Rap yapmayı öğreniyorum gün 1

🕒 Konu sahibi 6 saat önce aktifti
Bu işin üstadları yardım ve fikirlerinize açığım.

beni herkese anlat adımı duyan inanki susmaz
hayat palavra dostum kus at yada puzzle pisi bas
Troll ve mizahım her zaman geniştir
Benden duyduklarınıda forumdaki manitana yetiştir
Fesat olup linç yediğim tayfa neşedir ha sevinçtir
Hepsini geçtimde benim olmadığım forum
Sonuncudur listede finishtir

@HosgeldinHarunAbi

@DUHAN

Moderatör tarafında düzenlendi:
sana vereceğim ilk tavsiye her yaptığın şarkıyı / şarkımsıyı yayınlama.
ben şimdiye kadar 100+ parça kaydetmişimdir ama en fazla 10 tanesini yayınlamışımdır.
sen maşalla her şeyi salıyosun piyasaya...

1) sözler: biraz dil bilgisi öğren, bol bol kitap oku ki kelime dağarcığın gelişsin. kafiye nedir, ölçü nedir bunları öğren. "siz çöpsünüz kanka, biz rich aha yee!" rapleri artık bitti kimse dinlemez. belli bir ölçüye göre sözleri yaz. aabb, aaab, aaba, abab kullanabilirsin. mesela;

(a) ...... geliyorum
(a) ...... seviyorum
(b) ...... gelecek
(b) ...... gidecek

rap sözleri de bir şiirdir. içeriği ne kadar saçma olsa da şiirdir en nihayetinde. zaten rap'in açılımı ney? rhythmic american poetry: ritmik amerikan şiiri. flow yapmak ile bir şey söylememe gerek yok flow tamamen kişinin yeteneğine bağlıdır.

2) müzik (beat): beat yalapşap yutupta bulup üzerine söz yazılan birşey değildir. temel de olsa nota bilgisine ihtiyacın var. beatteki drumlar hariç esas sound major mu minor mu, hangi nota, kaç bpm? bunları bilmeden söz yazılmaz, yazsan da bir boka benzemez. vereceğim en kısa yoldan tarif; beati aç, notaları dinle ve o notalara ritme göre ağzınla mırıldan, laylalay laylalay, nımnımı nım nım (anladın işte)

3) recording aşaması: bi kere kayıt yapacaksan ilk başta ortamın sessiz olması lazım. kabin, ses yalıtımı vs bunlar sonraki level. çünkü kayıt yaparken condenser adı verilen hassas mikrofonlar kullanırız. bunlar sokaktan geçen seyyar satıcının nefes sesini bile alır. mikrofonla arandaki mesafeyi elini açıp serçe parmağın mikrofona, baş parmağın ağzına gelecek şekilde ayarla. daw önemli değil, studio one kullanıyorum ben. tavsiye ederim. mix mastering sonraki aşamalar, ver yapay zekaya vokalini mixleyip versin.

4) şarkının düzeni: ritm kaçırırsan o iş bok oldu gitti. sözler müziğe yazılır her zaman. parçanın belli dörtlükleri vardır (çoğunun) klasik bir rap şarkısı nakarat + 32 bardan oluşur. 16 bar bir verse eder, yazdığın söz bir bar, müziğin bir barına denk gelmeli. söz uzun olabilir, hızlı söylersin veya ikiye ayırırsın, bu da bir tekniktir. sözler müziğin temposuna oturmazsa, kısa veya uzun gelirse ritm kaçırmış olursun. buna dikkat etmen gerek.

son olarak, müzik işi heves değil tutkudur, türü ne olursa olsun.
ve işine saygın olsun gerisi gelir. soracağın bişey varsa sor cevap veririm.

Bir de ise "free atiyorum ya ben" den baslama. Once yazilani duzgun soylemeyi ogren. Sen daha yazilani duzgun bir akicilikla okuyamiyor ve ritme oturtamiyorken. O an dogaclama olarak bir beat ile flow oturtman imkansiz.
Bu yuzden anahaber bulteni sunar gibi rap yapiyorsun.
Dedigim gibi once kendine has yada en azindan esinlenebilecegin uygun bir flow sekli bul. Kolay flowlarla basla
ModeXL rapi gibi yada Norm ender rapi gibi..
Bide su sozden vazgec allah adi verdim ya
Picsart_25-06-25_23-52-53-726.png

Dinleyici olarak yorumlıyım, bir platforma özel hazırlık yapıyorsan, -olabildiğince- o platformdaki insanların kendinden bir şey bulması gerekiyor ki içselleştirsinler şarkıyı.

Örnek:
Ekli dosyayı görüntüle forumsal.mp3

@Slash @Kürt Kedisi @scope @Bahtiyar @DUHAN @karamuratbenim @Canis Major @Onurcan @Melis @Gül 34 @Morsalkım @Zeyna @HosgeldinHarunAbi @Stockholm Sendromu @Ophelia @Süreyya @Oggy @Swat @No Pasaran @Hiç Düşünce @Klaus @climax @Myself @Lefty @Lena @Bombacı Mülayim

Dinleyici olarak yorumlıyım, bir platforma özel hazırlık yapıyorsan, -olabildiğince- o platformdaki insanların kendinden bir şey bulması gerekiyor ki içselleştirsinler şarkıyı.

