANIN AMACI
Bilimsel ve teknolojik gelismeler ile sektörün ihtiyaçları dogrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmıs nitelikli meslek elemanları yetistirmek amaçlanmaktadır.

DAL PROGRAMI TANIMI ve AMACI
ÇEVRE SAĞLIĞI
Tanımı: Her türlü yerlesim yerinde toplum ve çevre saglıgını korumak, su ve gıda güvenligini saglamak, katısıvı atıklar, biosidal ürünler, is saglıgı ve güvenligine yönelik kontroller ile hava, gürültü ve elektromanyetik kirliligi önlemek için meslege iliskin yasal düzenlemeler çerçevesinde kontroller yapan ruhsatlandırma islemlerinin yürütülmesi yeterliklerini kazandırmaya yönelik egitim ve ögretim verilen alandır.
Amacı: Saglık alanı altında yer alan dal/meslekte sektörün ihtiyaçları dogrultusunda, bilimsel ve teknolojik bilgi donanımı olan, gerekli mesleki yeterlikleri kazanmıs nitelikli ve kaliteli insan gücüne sahip meslek elemanları yetistirmek amaçlanmaktadır

GİĞİŞ KOŞULLARI
Yürürlükteki ortaögretim kurumlarına yerlestirme sistemine göre saglık meslek liseleri Çevre Saglıgı Dalına girme hakkını elde etmis olmak. Tam tesekküllü devlet hastanesinden mesleginin gerektirdigi isleri yapmasına engel bulunmadıgına dair saglık raporu almıs olmak.

İSTİHDAM ALANLARI
Saglık Alanı Çevre Saglıgı dalından mezun olan ögrenciler, seçtikleri meslekte kazandıkları yeterlikler dogrultusunda;
1- Sağlık Bakanlıgında
2- Tarım ve Köy isleri Bakanlıgında
3- Çevre ve Orman Bakanlıgında
4- Belediyelerde
5- Özel sağlık kuruluslarında
5- Ulusal ve uluslar arası sağlık hizmeti veren Kuruluslarda çalısabilirler.

EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI
2. Programın uygulanabilmesi için çevre Sağlık Alanı Çevre Sağlığı Dalı, standart donanımları ve meslegin gerektirdigi ekipmanların bulundugu okul laboratuarlarının kurulması saglanmalıdır.
3. Isletmelerde beceri egitimi dersi, çevre saglıgının saglanması için kullanılan araç-gereç ve ekipmanlarının oldugu, Çevre Saglıgı Teknisyeninin meslegini icra ettigi çalısma ortamlarında, is basında; alan uzmanlarının ve meslek dersi ögretmenlerinin gözetiminde verilmelidir.

EĞİTİMCİLER
1. Programın uygulanmasında Çevre Sağlığı Dalında eğitim almıs ve tercihen sektör deneyimi olan, alan ögretmenleri görev almalıdır.
2. Programın isletmede uygulanmasında gerektiginde Çevre sağlığı Dalında temel mesleki egitim almıs ve sektör deneyimi olan meslek elamanlarından yararlanılabilir.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Millî Egitim Bakanlıgı Ortaögretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeligi’ne göre çesitli ölçme araçları kullanılarak ögrencilerin degerlendirilmesi esastır. Buna göre;
1. Dersin altındaki modüllerin islenisi sırasında kazandıgı yeterlikler(bilgi, beceri ve tavırlar).

YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER
Diploma almaya hak kazanan ögrenci, Saglık Alanı Çevre Saglıgı Dalının devamı niteligindeki veya bu alana en yakın programların uygulandıgı meslek yüksek okuluna sınavsız geçis yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diger yüksek ögrenim kurumlarını tercih edebilir. Yatay ve dikey geçisler mevzuat hükümleri çerçevesinde gerçeklesir.

BELGELENDİRME
1. Mezun olan ögrenciye dalında diploma verilir.
2. Ögrencinin seçtigi dal ile ilgili aldıgı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.

EĞİTİM SÜRESİ
1. Dal programının toplam egitim süresi, 4 Egitim ögretim yılı olarak planlanmıstır.
2. Egitim süresinin okul, isletme ve bireysel ögrenme için ayrılmıs dagılımı, Çevre Saglıgı Dalı haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildigi gibi uygulanır.

