Rönesans Rezidans

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
antakya'da depremle birlikte en çok kayıpların olduğu bina olarak aklımıza kazındı.
cennetten bir köşe olarak pazarlanan rönesans rezidans 12 katlı ve 250 daireden oluşuyordu. haberlere göre 1.000-1.500 insanın bu dairelerde yaşadığı söyleniyordu. ne kadarı yaşamını yitirdi, ne kadar insan enkazdan kurtarıldı tam olarak bilinmesede 80 kadar kişinin halen kayıp olduğu iddiaları var ve son bir haftadır moloz kaldırma çalışmaları var.

images (10).jpeg
images (9).jpeg

Rönesans denilince aklima baska bir sey geliyor ya,neyse.

99 depreminin sembol ismi olan Veli Göçer gibi bu depremin de sembol ismi bu rezidans ve müteahhitleri oldu. Benim için sembol isim olarak binalarını kıbleye doğru yaptığını söyleyen Ebrar sitesi olsa da(14 bloktan 11’i yıkıldı, yüzlerce kişi öldü) sosyal ve sınıfsal farklılıklar nedeniyle kamuoyunda Rönesans Rezidans daha ön plana çıkıyor. Rezidansın müteahhiti tanıtım videosunda ısrarla “güvenliği ön planda tuttuk” demesi bir Türkiye gerçeği, Türkiye’nin son 20 yılının özeti, beton çağının çöküşünü ifade ediyor.

99 depreminin sembol ismi olan Veli Göçer gibi bu depremin de sembol ismi bu rezidans ve müteahhitleri oldu. Benim için sembol isim olarak binalarını kıbleye doğru yaptığını söyleyen Ebrar sitesi olsa da(14 bloktan 11’i yıkıldı, yüzlerce kişi öldü) sosyal ve sınıfsal farklılıklar nedeniyle kamuoyunda Rönesans Rezidans daha ön plana çıkıyor. Rezidansın müteahhiti tanıtım videosunda ısrarla “güvenliği ön planda tuttuk” demesi bir Türkiye gerçeği, Türkiye’nin son 20 yılının özeti, beton çağının çöküşünü ifade ediyor.

ebrar sitesi benimde aklımdaydı, yazmıştım ama sonradan düzenleyerek sildim.
hem hataysporlu futbolcuda sanırım rönesans rezidans'da yaşamini yitirdiği için hem belirttiğin sınıfsal farklılıktan dolayı haberlerde daha çok öne çıkarıldı. ki halen kayıpların olmasıda bir minvalde gündemde tutmaya devam ediyor.

kahramanmaraş ebrar sitesinide şôyle ekleyelim:

23-ebrar.jpgimages (11).jpeg

Valla zaten çok acayip. Bunun hesabını falan da yapan olmuş zaten işte herkes tek katlıda otusa ülke topraa yeter mi diyi ama benim de hep kafamı kurcalardı. Olm biz niye üst üste oturuyoruz. Mal mıyız. Ev dediğin müstakil olu. Bahçeli olu. Teraslı olu.

Valla zaten çok acayip. Bunun hesabını falan da yapan olmuş zaten işte herkes tek katlıda otusa ülke topraa yeter mi diyi ama benim de hep kafamı kurcalardı. Olm biz niye üst üste oturuyoruz. Mal mıyız. Ev dediğin müstakil olu. Bahçeli olu. Teraslı olu.

abi sende niye ağız kaymış, bugün egeli zeytin bahçeleri olan köylü moduna mı girdin.

Olm arabça ismi olan sitede oturulu mu? Onu yapan kessin çalmıştır demirden çimentodan. Hayatta otumam ben öyle Ecrin Erva isimli falan yerlerde.

“depreme dayanıklı, cennetten bir köşe” ebrar sitesi asla unutulmayacaklar listesinde, başlarda.

@Psinoza nın foturafında bi şey dihhatimi çekti. Aha şu işaretli binalarda oturun. Aslında o da yannış. Alttan dar başlamış sonra cıkma devam etmiş. Onu gompile geliş dabanlı hayal edin. Balkunlar çıhma olmayacak yeğenim. İnşuat alanını boyuna değeel alana yayarak gullanmış.

23-ebrar.jpg

@Lena cennet köşesi olan Ebrar mıydı yohsa rönüsans mıydı yeğenim?

Siyasal islamın dini imanı para. Ilim, bilim, insan sağlığı, can güvenliği,...... gereksiz konular onlar için.

