Rıfat Eroğlu kimdir

Konu sahibi son olarak 2625 gün önce görüldü
Rıfat Eroğlu kimdir

Rıfat Eroğlu hayatı

Rıfat Eroğlu hakkında bilgi

Rıfat Eroğlu alıntılar, Rıfat Eroğlu eserleri, Rıfat Eroğlu kitapları, Rıfat Eroğlu sözleri

Rıfat Eroğlu, Palyaço Benim

05clownziza46545fp1.jpg

Ece Ayhan’ı kadın zanneden Türkler var. Çok önemli bir metin. Okuyun.

Palyaço, bir Turgut UYAR şiiri değildir. Ankara’da bir vesileyle tanıştığımız Hayri Turgut’un sitem ettiği konulardan biriydi bu. Üstelik babasına ait olmadığı halde, internet ortamında babasının en iyi şiiriymiş gibi paylaşılmasından oldukça rahatsız görünüyordu. Mevzu ile ilgili hukuki bir sürecin başlatılacağından da bahsetmişti laf arasında.

Çöplük olduğu konusunda hem fikir olduğumuz sanal âlemde, Ali Lidar’ın Alengirli Şiir’inin Ah Muhsin Ünlü’ye ait sanılması ve benzeri durumlara aşinayız. Ece Ayhan’ın kaleminden çıkmadığı her haliyle ortada olan bir dizenin, Ece Ayhan adıyla İlhan Berk fotoğrafı altında paylaşılmasını da doğal karşılayabiliyoruz. Yeri geliyor, Ece Ayhan’ın edebiyatımızın en önemli kadın şairlerinden biri olduğunu düşünenlerin varlığını bile yadırgamıyoruz. Ve gerçek şu ki, yaşamıyor artık, öldü o.

Ece’den bu kadar bahsetmişken, şu kadar daha bahsetmek isterim. Ah Muhsin Ünlü’ye ait, Kitano’nun Etkisinde Kalmak İstiyorum adlı şiirin “Kolsuz bir hattatta da ayrıca belirttim bunu” dizesiyle başlaması ile Cemal Süreya’nın Zairfoğlu şiiri hakkındaki görüşünü beyan ederken söylediği “Ece Ayhan’a sordum, ona göre Cahit Zarifoğlu şiirde yapı sorununu en iyi kavramış, bu konuda örnek gösterilebilecek sanatçılardan biri. Kolsuz Bir Hattat’ta ayrıca belirtmiş bunu” sözleri arasındaki bağlantıyı anlamaya çalışıyorum kaç zamandır. Durum öyle vahim bir hale geldi ki, yeni baskısı bulunmayan, ilk baskısını tedarik etmenin de ancak sahaflardan mümkün olduğu Kolsuz Bir Hattat’a sahip oldum durduk yere. Şimdilik tek tesellim 20 liraya temin edilebilen kitabın, yakın gelecekte tedarik edilemez hale gelmesiyle fahiş fiyata elden çıkarılabilme ihtimalinin verdiği mutluluk. Sahafların duruma uyanamamış olması da oldukça ilginç görünüyor. Söz konusu kitabın özel baskı olduğu, sadece 1000 adet basıldığı, yayın evi tarafından tamamının Ece Ayhan’a armağan edildiği gibi söylentiler mevcut. Kitabın pazarlanmasında Cemal Süreya’nın elden satış yaparak sürece katkı sağladığı iddiaları da dedikodular arasında. Ki Zarifoğlu şiirine değinirken uzun bir açıklamanın ardından, sözü Ece Ayhan’ın da konuyla ilgili görüşlerine getirmek suretiyle, “Kolsuz Bir Hattat’ta ayrıca belirtmiş bunu” diyerek, kitabın örtülü reklamını yapıyor izlenimi vermekte. Bu izlenim, iddiaları kanıtlar nitelikte doğrusu. Tabi en büyük reklamı Ah Muhsin Ünlü’nün, şiirine kitabın ismini -Cemal Süreya’nın kurduğu cümleyi birinci tekil şahıslaştırarak- yerleştirmesiyle yaptığını görüyoruz. Bugün televizyon ekranlarında karşılaştığımız, dizi ve filmlerde sıkça uygulanan sanal reklam hadisesinin yıllar önce yazılmış bir şiirde tatbikini görmek şaşırtıcı nitelikte.

Söz Ece Ayhan’dan kapanmışken tekrar konuya dönelim. Bu palyaço şiiri kiminse, artık çıksın ortaya. Aksi halde, iki kere daha sorup sahibini bulamaz isem, üstüne yatmak gibi bir hayalin kurucusuyum, açık söyleyeyim.

Rıfat Eroğlu

İzdiham

Geri