1. Ögrenciler arastırmaya yönlendirilir
4. Ögrencilerin aktif olması saglanır
5. Ögrencilere yeterlik kazandırmaya yönelik yöntem ve teknikler uygulanır

Ögrenciler, programın gerektirdigi ögretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında, Saglık Müdürlükleri, üniversite, özel ve devlet hastaneleri, özel ve resmi klinik, poliklinik ve laboratuvarlar, belediyeler, halk saglıgı laboratuvarları, dispanserler, saglık ocakları, tarım müdürlükleri, çevre müdürlükleri, Refik Saydam Merkez Hıfzıssıhha Enstitüsü Baskanlıgı ve bölge müdürlükleri, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları ile is birligi yapılarak yönlendirilir.

ÖĞRENCİ KAZANIMLARI
1. Dalındaki ortak temel, bilgi ve becerileri kazanabilecektir.
2. Saglık Alanı Çevre Saglıgı dalı temel yeterliklerine sahip olabilecektir.

Çevre Saglıgı Dalı Haftalık Ders Çizelgesinde yer alan dersler ve bu derslerin altındaki modüllerin içerigindeki eğitim öğretim uygulamaları yapılır.

SAĞLIK ALANI - DİŞ PROTEZ DALI

ALANIN TANIMI
Sağlık alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI
Bilimsel ve teknolojik gelismeler ile sektörün ihtiyaçları, dogrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmıs nitelikli meslek elemanlarının yetistirilmesi amaçlanmaktadır.

DAL PROGRAMININ TANIMI VE AMACI
DİŞ PROTEZ
Tanımı: Diş protez teknisyenine tam,bölümlü, sabit protez, ortodontik apareyler ile çene ve yüz protezlerini dis laboratuarında yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik egitim ve ögretim verilen daldır.
Amacı: Diş protez dalında diş protez teknisyenligi mesleginin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetistirmek amaçlanmaktadır.

GİRİŞ KOŞULLARI
Yürürlükteki ortaögretim kurumlarına yerlestirme sistemine göre saglık meslek liseleri Dis Protez dalına girme hakkını elde etmis olmak. Tam tesekküllü devlet hastanesinden mesleginin gerektirdigi isleri yapmasına engel bulunmadıgına dair sağlık raporu almıs olmak.

İSTİHDAM ALANLARI
Dis Protez dalından mezun olan ögrenciler, seçtikleri alan/meslekte kazandıkları yeterlikler dogrultusunda; Diş Protez dalından mezun olan ögrenciler, kazandıkları yeterlikler dogrultusunda;
1-Agız diş sağlığı merkezleri,
2-Diş protez laboratuarları,
3-Hastanelerde(üniversite, devlet ve özel hastanelerde) diş protez teknisyeni olarak görev yapabilirler.

EĞİTİM ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI
2. Programın uygulanabilmesi için Dis Protez dalı standart donanımları ve meslegin gerektirdigi ekipmanlar saglanmalıdır.
3. Isletmelerde beceri egitimi dersi, Dis Protez dalı araç, gereç ve ekipmanlarının oldugu, dis protez teknisyeninin meslegini icra ettigi çalısma ortamlarında, is basında; alan uzmanlarının ve meslek dersi ögretmenlerinin gözetiminde verilmelidir.

EĞİTİMCİLER
1. Programın uygulanmasında Diş Protez dalında egitim almıs ve tercihen sektör deneyimi olan, alan ögretmenleri görev almalıdır.
2. Programın isletmede uygulanmasında gerektiginde Diş Protez dalında temel mesleki eşitim almıs ve sektör deneyimi olan meslek elamanlarından yararlanılabilir.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
1. Dersin altındaki modüllerin islenisi sırasında kazandıgı yeterlikler(bilgi, beceri ve tavırlar).

YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER
Diploma almaya hak kazanan ögrenci, Dis Protez dalının devamı niteligindeki veya bu alana en yakın programların uygulandıgı meslek yüksek okuluna sınavsız geçis yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diger yüksek ögrenim kurumlarını tercih edebilir.
Yatay ve dikey geçisler mevzuat hükümleri çerçevesinde gerçeklesir.

BELGELENDİRME
2. Ögrencinin seçtigi dal ile ilgili aldıgı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.

EĞİTİM SÜRESİ
1. Dal programının toplam egitim süresi, 4 Egitim Ögretim yılı olarak planlanmıstır.
2. Egitim süresinin okul, isletme ve bireysel ögrenme için ayrılmıs dagılımı, Dis Protez Dalı Haftalık Ders Çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildigi gibi uygulanır.

