Rus-o Fobi/Anti Ruşizm

Konu sahibi son olarak 1 gün önce görüldü
Bu fobinin ne denli güclü olduguna, bire bir taniklik ediyoruz bu aralar.
Rus-Ukrayana Savaşi'n başladiği andan itibaren,tüm rus ve rusluk ruhu almis tüm unsurlar yok edilmeye calisiliyor.
21.yy da,filantropi ve liberalizmin avazi ciktiginca bagirmasi,bu durumu yumusatamiyor ya da yumusatmak istemiyor.
Rusya'ya karsi Ekonomik yaptirimlar,buna dahil edebiyat,spor,kültür ve bilim alanlarindan rus ismini silme gayreti,nerede ise 19.yy dan itibaren bu güne dek sicak tutulmus bir gercek.
Napolyon un, 19.yy ruslara karsi baslattigi seferde,rezil bir sekilde yenilerek,Fransa ya geri döndügünde,kendi halkini yumusatacak bir gerekce sunmasi gerekiyordu.
Rus Çar'i ve mevcut monarsi,Napolyo'nun liberal ve devrimsel fikirlerine karsi,barbar bir düzendi.
Polonya nin Rus hegemonyasindan kacma girisimleri de,Avrupa nin,Fransiz Ihtilali'nden sonra,anti monarşi tutumuna uygundu.
1815 de kurulan "Heilige Allianz" , Prusya,Avusturya/Macaristan ve Rusya,Rusya yi garant olarak görüyordu.
Monarsi yi korumak ve liberal bir ideolojiye kurban etmemek.
Bu tabii monarsi karsitlarini fisekleyip,daha da rus karsiti olmaya yetmisti.
Rusya yi, bilhassa Avusturya,Osmanli ya karsi güvenilir bir ortak ve sarsilmaz monarsinin müdavimi olarak görüyordu.
Ingiltere nin ise,Rusya nin bogazlardan Akdenize akip,bu da yetmiyormus gibi Hindistan ve ya Iran a dogru ekspansif bir dis politika yürütebilme ihtimalinden ödü kopuyordu.
Bu nedende dolayi da,Yeni Zelanda'da (Ingiltere'nin kolonisi olarak) Rus Korkusu baslamis ve bu durum Krim Savasi na kadar gitmistir.

20.yy baslarinda dogan Bolşevik harekatin tetikcileri ise,bu kesimden geliyordu.
Çar ölmeli ve devrim baslatilmaliydi.
Almanya dan gizli bir trenle,Rusya ya getirilen Lenin,hareketi baslatacak,ve bati nin rus fobisini ayakta tutabilmesi icin yeni bir ideolijiyi harekete gecirecekti.
O günden bugüne süren,Kapitalist/Kominist cephe,1990 da Soguk Savaş bimesi ile gecti denilse de ..gecmesi ve Bati Rusya ile buzlari eritebilmis degil.

Nazi Almanya sin da Toplama Kamplarinda 3 cesit mahkum vardi.
1.Rus rehinler
2.Yahudi kökeniler
3.Engelliler

Ruslara pek yazildigina sahit olmasak da,en büyük iskenceyi yapmislardir.
Ruslar ise Berlin in kapitulasyonundan sonra,600 bin asker ile sehri basmis,binlerce kdina tecavüz ,sehri yerle bir etmistir.
Simdi 80 90 yasinda olan insanlar anlatir.ruslarin ne denli vahsi oldugunu.
Hele bu savasta,unutmak istedikleri iyice gün yüzüne cikmistir.

Rusçu gibi gözükmek istemem -ki bana göre hepsi birbirinden beter- Rusya AB ve ABD karşısında dünya acısından önemli bi unsur. Ha Rusya tabiat ana mi tabii ki hayır sadece olmasaydı ya da bu kadar güçlü olmasaydı daha mi iyi olurdu diye düşünüyorum.
Sanmam.

Coğrafya hakikaten kader.
Yazik.

başlarda savaşa olan tavrım "işgal edilen" ukrayna'dan yanaydı tüm nato kışkırtmalarına ragmen. ama bu gün gelinen aşamada, rusya'ni nazi artıklarının üzerinden silindir gibi geçmesini diliyorum.

bütün savaş sürecini bir anti-komünist ideoloji tazeleme sürecine çevirdi batı emperyalizmi. nato'nun varlığının meşruiyeti, halkların siyasal bilinçaltında bu histerinin olmasına bağlı. bunlar tesadüfi ya da yanlışlıkla yapılan işler değil..

Bugün bir yere park edeyim dedim.
Arabayi sürdüm istedigim yere..altdan catir cutur ses geldi.
Bu ne ola ki diye cikip baktim.
Wodka Gorbatschow sisesi param parca olmus.
Beyimde bir sinema.
Ay iyi ki Wodka Putin felan degilmis dedim.
Yazik Putin e diye sacmaliyorum.
Sonra durdum orada..aklima Soljenitsin den bir söz geldi..
"Insan karsiligini vermedigi seyin degerini bilmez."
Dayan dedim Putin.
Rus literaturu ile sevismeye devam..

