Programlama dili öğrenmek..

Konu sahibi son olarak 4054 gün önce görüldü
Programlama öğrenmek isteyen birçok insanın kaçırdığı bir noktaya değinmek istiyorum bu yazımda. Umarım yazılımcı olmak isteyen kullanıcılara ufakta olsa bir yol gösterebilirim. Çoğu kullanıcının aklında bir fikir vardır ve onu yapmak ister yada bir ideali vardır onu gerçekleştirmek ister. Bu büyük bir projede olabilir, küçük çaplı bir programda olabilir. Her ne olursa olsun programlama öğrenmek istiyorsak önce bir amacımız olmalı.

Ben ne yapmak istiyorum ?

İşte bu sorunun cevabı size ileride çalışacağınız platformu seçmenize yardımcı olacaktır. Neden programlama yapmak istiyoruz yada ne programlamak istiyoruz. Bu iki sorunun cevabı geniş bir alanı kapsayabilir. Bizim aslın noktamız bu cevabı kapsayan bir platformu bulmak.

Hangi programlama dili ile çalışmalıyız ?

Bu sorunun cevabı herkes için ayrı olacaktır. Java, MS.Net , Python platformlarını ele alalım. MS.Net dilleriyle program geliştirmek isteyen yazılımcıların biraz canı sıkılıyor. Microsoft yazılım geliştirme araçlarını geliştiricilere ücretli satıyor. Eğitim kurumlarında ise yüksek ücretli eğitimleri mevcut. Fakat internet varken öğrenmek için engel kalmıyor orası ayrı. Python platformunda ise seçenekler oldukça geniş görünüyor. Python ile neredeyse herşeyi yapmak mümkün bir çok kütüphanesi mevcut , web sunucusunda pic programlamaya kadar geniş bir yelpazede çalışma imkanı sunuyor. Java platformuna baktığımızda geliştirme araçları ücretsiz dağıtılıyor. Java kendi kullandığım bir platform olduğundan mıdır bilmem ama benim için çok ayrı bir yeri var. JVM (Java virtual machine) kurulu olan her yerde çalıştırabileceğiniz geniş bir kullanım alanı sunuyor. Geçtiğimiz yıllarda hayatımıza giren Android işletim sistemi ile javayı rahmetli sağır sultan bile duydu. Diyelim ki bir oyun geliştirmek istiyoruz. Platformlar bize hangi seçenekleri sunar ? Hemen inceleyelim. C++ programlama dili çoğu oyun geliştiricisi için tercih edilen dildir. C++. kütüphaneleri: oepngl, directx, openal, sdl .. , bize gelişmiş bir oyun geliştirme olanağı sunar. Java ise JAVA3D kütüphanesinin kapılarını bizlere aralıyor. Java3D OpenGl ve DrictX altyapısıyla oyunlarınızı geliştirebiliyorsunuz. Python hakkında yeterli bilgim olmadığı için bu konuyu size bırakıyorum araştırın (^^) .

Programlama dili seçtim öğrenmeye hazırım !

Bir programlama dili öğrenmek isteyen kullanıcılar bir hız ile arama motorlarını açıp “… tutorial” , “… diline giriş”, … dili eğitimi” gibi aramalar yapmakta. Bunlar genelde hüsranla sonuçlanan ve 4 işlemle sınırlanan bilgilerden öteye geçemiyor. Peki yanlış nerde ?

Bir programlama dili öğrenmek istiyorsak syntax’ını öğrendikten sonra daha fazla ilerlemeden küçük çaplı bitmiş projelerin kaynak kodlarını incelemeliyiz. Bu bize programlamanın mantığını kavratıcaktır. Eğer bütünü göremezseniz parçaları birleştirmeniz imkansıza yakındır. Bu daha önce görmediğiniz bir 10000 parçalık puzzle’ın parçalarını birleştirmeye çalışmak gibidir. Bu aşamada dikkat etmeniz gerekenler problemlerin öğrenmeye çalıştığınız programlama diliyle nasıl çözümlendiğini gözlemlemenizdir. Çözüm yollarını kavramaya başladıysanız artık bir problem oluşturmanın zamanı geldi. Öğrendiğiniz yolların benzer problemlere uygulamasıyla iyice programlama mantığınızı geliştirin. Daha sonra sıfırdan bir proje geliştirmeye çalışın. Bunu internette yapılan bir anlatım ile gerçekleştirmeniz daha sağlıklı olur. Eğer projeyi bitirebildiyseniz artık o programlama dilini çözümlemiş sayılırsınız. Gerisi sizin çabalarınıza kalmış diyebiliriz.
prog-720x320.jpg

:)

Geri