Ögrenciler, programın gerektirdigi ögretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında, resmi ve özel sağlık kuruluslarının diş protez bölümleri, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları ile is birligi yapılarak mesleki kuruluslara yönlendirilir.

ÖĞRENCİ KAZANIMLARI
2. Dalın temel yeterliklerine sahip olabilecektir.

EĞİTİM ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
Dis Protez Dalı Haftalık Ders Çizelgesinde yer alan dersler ve bu derslerin altındaki modüllerin içerigindeki eğitim öğretim uygulamaları yapılır.

SAĞLIK ALANI - ORTOPEDİK PROTEZ ORTEZ DALI

ALANIN TANIMI

ALANIN AMACI
Bilimsel ve teknolojik gelismeler ile sektörün ihtiyaçları dogrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmıs nitelikli meslek elemanları yetistirmek amaçlanmaktadır.

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI
ORTOPEDIK PROTEZ ORTEZ
Tanımı: Ortopedik Protez Ortez Teknisyeninin sahip olması gereken, hastane ve protez ortez atölyelerinde ortopedik protez ortez imal etme, alçı uygulama yeterliklerini kazandırmaya yönelik egitim ve ögretim verilen daldır
Amacı: Saglık hizmetleri alanında ortopedik protez ortez Teknisyenligi mesleginin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetistirmek amaçlanmaktadır.

GİRİŞ KOŞULLARI
Yürürlükteki ortaögretim kurumlarına yerlestirme sistemine göre saglık meslek liseleri Ortopedik Protez Ortez Dalına girme hakkını elde etmis olmak. Tam tesekküllü devlet hastanesinden mesleginin gerektirdigi isleri yapmasına engel bulunmadıgına dair saglık raporu almıs olmak.

İSTİHDAM ALANLARI
Ortopedik Protez Ortez Dalından mezun olan ögrenciler, seçtikleri meslekte kazandıkları yeterlikler dogrultusunda;
1- Hastaneler (üniversite, devlet, özel)
2- Protez ortez atölyesi bulunan özel ve kamu kurulus ve ünitelerin bulundugu ortamlarda çalısabilirler.

1. Program, mesleki ve teknik egitim alanında diplomaya götüren ortaöğretim kurumlarında uygulanmaktadır.
2. Programın uygulanabilmesi için ortopedik protez ortez dalı standart donanımları ve meslegin gerektirdigi ekipmanların bulundugu okul atölyelerinin kurulması saglanmalıdır.
3. Isletmelerde beceri egitimi dersi, ortopedik protez ortez imali için gerekli olan araç-gereç ve ekipmanlarının oldugu, ortopedik protez ortez teknisyeninin mesleğini icra ettigi çalısma ortamlarında, is basında; alan uzmanlarının ve ortopedi dalı ögretmenlerinin gözetiminde verilmelidir.

EĞİTİMCİLER
1. Programın uygulanmasında ortopedik protez ortez dalında egitim almıs ve tercihen sektör deneyimi olan alan ögretmenleri görev almalıdır.
2. Programın uygulanmasında gerektiginde ortopedik protez ortez teknisyenligi temel mesleki egitimi almıs ve sektör deneyimi olan meslek elamanlarından yararlanılabilir.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
1. Dersin altındaki modüllerin islenisi sırasında kazandıgı yeterlikler (bilgi, beceri ve tavırlar).

YATAY VE DIKEY GEÇİŞLER
Diploma almaya hak kazanan ögrenci, Ortopedik Protez Ortez Dalının devamı niteligindeki veya bu alana en yakın programların uygulandıgı meslek yüksek okuluna sınavsız geçis yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diger yüksek ögrenim kurumlarını tercih edebilir.

BELGELENDİRME
2. Ögrencinin seçtigi alan ile ilgili aldıgı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.
3. Ögrenciye, programdan ayrıldıgında veya mezun oldugunda, kazandıgı yeterlikleri gösteren bir belge verilir.

EĞİTİM SÜRESİ
1. Dal programının toplam egitim süresi, 4 egitim ögretim yılı olarak planlanmıstır.
2. Egitim süresinin okul, isletme ve bireysel ögrenme için ayrılmıs dagılımı, Ortopedik Protez Ortez Dalı Haftalık Ders Çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildigi gibi uygulanır.

