Prof. Dr. Yüksel Ardalı: Yapay zekâya sorulan her soru temiz suyu tüketiyor

• Kullanıcı Lefty
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Çevre ve Hayvan Hakları
🕒 Konu sahibi 5 saat önce aktifti
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ardalı, yapay zekâ soru cevap uygulamalarının, veri sistemlerinin soğutulması için her 25 soruda yarım litreye yakın su tüketildiğini söyledi.

OMÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ardalı, son dönemlerde kullanımı artan yapay zekâ uygulamalarının veri merkezlerinin soğutma işlemleri için temiz su tüketimi yaptığını söyledi.

Milyonlarca kullanıcısı olan yapay zekâ uygulamalarında 1 kullanıcının 25 soru sormasıyla, yaklaşık yarım litre su tüketildiğini söyleyen Prof. Dr. Ardalı, "Yapay zekânın iklim konusunda kurtarıcı olduğu konuşuluyor. Google'ın ABD'deki veri merkezlerinde 2021 yılında soğutma için 12,7 milyar litre tatlı su tükettiği rapor edilmiş. Yapay zekâ uygulamalarının su tüketiminin yanı sıra doğaya karbon salınımı da ciddi boyutlarda. Sistem kurgulanırken ve kullanılırken yaklaşık 240 ton karbondioksit ürettiği belirlenmiş. Bir yeri düzeltirken, diğer taraftan da çevresel etkileri dikkate almamız gerekiyor" dedi.

'YAPA ZEKA MODELLERİNİN SU AYAK İZİ ARTIK GÖRMEZDEN GELİNEMEZ'

Yapay zekâ teknolojilerinin hızla yükseldiğini ve bunların çevresel etkilerinin, endişeleri artırdığını söyleyen Prof. Dr. Ardalı, "Yakın zamanda yapılan bir çalışma, veri merkezlerini sürdürmek ve bu modelleri eğitmek için gereken önemli miktarda su nedeniyle yapay zekâ modellerinin önemli bir su ayak izine sahip olduğunu ortaya koydu.

ChatGPT'nin birden fazla sohbete katılan 100 milyondan fazla aktif kullanıcısı olduğu düşünüldüğünde, bu su kullanımı artar. Bilim insanları, veri merkezlerinin bakteriyel oluşumları ya da çürümeleri engellemek amacıyla temiz su kaynakları kullanılmaktadır. Yapay zekâ modellerinin su ayak izi artık görmezden gelinemez. Su ayak izi, küresel su sorunlarıyla mücadeleye yönelik kolektif çabaların bir parçası olarak öncelikli şekilde ele alınmalıdır" diye konuştu.

Yapay zekâya sorulan her soru temiz suyu tüketiyor

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ardalı, yapay zekâ soru cevap uygulamalarının, veri sistemlerinin soğutulması için her 25 soruda yarım litreye yakın su tüketildiğini söyledi.

Kaynak

1689408716570-pexels-cottonbro-studio-5473955.jpg

Teknoloji, insanlığın yaşam koşullarını daha iyi bir noktaya taşımak üzere gelişirken bu tip detaylar ürkütücü görünüyor.

Arkadaş bizim akademisyenler niye olaylara bu kadar cahil yaklaşıyorlar? Soğutma için illa su kullanman mı gerekli? Hadi kullandın diyelim, illaki temiz içilebilir suyu kullanacaksın diye bir kaide yok ki? Denizden suyu çekersin, termal damıtma yoluyla tatlı su haline getirir soğutmada kullanırsın. Su kullanma, soğutucu bir sürü sıvı ve yağlar var. Sonra bu kafaların eğitimci olduğu okullardan bilim adamı çıkacak?

Bu kendine akademisyen denilen şoparın öğretim üyesi olduğu fakülteden değil bilim adamı hademe bile çıkmaz. Birde Profesörmüş. Pirefesör olur bundan olsa olsa.

Türk usulü bilim. Soğutma suyu devir olmuyor mu? Her 25 soruda bu kadar zorlanan bir çihazı finanse etmek ne kadar elverişli? Şimdi bilgisayarıma kursam bir kütüphane, üzerine su mu dökmem gerekir?

Google'ın ABD'deki veri merkezlerinde 2021 yılında soğutma için 12,7 milyar litre tatlı su tükettiği rapor edilmiş. Yapay zekâ uygulamalarının su tüketiminin yanı sıra doğaya karbon salınımı da ciddi boyutlarda. Sistem kurgulanırken ve kullanılırken yaklaşık 240 ton karbondioksit ürettiği belirlenmiş. Bir yeri düzeltirken, diğer taraftan da çevresel etkileri dikkate almamız gerekiyor" dedi. ChatGPT'nin birden fazla sohbete katılan 100 milyondan fazla aktif kullanıcısı olduğu düşünüldüğünde, bu su kullanımı artar. Bilim insanları, veri merkezlerinin bakteriyel oluşumları ya da çürümeleri engellemek amacıyla temiz su kaynakları kullanılmaktadır. Yapay zekâ modellerinin su ayak izi artık görmezden gelinemez. Su ayak izi, küresel su sorunlarıyla mücadeleye yönelik kolektif çabaların bir parçası olarak öncelikli şekilde ele alınmalıdır" diye konuştu.

