Prof. Dr. Naci Görür’den Malatya depremi açıklaması: Bu fayı haritada göremiyordum

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, merkez üssü Malatya’nın Yeşilyurt ilçesi olan 5,0 büyüklüğündeki depremin ardından değerlendirme yaptı.

Yeşilyurt yöresinde bir süredir depremler meydana geldiğine dikkati çeken Görür, bu fayı daha önce haritada göremediğini, ancak artık görebildiğini kaydetti. Prof. Dr. Görür, deprem olan fayın Malatya ve Doğanşehir Faylarına paralel, doğrultu atımlı bir fay olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Görür’ün paylaşımı şöyle:

“Malatya Seyituşağı-Yeşilyurt’ta 5,0 deprem. Bir müddettir Yeşilyurt yöresinde depremler oluyor. Ben bu fayı haritalarda göremeyince daha önceden tespit edilememiş fay mı diye düşündüm. Sanıyorum şimdi bu fayı haritada görebiliyorum. Daha önce söylediğim gibi, Yeşilyurt-İkizce-Seyituşağı-Doğanşehir doğusu arasında uzanan KD-GB uzanımlı bir fay. Doğrultu atımlı olmalı. Malatya ve Doğanşehir Faylarına paralel.”

Kaynak

1691909079622-naci-gorur-4-ili-birden-uyardi-adana-kayseri-adiyaman-hakkaride-deprem-riski.jpeg

Fay hatlarının hepsi haritada mevcut mu? Sanmıyorum.

Malatya'da yaşanan 5 büyüklüğündeki deprem güvenlik kamerasında

Fay hatlarının hepsi haritada mevcut mu? Sanmıyorum.
Hayır değil. Depremler oldukça kayıt alıyorlar. Bir de aletsel dönem öncesi(yaklaşık 1900’den önce) bilinen büyük depremler haritalarda yer alıyor. Aslında belirlenebilir ama çok pahalı bir yöntem.

Hayır değil. Depremler oldukça kayıt alıyorlar. Bir de aletsel dönem öncesi(yaklaşık 1900’den önce) bilinen büyük depremler haritalarda yer alıyor. Aslında belirlenebilir ama çok pahalı bir yöntem.
Yer bilimciler bir programda Akdeniz'deki faylar üzerine neredeyse hiç çalışma yok demişti ve Akdeniz bölgesi civarında yer alan yeraltı şehir kalıntıları dikkate alınırsa dilerim bir sürpriz yaşanmaz.

Yer bilimciler bir programda Akdeniz'deki faylar üzerine neredeyse hiç çalışma yok demişti ve Akdeniz bölgesi civarında yer alan yeraltı şehir kalıntıları dikkate alınırsa dilerim bir sürpriz yaşanmaz.
Yer bilimciler, olası deprem faylarını ele alırken son 10.000 yıl içinde herhangi bir hareketliliğe sahip olmuş fayları referans alırlar. 10.000 yıldan fazla bir süredir harekete geçmemiş deprem varsa bunu haritalarına koymazlar.

Bahsettiğimiz zaman dilimi uzun bir süre. Neredeyse ilkel-toplumsal yaşamdan bile öncesi. Herhangi bir yapının henüz olmadığı zamanlara denk geliyor. Bu süre zarfında jeolojik, meteorolojik, çevresel birçok faktörden ötürü faylar gizlenmiş durumda. O nedenle aletsel bir takım materyaller kullanılmadan bunların birçoğuna ulaşmak mümkün değil. Sadece yeryüzüne ulaşmış, basit kazılarla veya şekillerde görünmüş faylar irdelenebiliyor. Ötesi için bir hayli para lazım. Açıkçası günümüzde hiçbir devlet ne zaman olacağı belirsiz bir deprem için milyonlarca dolar dökmek istemez. O nedenle tv ekranlarında - kamuoyunda kopartılan 3-5 yaygaradan da öteye gitmez.

Geri