Ögrenciler, programın gerektirdigi ögretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında, Saglık Bakanlıgı, tıp fakülteleri, saglık hizmetleri meslek Yüksekokulları, il saglık müdürlükleri, özel, devlet ve üniversite hastaneleri, meslek odaları ile is birligi yapılarak yönlendirilir.

ÖGRENCİ KAZANIMLARI
1. Alandaki ortak, temel bilgi ve becerileri kazanabilecektir.
3. Dalın gerektirdigi isleri yapabilecektir. Dalın gerektirdigi özel mesleki yeterlikleri kazanabilecektir.

Ortopedik Protez Ortez Dalı Haftalık Ders Çizelgesinde yer alan dersler ve bu derslerin altındaki modüllerin içerigindeki
egitim ögretim uygulamaları yapılır.

SAĞLIK ALANI - RADYOLOJİ DALI

ALANIN TANIMI

ALANIN AMACI

RADYOLOJİ
Tanımı: Iyonizan ve non-iyonizasyon radyasyonu kullanarak hastalıkların teshis ve tedavisi amacıyla, uzmanlık gerektirmeyen tüm radyolojik incelemeler ile radyoterapi alanında ısın tedavisi planı uygulama yeterliklerini kazandırmaya yönelik egitim ve ögretimin verildigi meslektir.
Amacı: Saglık alanı altında yer alan meslekte sektörün ihtiyaçları dogrultusunda, bilimsel ve teknolojik bilgi donanımı olan, gerekli mesleki yeterlikleri kazanmıs nitelikli ve kaliteli insan gücüne sahip meslek elemanları yetistirmek amaçlanmaktadır.

GİRİŞ KOŞULLARI
Yürürlükteki ortaögretim kurumlarına yerlestirme sistemine göre sağlık meslek liseleri Radyoloji Dalına girme hakkını elde etmis olmak. Tam tesekküllü devlet hastanesinden mesleginin gerektirdigi isleri yapmasına engel bulunmadıgına dair saglık raporu almıs olmak.

İSTİHDAM ALANLARI
Radyoloji Dalından mezun olan ögrenciler, kazandıkları yeterlikler dogrultusunda; her türlü resmî ve özel saglık kuruluslarının tıbbi görüntüleme (radyodiagnostik) ve ısınla tedavi (radyoterapi) birimlerinde çalısabilirler.

2. Programın uygulanabilmesi için radyoloji dalı standart donanımları ve meslegin gerektirdigi ekipmanlar saglanmalıdır.
3. Isletmelerde beceri egitimi dersi, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastanelerin radyoloji ünitelerinde, radyoterapi ünitelerinde ve nükleer tıp ünitelerinde, isbasında olan uzmanların ve meslek dersi ögretmenlerinin gözetiminde verilmelidir.

EĞİTİMCİLER
1. Programın uygulanmasında Radyoloji Dalında egitim almıs ve tercihen sektör deneyimli alan ögretmenleri görev almalıdır.
2. Programın isletmede uygulanmasında, gerektiginde Radyoloji Dalında temel mesleki egitim almıs ve sektör deneyimi olan meslek elamanlarından yararlanılabilir.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
1. Dersin altındaki modüllerin islenisi sırasında kazandıgı yeterlikler (bilgi, beceri ve tavırlar)

YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER
Diploma almaya hak kazanan ögrenci, Radyoloji Dalının devamı niteligindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandıgı meslek yüksekokuluna sınavsız geçis yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diger yüksekögrenim kurumlarını tercih edebilir. Yatay ve dikey geçisler mevzuat hükümleri geregince degerlendirilir.

BELGELENDİRME
3. Ögrenciye, programdan ayrıldıgında veya mezun oldugunda, kazandıgı yeterlikleri gösteren bir belge verilir.

EĞİTİM SÜRESİ
1. Dal programının toplam egitim süresi, 4 egitim- ögretim yılı olarak planlanmıstır.
2. Egitim süresinin okul, isletme ve bireysel ögrenme için ayrılmıs dagılımı, Radyoloji Dalı Haftalık Ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildigi gibi uygulanır.

2. Ögrenciler kendi kendine ögrenmeye tesvik edilir.
3. Ögretmenler ögrencilere rehberlik eder

Ögrenciler, programın gerektirdigi ögretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında, resmî ve özel sağlık kuruluslarının radyoloji bölümleri ve mesleki kuruluslarla is birligi yapılarak yönlendirilir.

ÖĞRENCİ KAZANIMLARI
1. Alandaki ortak, temel bilgi ve becerileri kazanabilecektir.