Örnek:
Ekli dosyayı görüntüle 120335

@Slash @Kürt Kedisi @scope @Bahtiyar @DUHAN @karamuratbenim @Canis Major @Onurcan @Melis @Gül 34 @Morsalkım @Zeyna @HosgeldinHarunAbi @Stockholm Sendromu @Ophelia @Süreyya @Oggy @Swat @No Pasaran @Hiç Düşünce @Klaus @climax @Myself @Lefty @Lena @Bombacı Mülayim
çok anlamam tabii bu işlerden ama ritmi kaçırmamak; altyapıya uyumlu sözler ya da sözlere uygun altyapı vs… ben dinledim, beğendim. yapay zeka bunu başarabiliyorsa sen de başarabilirsin, onurcan :d

Örnek:

Babshahshahshhsbsbsbshdjshdh AŞIRI İYİ ALÜMİNYUM ÇILDIRIYORUM abhdhshdhshshjdjd

Sakinim ben çünküm bazı düşüncelerimden arındım.d Olursa olur suyu olmazsa hamur suyu diyom amaann.
Teşekkür ederim dici akşam akşam iyi geldi.

Örnek:

abi bi tane de roman havası versiyonu yaptırsana nolursun............

Örnek:

Emeğine sağlık gayet güzel olmuş

Örnek:

Böyle birlestirici calismalari ayakta alkisliyorum.
Indirdim.
Arabada da dinlijim.
Emegine saglik <3

sana vereceğim ilk tavsiye her yaptığın şarkıyı / şarkımsıyı yayınlama.
ben şimdiye kadar 100+ parça kaydetmişimdir ama en fazla 10 tanesini yayınlamışımdır.
sen maşalla her şeyi salıyosun piyasaya...

1) sözler: biraz dil bilgisi öğren, bol bol kitap oku ki kelime dağarcığın gelişsin. kafiye nedir, ölçü nedir bunları öğren. "siz çöpsünüz kanka, biz rich aha yee!" rapleri artık bitti kimse dinlemez. belli bir ölçüye göre sözleri yaz. aabb, aaab, aaba, abab kullanabilirsin. mesela;

(a) ...... geliyorum
(a) ...... seviyorum
(b) ...... gelecek
(b) ...... gidecek

rap sözleri de bir şiirdir. içeriği ne kadar saçma olsa da şiirdir en nihayetinde. zaten rap'in açılımı ney? rhythmic american poetry: ritmik amerikan şiiri. flow yapmak ile bir şey söylememe gerek yok flow tamamen kişinin yeteneğine bağlıdır.

2) müzik (beat): beat yalapşap yutupta bulup üzerine söz yazılan birşey değildir. temel de olsa nota bilgisine ihtiyacın var. beatteki drumlar hariç esas sound major mu minor mu, hangi nota, kaç bpm? bunları bilmeden söz yazılmaz, yazsan da bir boka benzemez. vereceğim en kısa yoldan tarif; beati aç, notaları dinle ve o notalara ritme göre ağzınla mırıldan, laylalay laylalay, nımnımı nım nım (anladın işte)

3) recording aşaması: bi kere kayıt yapacaksan ilk başta ortamın sessiz olması lazım. kabin, ses yalıtımı vs bunlar sonraki level. çünkü kayıt yaparken condenser adı verilen hassas mikrofonlar kullanırız. bunlar sokaktan geçen seyyar satıcının nefes sesini bile alır. mikrofonla arandaki mesafeyi elini açıp serçe parmağın mikrofona, baş parmağın ağzına gelecek şekilde ayarla. daw önemli değil, studio one kullanıyorum ben. tavsiye ederim. mix mastering sonraki aşamalar, ver yapay zekaya vokalini mixleyip versin.

4) şarkının düzeni: ritm kaçırırsan o iş bok oldu gitti. sözler müziğe yazılır her zaman. parçanın belli dörtlükleri vardır (çoğunun) klasik bir rap şarkısı nakarat + 32 bardan oluşur. 16 bar bir verse eder, yazdığın söz bir bar, müziğin bir barına denk gelmeli. söz uzun olabilir, hızlı söylersin veya ikiye ayırırsın, bu da bir tekniktir. sözler müziğin temposuna oturmazsa, kısa veya uzun gelirse ritm kaçırmış olursun. buna dikkat etmen gerek.

son olarak, müzik işi heves değil tutkudur, türü ne olursa olsun.
ve işine saygın olsun gerisi gelir. soracağın bişey varsa sor cevap veririm.

seninle ne sözler yazdık ne şarkılar yaptık söyledik .p
emekçi sevgilim benim, ennnn sahicisinden
müzik tutkuna hayranım ve tabiki de best hayranınım ♡

Örnek:

Bu şarkıyı seslendirebilir miyiz??????

Geri