Neden temiz su kullanıldığı içerikte anlatılıyor ayrıca su kullanımı ile bitmiyor ve karbon salınımı etkisinden de bahsedilmiş.

Yapay zekanın faydası kadar olumsuz yönleri de anlatılmalıdır ki ilk baştan akılcı çözümler üretilebilsin.

Tek suçlu İnekler değilmiş.
Memleketteki sığırları boş geçme. Ülkemizde iki ayaklı inek ve sığırlar sürüsüne bereket.
Neden temiz su kullanıldığı içerikte anlatılıyor ayrıca su kullanımı ile bitmiyor ve karbon salınımı etkisinden de bahsedilmiş.

Yapay zekanın faydası kadar olumsuz yönleri de anlatılmalıdır ki ilk baştan akılcı çözümler üretilebilsin.
Ya @Lefty bilgisayar bu bilgisayar. Sıcakladığında su içerek mi serinleyecek? Oldu olacak yanına dondurma, kola bir şeyler söylesinler de çok terlemesin yapay zeka. İklimlendirme, soğutma yöntemlerini şimdi anlatmayayım. Bir sürü yöntemi var makine soğutma yöntemi olarak. Bu konuda yazılmış ciltlerce kitaplar var. Uğur Köktürk'ün üç ciltlik Soğutma Tekniği denilen kitabı alıp okusalar su hariç bir sürü soğutma yöntemini kullanırlar. Karbon salınımına gelirsek, arabalardan çıkan egzoz gazları normal karbondan çok daha fazla kurşun ve zehirli madde içeriyor. Yapay zekanın nasıl bir karbon salınımı varmış, soğuk su içince osuruyor mu bu bilgisayar?

Bu iktidardan önce de bilimsellik yoktu Türk üniversitelerinde eyvallah. Ama bu iktidardan sonra çok daha beter oldu. Sürekli birilerine gerizekalı demekten ben yoruldum, adamlar gerizekalılık yapmaktan yorulmadılar.

Ya @Lefty bilgisayar bu bilgisayar. Sıcakladığında su içerek mi serinleyecek? Oldu olacak yanına dondurma, kola bir şeyler söylesinler de çok terlemesin yapay zeka. İklimlendirme, soğutma yöntemlerini şimdi anlatmayayım. Bir sürü yöntemi var makine soğutma yöntemi olarak.

Bana bilgisayar dersi vermene gerek yok çünkü abim başta olmak üzere çevremde çok sayıda bilgisayar mühendisi var.

Yazıda detaylı olarak bahsetmiş ve sistemin oluşum aşaması / kullanım sürecinde salgılanan karbon miktarını ölçmüşler.

Kimse yapay zekaya karşı çıkmıyor ancak varsa olumsuz etkisi tespit edip ona da çözüm üretmeye çalışıyorlar, neye itiraz ettiğini anlamadım.

Yapay zekanın karbon ayak izi diye arattığında yapılan ölçümleri detaylı olarak görebilirsin.

Memleketteki sığırları boş geçme. Ülkemizde iki ayaklı inek ve sığırlar sürüsüne bereket.

Ya @Lefty bilgisayar bu bilgisayar. Sıcakladığında su içerek mi serinleyecek? Oldu olacak yanına dondurma, kola bir şeyler söylesinler de çok terlemesin yapay zeka. İklimlendirme, soğutma yöntemlerini şimdi anlatmayayım. Bir sürü yöntemi var makine soğutma yöntemi olarak. Bu konuda yazılmış ciltlerce kitaplar var. Uğur Köktürk'ün üç ciltlik Soğutma Tekniği denilen kitabı alıp okusalar su hariç bir sürü soğutma yöntemini kullanırlar. Karbon salınımına gelirsek, arabalardan çıkan egzoz gazları normal karbondan çok daha fazla kurşun ve zehirli madde içeriyor. Yapay zekanın nasıl bir karbon salınımı varmış, soğuk su içince osuruyor mu bu bilgisayar?

Bu iktidardan önce de bilimsellik yoktu Türk üniversitelerinde eyvallah. Ama bu iktidardan sonra çok daha beter oldu. Sürekli birilerine gerizekalı demekten ben yoruldum, adamlar gerizekalılık yapmaktan yorulmadılar.

Zekana hayran kaldım.
Keşke burada olsan da biraz daha deniz suyu ve içme suyu arasındaki bağlantıları konuşabilsek...

Yapay zekaya sordum.
Çok soru sorunca çok su harciyormuşsun dedim
Hadi lan ordan gebeş dedi.

YORUM 2023 DE YAZILMIŞ AMA AŞIRI KOMİK
BİLGELİK EDASIYLA MÜK ÜYE YORUMU XD

Bu proflar gafayi yedi. Dün de Celal demiş ki beynimizi bir bilgisayara kopyalarsak ölümsüz oluruz. Black mirror dönemlerinde böyle hisler gelir insana

her tweetin altına "grok bu doğru mu?" yazanların abv.

Bu proflar gafayi yedi. Dün de Celal demiş ki beynimizi bir bilgisayara kopyalarsak ölümsüz oluruz. Black mirror dönemlerinde böyle hisler gelir insana
Avatar 2045 projesi olarak çok uzun zamandır gündemde ancak Rusya son zamanlarda bu konuda hiçbir bilgilendirme yapmadı.

2045 Initiative

website

Geri