Radyoloji Dalı Haftalık Ders Çizelgesinde yer alan dersler ve bu derslerin altındaki modüllerin içerigindeki egitim-ögretim uygulamaları yapılır.

SAĞLIK ALANI - TIBBİ LABORATUVAR DALI

ALANIN TANIMI

ALANIN AMACI

DAL PROGRAMI TANIMI ve AMACI
TIBBİ LABORATUVAR
Tanımı: Tıbbi Laboratuvar Dalı; analiz öncesi hazırlıkları yapma, laboratuvar ekipman, makine ve araç-gerecini kullanma, tıbbi materyallerin biyokimyasal, mikrobiyolojik, immünolojik, parazitolojik, patolojik, hematolojik analizlerini ve kan merkezi çalısmalarını ilgili alan uzmanlarının sorumlulugunda yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kisiler yetistiren daldır.
Amacı: Saglık sektöründe tıbbi laboratuvar teknisyenligi mesleginin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetistirmek amaçlanmaktadır.

GİRİŞ KOŞULLARI
Yürürlükteki ortaögretim kurumlarına yerlestirme sistemine göre saglık meslek liseleri tıbbi laboratuvar dalına girme hakkını elde etmis olmak. Tam tesekküllü devlet hastanesinden mesleginin gerektirdigi isleri yapmasına engel bulunmadıgına dair saglık raporu almıs olmak.

İSTİHDAM ALANLARI
Tıbbi Laboratuvar dalından mezun olan ögrenciler, kazandıkları yeterlikler dogrultusunda;
1- İl Sağlık Müdürlüğü
2- Hastane (üniversite, devlet, özel)
3- Sağlık ocağı
4- Poliklinikler
5- Tıbbi laboratuvar
6- Halk Sağlığı laboratuvarı
7- Dispanserler
8- Hıfzıssıhha merkezlerinde çalısabilirler.

2. Programın uygulanabilmesi için Tıbbi Laboratuvar dalı standart donanımları ve meslegin gerektirdigi ekipmanlar saglanmalıdır.
3. Isletmelerde beceri egitimi dersi, Tıbbi laboratuvar araç-gereç ve ekipmanlarının oldugu, Tıbbi Laboratuvar meslegini icra ettigi çalısma ortamlarında, is basında; alan uzmanlarının ve/veya meslek dersi ögretmenlerinin gözetiminde verilmelidir.

EĞİTİMCİLER
1. Programın uygulanmasında Tıbbi Laboratuvar Dalında egitim almıs ve tercihen sektör deneyimi olan, alan ögretmenleri görev almalıdır.
2. Programın isletmede uygulanmasında gerektiginde Tıbbi Laboratuvar Dalında temel mesleki egitim almıs ve sektör deneyimi olan meslek elamanlarından yararlanılabilir.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Millî Eğitim Bakanlığı Ortaögretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeligi’ne göre çesitli ölçme araçları kullanılarak ögrencilerin degerlendirilmesi esastır. Buna göre;

YATAY VE DIKEY GEÇİŞLER
Diploma almaya hak kazanan ögrenci, Tıbbi Laboratuvar dalının devamı niteligindeki veya bu alana en yakın programların uygulandıgı meslek yüksek okuluna sınavsız geçis yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diger yüksek ögrenim kurumlarını tercih edebilir. Yatay ve dikey geçisler mevzuat hükümleri geregince gerçeklestirilir.

BELGELENDIRME

EĞİTİM SÜRESİ
1. Dal programının toplam egitim süresi, 4 Egitim Ögretim yılı olarak planlanmıstır.
2. Egitim süresinin okul, isletme ve bireysel ögrenme için ayrılmıs dagılımı, Tıbbi Laboratuvar Dalı Haftalık Ders Çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildigi gibi uygulanır.

Ögrenciler, programın gerektirdigi ögretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında, il Saglık Müdürlükleri, Üniversite ve devlet hastaneleri özel hastaneler ile özel ve resmi klinikler, poliklinik ve laboratuvarlar, halk saglıgı laboratuvarları, dispanserler, saglık ocakları, çevre müdürlükleri, hıfzıssıhha merkezleri, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları ile is birligi yapılarak yönlendirilir.

ÖĞRENCİ KAZANIMLARI
1. Alandaki ortak temel bilgi ve becerileri kazanabilecektir.