Antalyalılara sormak lazım, var mıymış böyle bir fobi
Konuyu sulandırmayayım :)

Rus tarihi kendi içinde ve dışında aşırı kanlı olaylarla dolu.
Kendi içinde sınıf mücadelesi ile insanlar kırılırken dışarıda güneye, doğuya, batıya yayılmaya çalışmışlar.
Amerika keşfedilirken "Vahşi Batı" nasıl bir şeyse Rusların Sibirya'ya ilerlemesi de öyle bir şey. Tek farkı yerlileri yok etmeye değil de toprak kazanmaya ilerlemişler.
Güneyde ise karşılarına çeşitli Türk devletleri ve boyları çıkmış. Altın Orda devletinin zayıflamasından sonra adım adım ilerleyip İstanbul'a kadar girdiler ve Orta Asya'yı zaptettiler.
Batıda Polonya sınırında kaldılar, Polonya'yı tarihte üç kez paylaştılar Avrupalılarla.

Bolşevizm de gelirken güllük çiçeklik değildi. Rusya'nın her zerresinde silahlı mücadeleler yaşandı. Son Çar ailesiyle katletildi. Halk yine yoksulluğa ve zulme uğradı.
Lenin başka topraklara göz dikmiyordu ama Stalin gitgide Hitler ötesi bir şey oldu.
Rus'u, Alman'dan daha iyi bilir Türkler, Kafkas halkları, Tatarlar ve diğerleri...

Rusya'yı sevmiyorum ama Batı'nın istediği gibi bir sevmemek değil. Tarihi Rus çıkarı ile Türk toprakları, vatanı çatışır hep. 1945 yılında Boğazlar'a ve Kars,Ardahan'a göz dikmişti Stalin. Batı ne yapıyordu o zamanlar? Savaş bitti, takılalım öyle deyip Stalin'i ciddiye almadılar. Stalin hepsini ezdi masada, savaşta da Alman'ı yendi. Hitler, savaşı kaybetti ama Rusya konusunda haklıydı hep, "yaşam alanı" olarak görme durumu hariç.

Bu güne gelirsem,
Rusya ile silahlı mücadele ne demek biliyorlar, bunu kimse istemiyor, Ukrayna zorunlu.
Silahlı mücadeleye girmiyorsak da silah hariç her şeye el atarız diyorlar. Bu da saçma.
İkiyüzlü Avrupa, Putin'den iyi sayılmaz; silah kullanamıyor sadece. İyi korkuyor Avrupa. Bunun için Ukrayna'yı gazlıyorlar.

NATO'nun askeri kanadında olmayan, NATO beyin olarak öldü diyen Fransızların rahat uykularının tadı kaçmıştır. NATO'nun doğu kanadını güçlendirelim diyorlar, korku neler söyletiyor ve yaptırıyor Avrupa'ya izliyoruz.
Doğu kanadında Türkiye gibi bir ülke yok, askeri güç olarak Avrupa'dan bir Türk ordusu gibi güçlü bir ordu çıkmaz şu an.

Türkiye ile Rusya ve Ukrayna ilişkisinin gerçekten ciddi bir değeri var. Şu anda her tarafımızda Rus ordusu var zaten. Putin yeterince yayıldı yani, Avrupalı'ya dokununca suç oldu.
Bir cümle de içeriye:
Montrö'nün önemini kimse tartışmamalı bile.

bir hikaye anlatayım, bilenleriniz vardır. bir gün ağa ile marabası traktörle kasabaya gidiyorlarmış. ağa, toprak yolda hayvan pisliği görmüş. "lan memo," demiş. "bu hayvan pisliğini yersen, traktörü sana veririm." rüyasında traktör sahibi olamayan maraba memo, aşağı inmiş. hayvan pisliğini yemiş ve traktörün sahibi olmuş. kasabada işlerini bitirip köye doğru yola koyulduklarında ağayı bir keder ve kayıp psikolojisi basmış. "lan memo, traktörümü geri ver," demiş. maraba memo, traktörü bir hayvan pisliğine yanaştırmış. ve "ağam," demiş. "bu boku yemezsen traktörü vermem." traktörüne yeniden sahip olmak isteyen ağa, marabasının inadı yüzünden hayvan pisliğini yedikten sonra: "sen ağa, ben maraba kalacaktıksa biz bu boku niye yedik ağam," demiş. rusya ve ukrayna savaşı gün geçtikçe bu hikayeye doğru yol alıyor...

IMG_20220329_192235.jpg

Psinozav yav.
Bir seylerin mantiksiz tarafini cikarir iken, illa bi taraf tutmamiza gerek yok.
Ama sunu net diyebilirim Zelensky savas istiyr.
Tüm Avrupa ve Türkiye bile bu savasa dahil olsa,multiple orgazmlar yasayacak.
Sonra da gidip ayak yalayacak.
Bugün Istanbul da bir sonuc cikdi mi?
Bak ona bakmayi unuttum.

çıktı iki heyette dünya liderimizi ayakta alkışladı. şu savaşın ilk kaybedeni türkiye olacak derken, ilk kez ellerine yüzlerine bulaştırmadan bir arabulucu görevini şimdilik iyi yürütüyorlar.

Tesekkür ederim.

napolyon'un atlarına ve reich tanklarına karşı durdular.. bi asır aralıklarla.
yanlış anlaşılmasın amaü "ruzlar" değil. kurban oldukları "kara kışı"
heheeey.. farklı bir tarih olabilirdi.

Geri