A
aXi
Ziyaretçi
Ziyaretçi
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda kalbinde ritim bozukluğu olan 51 yaşındaki hasta, Karadeniz'de ilk defa uygulanan 'balon ablasyon' sayesinde damarlarının yakılması yerine dondurma yöntemiyle sağlığına kavuştu.
Samsun OMÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda tıp dilinde 'Atriyal fibrilasyonun' (AF) denilen kalbin hızlı ve düzensiz atması hastalığının tedavisinde dünyada gelişim aşamasında olan teknik yapılmaya başlandı. Kalp ritim bozukluğunda en son tedavi yöntemi olan klasik yakma tedavisi (damarların kurutulması) yerine soğutma metodu ile tedavi Türkiye'de İstanbul ve Ankara'nın ardından Karadeniz'de ise Samsun'da uygulandı.
Samsun'un Tekkeköy ilçesinde oturan 51 yaşındaki 3 çocuk, 4 torum sahibi Meliha Yıldız, kalbinin sol kulakçık bölgesinde ritim bozukluğu şikayetiyle OMÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda tedavi altına alındı. İlaç tedavisine yanıt vermeyen hasta 'soğutma metodu' ile tedavi edildi. OMÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabri Demircan başkanlığında yapılan başarılı operasyonla kalbin sağ tarafından açılan delik yardımıyla sol kulakçık bölgesine ulaşılarak 3 damar balon yöntemiyle eksi 60 dereceye kadar soğutularak elektrofizyolojik sistemi durduruldu.
Yaklaşık 3 yıldır hastalığı çektiğini söyleyen Meliha Yıldız, "Çok çarpıntım oluyordu, tansiyonum ise çok düzensizdi. Sürekli hastanelere gidiyordum. Yapılan ameliyat sonrası kendimi çok iyi hissediyorum" dedi. Bahattin Yıldız (51) ise, eşinin sağlığına kavuşmasından dolayı mutlu olduğunu söyledi.
OMÜ TIP Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabri Demircan, yöntemin Türkiye'de yeni uygulanmaya başladığını belirterek, "Hastamızın kalbindeki ritim bozukluğu sonucunda bu yöntemi uygulamaya karar verdik. Başarılı bir operasyonla, kalbin sağ tarafından açılan delik yardımıyla sol kulakçık bölgesine ulaşılarak 3 damar balon yöntemiyle eksi 60 dereceye kadar soğutularak elektrofizyolojik sistemi durdurduk. Bu sayede ritim bozukluğunu giderdik. Dondurma yöntemi dünyada ve Türkiye'de yeni uygulanıyor. Daha önce ritim bozukluğunu tedavi etmek için yakma yöntemini uyguluyorduk. Şimdi ise tam aksine hastalığa neden olan bölgeyi soğutarak tedavi ediyoruz. Operasyon Karadeniz'de ilk olma özelliğine sahip" dedi