sana vereceğim ilk tavsiye her yaptığın şarkıyı / şarkımsıyı yayınlama.
ben şimdiye kadar 100+ parça kaydetmişimdir ama en fazla 10 tanesini yayınlamışımdır.
sen maşalla her şeyi salıyosun piyasaya...
1) sözler: biraz dil bilgisi öğren, bol bol kitap oku ki kelime dağarcığın gelişsin. kafiye nedir, ölçü nedir bunları öğren. "siz çöpsünüz kanka, biz rich aha yee!" rapleri artık bitti kimse dinlemez. belli bir ölçüye göre sözleri yaz. aabb, aaab, aaba, abab kullanabilirsin. mesela;
(a) ...... geliyorum
(a) ...... seviyorum
(b) ...... gelecek
(b) ...... gidecek
rap sözleri de bir şiirdir. içeriği ne kadar saçma olsa da şiirdir en nihayetinde. zaten rap'in açılımı ney? rhythmic american poetry: ritmik amerikan şiiri. flow yapmak ile bir şey söylememe gerek yok flow tamamen kişinin yeteneğine bağlıdır.
2) müzik (beat): beat yalapşap yutupta bulup üzerine söz yazılan birşey değildir. temel de olsa nota bilgisine ihtiyacın var. beatteki drumlar hariç esas sound major mu minor mu, hangi nota, kaç bpm? bunları bilmeden söz yazılmaz, yazsan da bir boka benzemez. vereceğim en kısa yoldan tarif; beati aç, notaları dinle ve o notalara ritme göre ağzınla mırıldan, laylalay laylalay, nımnımı nım nım (anladın işte)
3) recording aşaması: bi kere kayıt yapacaksan ilk başta ortamın sessiz olması lazım. kabin, ses yalıtımı vs bunlar sonraki level. çünkü kayıt yaparken condenser adı verilen hassas mikrofonlar kullanırız. bunlar sokaktan geçen seyyar satıcının nefes sesini bile alır. mikrofonla arandaki mesafeyi elini açıp serçe parmağın mikrofona, baş parmağın ağzına gelecek şekilde ayarla. daw önemli değil, studio one kullanıyorum ben. tavsiye ederim. mix mastering sonraki aşamalar, ver yapay zekaya vokalini mixleyip versin.
4) şarkının düzeni: ritm kaçırırsan o iş bok oldu gitti. sözler müziğe yazılır her zaman. parçanın belli dörtlükleri vardır (çoğunun) klasik bir rap şarkısı nakarat + 32 bardan oluşur. 16 bar bir verse eder, yazdığın söz bir bar, müziğin bir barına denk gelmeli. söz uzun olabilir, hızlı söylersin veya ikiye ayırırsın, bu da bir tekniktir. sözler müziğin temposuna oturmazsa, kısa veya uzun gelirse ritm kaçırmış olursun. buna dikkat etmen gerek.
son olarak, müzik işi heves değil tutkudur, türü ne olursa olsun.
ve işine saygın olsun gerisi gelir. soracağın bişey varsa sor cevap veririm.