Rain Man - 1988

Konu sahibi son olarak 718 gün önce görüldü
rm.jpg

"Raymond: 365 koyun var.
Charlie: Nasıl saydın?
Raymond: Ayaklarını saydım dörde böldüm"
(Rain Man / 1988)

1988 yapımı kendi türünün ilk filmidir Rain Man.Film verilerine baktığım da çıktıktan yaklaşık 2 yıl sonra bir çok ödül aldığını gözlemledim.Filmi izlemiş birisi olarak içerdiği mesajın muhtevası itibariyle ödülden ziyade,izlenme rekorları kırarak filmin rüştünü ispatladığını düşünüyorum.

Film Otizm hakkında çekilen ilk film olması hasebiyle övgü ve yergi arasında arafta kaldığı dönemler olmuş.Çekildiği dönemler aşılardan kaynaklı otizmli çocukların doğduğundan mütevellid,bu filmin o çocukları yüceltmek/toplumsal kabullenmeyi sağlamak amacıyla çekildiği yönünde haberler de var.Ancak bu yön de gelen eleştiriler çok cılız ve asılsız olduğundan,film çeyrek asrı devirmiş bir süredir izlenebilirliğini koruyor.

Filmin baş rollerini Tom Cruise ve Dustin Hoffman paylaşıyor.Her ne kadar Tom Cruise ismi biraz daha belirgin görünse de,Hoffman bu filmde harika bir iş kotardığını söylemek hata olmaz.Zira beden dili ve suretiyle rol yapmaktan ziyade adeta otizmli bir çocuk gibi yaşıyor.

Bu filmi izlerken bir çok alan da kıyas yapma imkanınız olacak.Başat kuram olan hakikat manasın da yapılabilecek öncelikli kıyas Hasta ve Sağlık bir insanın mukayese etmek.Film de otizmli karakter;doğaya,insanlara,hayata karşı olabildiğince kibar ve saygılı davranıp,fıtratına uygun haraket ederken,sağlıklı karakter olabildiğince bencil,her anın da maddi kaygılar gütmesi hasta/sağlık insan mefkuremizin yeniden şekillenmesine sebeb oluyor.

Bu arada filmin müziklerinin Hans Zimmer tarafından yapıldığını ve film ile çok uyumlu/dinlenesi olduğunu söylemeliyim.Zaman geçirmek için değil de,zamanı doldurmak için izleyin.Tavsiyemdir.İzlemeyenlerin merakını uyandıracak güzel bir sekansı aşağıya bırakıyorum.

Dustin Hoffman gibi oyuncuları bir daha bulmak çok zor çünkü konulu film çeken yönetmen sayısı da azaldı. Kelebek filmindeki performansı da muhteşemdi.

Dustin Hoffman gibi oyuncuları bir daha bulmak çok zor çünkü konulu film çeken yönetmen sayısı da azaldı. Kelebek filmindeki performansı da muhteşemdi.

Evet kelebek filmi de muthis.Bu ara da Poker ve Black Jack sevenleri unutmamis yonetmen. : )

Son düzenleme:
Geri