Restoranlarda Servis Ücreti Kaldırılıyor! Bakanlık Düğmeye Bastı

Konu sahibi son olarak 14 gün önce görüldü
figlZa2.jpg

Ticaret Bakanlığı, restoran ve kafelerde tüketicilerden alınan kuver ve servis gibi ek ücretlere yönelik yeni bir düzenleme hazırladı. Amaç, menü fiyatları dışında adisyona eklenen kalemleri ortadan kaldırarak fiyatlarda şeffaflığı sağlamak. Düzenlemenin kısa süre içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Ticaret Bakanlığı, restoran ve kafelerde uygulanan kuver, servis ücreti, garsoniye ve benzeri ek bedelleri kaldıracak düzenlemede sona yaklaştı. Hazırlanan düzenlemenin temel hedefi, tüketicilerin hesap öderken karşılaştığı ilave maliyetleri ortadan kaldırmak ve fiyatlandırmayı net hale getirmek.

MASA VE SERVİS BEDELİ TALEP EDİLEMEYECEK​

Karar’da yer alan habere göre, hazırlanan yönetmelik taslağıyla birlikte işletmeler masa bedeli, açma parası, servis ücreti ya da farklı adlar altında hiçbir ek ücret talep edemeyecek. Tüketiciler yalnızca sipariş ettikleri ürünlerin menüde yer alan fiyatını ödeyecek.

MENÜ FİYATI NİHAİ BEDEL OLACAK​

Mevcut uygulamada işletmeler, fiyat listelerinde açıkça belirtmek koşuluyla kuver veya servis ücreti alabiliyordu. Yeni düzenlemeyle bu istisnanın tamamen kaldırılması planlanıyor. Böylece menüde yer alan fiyat, servis ve sunum dahil olmak üzere tüketicinin ödeyeceği nihai tutar olacak.

ŞEFFAFLIK VE TÜKETİCİ KORUMASI AMAÇLANIYOR​

Düzenleme ile tüketicinin sipariş vermeden önce ödeyeceği tutarı net biçimde bilmesi hedefleniyor. Hesap aşamasında adisyona eklenen beklenmedik kalemlerin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

DENETİMLER ARTACAK​

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan taslağın kısa süre içinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Düzenlemenin ardından 81 ilde denetimlerin sıklaştırılması ve kurallara uymayan işletmelere idari para cezası uygulanması öngörülüyor. Tüketiciler, mevzuata aykırı uygulamaları Bakanlığın ilgili birimlerine şikâyet edebilecek.

KAYNAK

Eh herhalde, bu kadar saçma sapan bir şey olamazdı. Rıza dışı bir para. Bahşişi zorla alıyorlardı insanlardan.

Eh herhalde, bu kadar saçma sapan bir şey olamazdı. Rıza dışı bir para. Bahşişi zorla alıyorlardı insanlardan.
Aşkım ülkenin refahı ekonomisi her bir haltı gıcır ee bunlarda boş oturmayalim vatana millete bir hayrimiz dokunsun bari diyip böyle saçma sapan işlere el atmışlardır
O değil de yine garibanlarin ekmeğiyle oynadılar sövmek elde değil ya valla

Karar’da yer alan habere göre, hazırlanan yönetmelik taslağıyla birlikte işletmeler masa bedeli, açma parası, servis ücreti ya da farklı adlar altında hiçbir ek ücret talep edemeyecek. Tüketiciler yalnızca sipariş ettikleri ürünlerin menüde yer alan fiyatını ödeyecek.

Kaliteli hizmet karşılığında bahşiş miktarı artar ve belli bir miktar bahşiş ise genelde bırakılır ancak bahşiş bırakmadan da hesap ödeyenler çıkabiliyor.

Servis mi vardı da birde ücret almışlar akdjfjh

Şu kuver denen saçmalık değil mi bu?
Kelle başı servis ücreti.
İlk gördüğümde biz bundan söylememiştik demiştim.

Aşkım ülkenin refahı ekonomisi her bir haltı gıcır ee bunlarda boş oturmayalim vatana millete bir hayrimiz dokunsun bari diyip böyle saçma sapan işlere el atmışlardır
O değil de yine garibanlarin ekmeğiyle oynadılar sövmek elde değil ya valla

Garibanların ekmeğiyle oynadılar derken neyi kastettin? Servis ücretlerinin ben servis personeline dağıtıldığına hiç inanmıyorum ya eğer bunu kastettiysen.