Tıbbi Laboratuvar Dalı Haftalık Ders Çizelgesinde yer alan dersler ve bu derslerin altındaki modüllerin içerigindeki egitim ögretim uygulamaları yapılır.

SAĞLIK ALANI - TIBBİ SEKRETERLİK DALI

ALANIN TANIMI

ALANIN AMACI
Sağlık Alanı altında yer alan meslekte sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelismeler dogrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmıs nitelikli meslek elemanları yetistirmek amaçlanmaktadır.

TIBBİ SEKRETERLİK
Tanımı: Sağlık kurum ve kuruluslarında saglık kurumu bilgi sistemi, dokümantasyon, yazısma, istatistik, rapor, hasta islemleri, dosya ve arsiv hizmetlerini yürütme yeterliklerini kazandırmaya yönelik egitim ve ögretim verilen daldır.
Amacı: Tıbbi Sekreterlik dalında tıbbi sekreterlik mesleginin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetistirmek amaçlanmaktadır.

GİRİŞ KOŞULLARI
Yürürlükteki ortaögretim kurumlarına yerlestirme sistemine göre saglık meslek liseleri tıbbi sekreterlik dalına girme hakkını elde etmis olmak. Tam tesekküllü devlet hastanesinden mesleginin gerektirdigi isleri yapmasına engel bulunmadıgına dair saglık raporu almıs olmak.

İSTİHDAM ALANLARI
Tıbbi Sekreterlik dalından mezun olan ögrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler dogrultusunda;
1- Sağlık Bakanlığı
2- Sağlık Müdürlüğü
3- Hastane (Üniversite, devlet, dal, özel)
4- Sağlık ocağı
5- Poliklinikler
6- Tıbbi laboratuvar
7- Radyoloji laboratuvarı
8- Halk sağlığı laboratuvarı
9- Hıfzıssıhha merkezi
10- Dispanserler
11- Aile hekimligi
12- Tıp merkezleri (özel) vb. yerlerde çalısabilirler.

EĞİTİM ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI
2. Programın uygulanabilmesi için Tıbbi Sekreterlik dalı, standart donanımları ve meslegin gerektirdigi ekipmanların bulundugu okul laboratuvarlarının kurulması saglanmalıdır.
3. Isletmelerde beceri egitimi dersi, Tıbbi Sekreterlik araç-gereç ve ekipmanlarının oldugu, Tıbbi Sekreterlik meslegini icra ettigi çalısma ortamlarında, is basında; alan uzmanlarının ve/veya meslek dersi ögretmenlerinin gözetiminde verilmelidir.

EĞİTİMCİLER
1. Programın uygulanmasında Tıbbi Sekreterlik dalında egitim almıs ve tercihen sektör deneyimi olan, alan ögretmenleri görev almalıdır.
2. Programın isletmede uygulanmasında, gerektiginde Tıbbi Sekreterlik dalında temel mesleki egitim almıs ve sektör deneyimi olan meslek elamanlarından yararlanılabilir.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

YATAY VE DIKEY GEÇİŞLER
Diploma almaya hak kazanan ögrenci, Tıbbi Sekreterlik dalının devamı niteligindeki veya bu alana en yakın programların uygulandıgı meslek yüksek okuluna sınavsız geçis yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diger yüksek ögrenim kurumlarını tercih edebilir. Yatay geçisler mevzuat hükümleri geregince gerçeklestirilir.

BELGELENDIRME

EĞİTİM SÜRESİ
1. Dal programının toplam egitim süresi, 4 egitim Ögretim yılı olarak planlanmıstır.
2. Egitim süresinin okul, isletme ve bireysel ögrenme için ayrılmıs dagılımı, Tıbbi Sekreterlik Dalı Haftalık Ders Çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildigi gibi uygulanır.

Ögrenciler, programın gerektirdigi ögretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında, Saglık Bakanlıgı, Saglık Müdürlükleri, üniversite ve devlet hastaneleri ile özel hastaneler, özel ve resmi klinik, poliklinik ve laboratuvarlar, özel tıp merkezleri, hıfzısıhha merkezleri, belediyeler, halk saglıgı laboratuvarı, dispanserler, saglık ocakları, aile hekimlikleri, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları ile is birligi yapılarak yönlendirilir.

ÖĞRENCİ KAZANIMLARI

Tıbbi Sekreterlik Dalı Haftalık Ders Çizelgesinde yer alan dersler ve bu derslerin altındaki modüllerin içerigindeki egitim ögretim uygulamaları yapılır.

Geri