SAĞLIK ALANI - ACİL TIP DALI
ALANIN TANIMI
Sağlık Alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
ALANIN AMACI
Bilimsel ve teknolojik gelismeler ile sektörün ihtiyaçları, dogrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarının yetistirilmesi amaçlanmaktadır.
DAL PROGRAMININ TANIMI ve AMACI
Tanımı: Toplumdaki birey ya da bireylerin bedenen, ruhen, kazaya ugraması veya hastalanması halinde, tıbbın gerektirdigi bilgi ve becerilerle ilk yardım ve acil bakım hizmetlerini uygulayan, hasta, yaralı ya da kazazedenin saglık merkezlerine ulastırılmasını saglayan, Saglık Bakanlıgı’nca tescil edilmis bir okuldan mezun olan saglık meslek mensubudur. ( Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeligi; madde 28 – baslıgı ile birlikte degisik: RG- 15.03.20007-26463)
Amacı: Saglık alanı, Acil Tıp dalında, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelismeler dogrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmıs, nitelikli meslek elemanlarının yetistirilmesi amaçlanmaktadır.
GİRİŞ KOŞULLARI
Yürürlükteki ortaögretim kurumlarına yerlestirme sistemine göre saglık meslek liseleri Acil Tıp Dalına girme hakkını elde etmek. Tam tesekkülü devlet hastanesinden mesleginin gerektirdigi isleri yapmasına engel bulunmadıgına dair saglık raporu almıs olmak.
İSTİHDAM ALANLARI
Acil Tıp dalından mezun olan ögrenciler, kazandıkları yeterlikler dogrultusunda;
1- Hastaneler (üniversite, devlet, özel)
2- Sağlık ocakları
3- Poliklinikler
4- Komuta kontrol merkezleri
5- Acil yardım istasyonları / ambulanslar
6- Özel ambulans servisleri
7- Hudutlar, Sahiller ve Saglık Genel Müdürlügü kurumlarında çalısabilirler.
EGİTİM-ÖGRETIM ORTAMLARI ve DONANIMLARI
1. Program, mesleki ve teknik egitim alanında diplomaya götüren ortaögretim kurumlarında uygulanmaktadır.
2. Programın uygulanabilmesi için Acil Tıp dalı, standart donanımları ve meslegin gerektirdigi ekipmanların bulundugu okul laboratuvarlarının kurulması saglanmalıdır.
3. Isletmelerde beceri egitimi dersi; komuta kontrol merkezleri, acil yardım istasyonları (112 ambulans servisi) , hastanelerin acil servisleri, ameliyathane, yogun bakım üniteleri, dogum kliniginde dönüsümlü olarak islenmelidir. Her ögrencinin isletmelerde beceri egitimi dersi, dönüsümlü is basında alan uzmanlarının ve meslek dersi ögretmenlerinin gözetiminde verilmelidir.
EGİTİMCİLER
1. Programın uygulanmasında Acil Tıp dalında egitim almıs ve tercihen sektör deneyimli olan, alan ögretmenleri görev almalıdır.
2. Programın isletmede uygulanmasında, gerektiginde, Acil Tıp dalında temel mesleki egitimi almıs ve sektör deneyimi olan meslek elamanlarından yararlanılabilir.
ÖLÇME VE DEGERLENDIRME
Millî Egitim Bakanlıgı Ortaögretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeligi’ne göre çesitli ölçme araçları kullanılarak ögrencilerin degerlendirilmesi esastır. Buna göre;
1. Dersin altındaki modüllerin islenisi sırasında kazandıgı yeterlikler, (bilgi, beceri ve tavırlar).
2. Okulda, isletmede ve kendi kendilerine yaptıkları tüm ögrenim faaliyetleri degerlendirilerek ögrencilerin dersteki basarısı belirlenir.
YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER
Diploma almaya hak kazanan ögrenci, Acil Tıp dalının devamı niteligindeki veya bu alana en yakın programların uygulandıgı meslek yüksekokuluna sınavsız geçis yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diger yüksekögrenim kurumlarını tercih edebilir. Yatay ve dikey geçisler mevzuat hükümleri çerçevesinde gerçeklesir.
BELGELENDİRME
1. Mezun olan ögrenciye alanda diploma verilir.
2. Ögrencinin seçtigi alan ile ilgili aldıgı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.
3. Ögrenciye, programdan ayrıldıgında tasdikname ile kazandıgı yeterlikleri gösteren yeterlik belgesi verilir.
EGITIM SÜRESI
1. Dal programının toplam egitim süresi, 4 ögretim yılı olarak planlanmıstır.
2. Egitim süresinin okul, isletme ve bireysel ögrenme için ayrılmıs dagılımı, Acil Tıp Dalı Haftalık Ders Çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildigi gibi uygulanır.
ÖGRETIM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Modüler ögretime yönelik agırlıklı olarak bireysel ögrenmeyi destekleyici yöntem ve teknikler uygulanır.
1. Ögrenciler arastırmaya yönlendirilir.
2. Ögrenciler bireysel ögrenmeye tesvik edilir.
3. Ögretmenler ögrencilere rehberlik eder.
4. Ögrencilerin aktif olması saglanır.
5. Ögrencilere yeterlik kazandırmaya yönelik yöntem ve teknikler uygulanır.
6. Ögrenciler kendi kendilerini degerlendirebilir.
İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK KURUM ve KURULUŞLAR
Ögrenciler, programın gerektirdigi ögretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında Saglık Bakanlıgı, il sağlık müdürlükleri, üniversiteler, özel ve devlet hastaneleri, komuta kontrol merkezleri, acil yardım istasyonları, özel ambulans servisleri, Sivil Savunma Genel Müdürlügü, Gençlik ve Spor Genel Müdürlügü, Itfaiye Egitim Daire Baskanlıgı, Hudutlar, Sahiller ve Saglık Genel Müdürlügü, özel ve resmî klinik, poliklinik ve laboratuvarlar, saglık ocakları, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları ile is birligi yapılarak yönlendirilir.
ÖĞRENCİ KAZANIMLARI
Programın sonunda seçtigi dala/meslege yönelik olarak ögrenci;
1. Alandaki ortak temel, bilgi ve becerileri kazanabilecektir.
2. Dalının temel yeterliklerine sahip olabilecektir.
3. Dalın gerektirdigi isleri yapabilecektir.
4. Dalın gerektirdigi özel mesleki yeterlikleri kazanabilecektir.
EĞİTİM-ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
Acil Tıp Dalı Haftalık Ders Çizelgesinde belirtilen dersler ve bu derslerin altındaki modüllerin içeriginde yer alan eğitim-öğretim uygulamaları yapılır.