Referandum?

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Referandum, genel anlamı itibariyle oylama yoluyla halka sormak ve halkın görüşlerini esas almaktır.

Referandumun gerekliliği ile ilgili olarak genel anlamda birbirine zıt iki temel öğreti ön plana çıkmakta. Bunları şu şekilde özetlemek mümkün:

1) Referanduma taraf olanlar: Düşüncelerini Jean Jacques Rousseau’nun “egemenliğin devredilmezliği” kuramına dayandırırlar. Egemenliğin halkta olduğunu ve başkasına devredilemeyeceğini ileri sürerler. “Halkın onamadığı hiçbir yasa geçerli değildir. Halktan çözüm istemek halka kamusal alanlarda düşünmeyi öğretir. Kısaca halk oylaması halkın demokratik eğitimini sağlar” düşüncesi ileri sürerler.

2) Referanduma karşı olanlar: “Halk oylaması karmaşık sorunlar hakkında bilgisiz kimselerin görüşlerinin alınmasından başka bir şey değildir. Sıradan vatandaşlar karmaşık konular hakkında düzenlenen yasaları doğru algılayamazlar. Kanaatlerini okudukları gazete veya çoğunlukla iktidar denetimi altındaki televizyona göre oluştururlar” derler.

Size göre doğru olan hangisidir? (veya varsa üçüncü bir görüşünüz belirtiniz)

“Halk oylaması karmaşık sorunlar hakkında bilgisiz kimselerin görüşlerinin alınmasından başka bir şey değildir. Sıradan vatandaşlar karmaşık konular hakkında düzenlenen yasaları doğru algılayamazlar. Kanaatlerini okudukları gazete veya çoğunlukla iktidar denetimi altındaki televizyona göre oluştururlar

Karmasik derken ne kastediliyor acaba?
Nedir bu karmasik konular?

Aysun kayacı geldi aklıma :honk:

Referandum olmalı diye düşünüyor idim fakat;
...Kanaatlerini okudukları gazete veya çoğunlukla iktidar denetimi altındaki televizyona göre oluştururlar.

Buna çok fazla katılıyorum. Bu yine de fikrimi değiştirmeme yeterli olmuyor.

olmamali.
aysun kayaci cok hakli.
ne diyor george orwell 1984 te.
bazi hayvanlar esittir ama bazilari daha esittir.

olmasin. oy kullanmak
demokrasi vs bunlar tamamen toplumu uyutmak icin uydurulmus kavramlardir.

Referandum daha demokratik bir yöntem plebisite göre tabii. Referanduma taraf olanlardanım ama bazı şeyleri bazı insanlar ne kadar idrak edip de ona göre oy kullanıyor? Bence çoğu insan -hepsi olmasa bile- bazı sistemlerin boyunduruğu altında oy kullanıyor ve demokrasi için sağlıklı olmuyor. Bi söz vardı söyleyeni hatırlayamadım:"Medyaya dikkat edin zalimi mazlum; mazlumu da zalim yapar." diye. Bu sebepten ötürü gerçek manada referandumun olduğuna inanmiyorum.

gerçekten her anlamda bilinçli ve tam bağımsız toplumlarda olsun evet, dünyada öyle bir toplum yapısı olmadığından kesinlikle olmamalı görüşündeyim. demokrasi denilen şey tamamen rant için şekillendirilen bir oyun hamuru misali şu anda .

Geri