Rönesans Rezidans’ı yapan Antis yapı. Antis yapı’nın sahipleri aynı zamanda mühendis ve mimar kardeşler. Yani sözde işi bilen “ehil” insanlar. Binanın yıkılma sebebi ne olursa olsun sorumluluktan kaçamıyorlar. İster tasarım hatası, ister mimari hata, isterse de malzemeden çalma, isterseniz uygulanan işçilik… Ne derseniz deyin, hepsinde sorumlulukları var. Mühendislik açısından konunun erbabı/muhatabı olmasam da dikkatimi çeken birkaç şey var;

904CFC0C-6EA2-4273-ABE9-2DAA401F042B.jpeg

Rezidansın önünde, kırmızı ile işaretlediğim yer dışında çevresindeki hiçbir yapı yıkılmamış. Yani deprem şöyle büyüktü böyle büyüktü ondan yıkıldı gibi bir şey ileri sürmek(özellikle milyonlarca lira ödenip daire sahibi olunabilen bir rezidans için) mümkün değil. Daha geniş açılı fotoğrafı;

A4C32DE5-DC03-452F-8C55-93044F727F45.jpeg

Ayrıca şunu da ekleyeyim. Teras katı saymazsak bina 12 katlıymış. Aşağıdaki fotoğrafta ekleyeceğim üzere en sağdaki binanın 1-2 katı yok. Onun yanındakinin 2-3 katı yok. Direkt tuz buz olmuş. Yani 2 yada 3. Kattan itibaren göçmüş. Dolayısıyla bir zemin sıvılaşması yada zemin hatası değil, bir tür mühendislik/tasarım hatası gibi görünüyor. Bilirkişi heyeti sorunu nerede bulur, sonra açığa çıkar elbet, umarım.

E46F0203-3984-4E9B-AF74-07045F067736.jpeg

bu binaların yapısı uzun bir dikdörtgen prizması şeklinde. lego parçası gibi düşünebilirsiniz. yani aslında dik ve uzun bir binaya nazaran yan yatması çok daha düşük ve zor bir ihtimal ancak hepsinin aşağıya çökmek yerine yan yattığını yani kırıma uğradığını rahatlıkla görebiliyoruz. ve yine etrafındaki çoğu binada kırım yok. binanın statiği sağlam, neredeyse yere yıkıldığınla bile iskelet derli toplu ama dinamik yükler altında sanki tam toprakla birleştiği eksende yanal kuvvvetleri kaldıramayarak bu bölgeden kesilmiş gibi gibi görünüyor. ayrıca inşaanın yapısına ait olduğunu söylenen inşa edilirken çekilmiş fotoğraflar var mimar değilim ama bilen bazı arkadaşlar kolonların ve demirlerin yasal sınırdan fazla kullanıldığını dile getirmişti. yani iskelet olarak bir sorun değil bir mühendislik hatası olduğu bariz bir şekilde ortada en azından bunu yapının temeli için rahatlıkla söyleyebiliriz. bir şekilde ortada kusur var ve yapanların da cezalandırılması gerekir.

Son düzenleme:
Muhtemelen alt katlar Restorant, eğlence merkezi falan bir şeylerdi ve muhtemelen (Türk yaratıcılığı) kolonlar yersiz bulundu ve çare üretildi. Binanın üst kısımlarının duruma göre sağlam olarak yatmasından bunu düşünüyorum.

Muhtemelen alt katlar Restorant, eğlence merkezi falan bir şeylerdi ve muhtemelen (Türk yaratıcılığı) kolonlar yersiz bulundu ve çare üretildi. Binanın üst kısımlarının duruma göre sağlam olarak yatmasından bunu düşünüyorum.

alt katlarda dükkan var mıydı bilemiyorum ama iskeleti sağlam gibi görünsede zemin kolonları ile hemen bir üst katlarda ki kolonların arasında bir bağ görünmüyor. bu durum elbette kolonların kesildiği anlamına gelmiyor.
sadece zemine atılan temel kolonları ile katlar çıkılırken bir bağlantı kurulmamış.

IMG_20230228_234319.jpg

Birden fazla, bilemeyeceğimiz sebepler olabilir. Çünkü dışarıdan göründüğü kadarını yorumlayabiliriz. İçeride kirişler, bağlamalar, perde vs gibi durumları bilemeyiz. O ancak yerinde uzman olan kişiler tarafından anlaşılabilir. Mesela dışarıdan göründüğü kadar, internette konuya dair bakınırken denk geldiğim bir şey ekleyeyim. Binada yumuşak kat var. Yumuşak kat; örneğin binanız 40 metre yüksekliğinde diyelim. 10 kat yapıyorsunuz. Her kat için 4m düşüyor. İşte bu oranı denk getiremeyip katlardan birinin 4 yerine 4,5 yada 5m olması durumunda o kat zayıf kalır. Deprem anında binanın yıkılmasını tetikleyen önemli bir gerekçedir. Oranın ayrıca desteklenmesi gerekir. Projeyi takip edenler böyle bir şeyi öngördü mü yada yaptı mı bilemiyorum.

EB3A720C-BA7F-4B46-877C-9403ED39F6AA.jpeg

BC2A59F2-CAD5-4970-ABBB-DF601A2E2C8D.jpeg

Geri