Bahşiş kjkhkgkf

bahşişi yine bırakırız. Bu bahsedilen adisyona ekleniyordu servis bedeli olarak. Yani bazı mekanlar senden senin rızan dışında baştan alıyorlardı servis bedelini ki servis bedeli yemek ücretinin içinde olmalıydı, ayrı değil. Bahşiş zaten bırakılır memnuniyete göre, çok hoş bir jest; bu haber onunla ilgili bir şey değil.

bahşişi yine bırakırız. Bu bahsedilen adisyona ekleniyordu servis bedeli olarak. Yani bazı mekanlar senden senin rızan dışında baştan alıyorlardı servis bedelini ki servis bedeli yemek ücretinin içinde olmalıydı, ayrı değil. Bahşiş zaten bırakılır memnuniyete göre, çok hoş bir jest; bu haber onunla ilgili bir şey değil.
Birde restoran sahibi olcam kjkhkhj neyse müjdeli haberi enistenize vereyim kjkhj

Garibanların ekmeğiyle oynadılar derken neyi kastettin? Servis ücretlerinin ben servis personeline dağıtıldığına hiç inanmıyorum ya eğer bunu kastettiysen.
Servis ücretini, kıdemine göre ve çalışma süresini baz alarak, çalışanlara bölüyorlardı çünkü amaç, çalışana ekstra bir gelir sağlamaktı. Bahşiş kültürü bizde pek yok maalesef.

Son düzenleme:
Servis ücretini kıdemine göre ve çalışma süresini baz alarak, çalışanlara bölüyorlardı çünkü amaç çalışana ekstra bir gelir sağlamaktı.

Sence yapıyorlar mıydı lefty? Ben pek inanmıyorum bölündüğüne. Böyle yapan işletmelerden daha fazla olarak alınan servis ücretlerinin direkt restoran kasasına girdiğini düşünüyorum. Servis bedelinin çalışanın cebine gireceğine dair bağlayıcı bir hüküm yoktu benim bildiğim, işletme sahibinin ya da yöneticisinin -neyse işte-inisiyatifindeydi bu.

Sence yapıyorlar mıydı lefty? Ben pek inanmıyorum bölündüğüne. Böyle yapan işletmelerden daha fazla direkt restoran kasasına girdiğini düşünüyorum. Servis bedelinin çalışanın cebine gireceğine dair bağlayıcı bir hüküm yoktu benim bildiğim, işletme sahibinin ya da yöneticisinin neyse işte inisiyatifindeydi bu.
Lüks yerlerde yapıyorlardı çünkü kalifiye personeli başka türlü elinde tutamaz ancak küçük işletmelerde belki bir miktar kendilerine de ayırıyor olabilirler, yine de tamamını alacaklarını sanmam çünkü bu durum hizmet sektöründe yazılı olmayan bir kuraldır. Servis ücreti ya da tip kutusu varsa, orada biriken paranın hepsi personele bölüştürülür. Elbette suistimal eden vardır, o da iş ahlakı ile ilgili bir durum.

Çok saçma bir uygulama ama ben bi mekanda oturup yiyip içiyorsam gelecek hesabı incelemem.

Lüks yerlerde yapıyorlardı çünkü kalifiye personeli başka türlü elinde tutamaz ancak küçük işletmelerde belki bir miktar kendilerine de ayırıyor olabilirler, yine de tamamını alacaklarını sanmam çünkü bu durum hizmet sektöründe yazılı olmayan bir kuraldır. Servis ücreti ya da tip kutusu varsa, orada biriken paranın hepsi personele bölüştürülür. Elbette suistimal eden vardır, o da iş ahlakı ile ilgili bir durum.
Lüks diye birşey kalmadı. Herkes fakir. Öte yandan amaç zaten farklı. Yemeği ucuz göstermek derdindeler. KDV si de yok

Zengini ne kadar silkeleriz kafasındalardı üzüldüm… :d

Lüks diye birşey kalmadı. Herkes fakir. Öte yandan amaç zaten farklı. Yemeği ucuz göstermek derdindeler. KDV si de yok
Turistik mekanlarda ya da lüks yerlerde, talep edilen kuver ya da servis ücretinin mutlaka menüde yer alması gerekirdi ve tabii ki hizmet bedelinin KDV oranı farklı olduğu için de ayrı belge düzenlenirdi. Sözlü beyan ya da talepler zaten yasal değildir ve tüketicinin itiraz hakkı vardır.

Haberde yazılana göre de artık menüde yazsa bile talep edemeyeceklermiş.

Esnaf uyanıktır, uğraşamazsın. Kalkar servis ücreti olarak kestiği bedeli yemeklerin fiyatına yansıtır kaldığı yerden devam eder.

Geri