Haber Piyasa Notları

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Beni dün balsu’da enselediler. Stop da olamadım. Alığım gibi -5 yedim. Bugün biraz toparladı. Açıkçası kâğıt orta /uzun vade harika ama benim gibi günlükçü için sıkıntı. Yine de tutuyorum, bugün %3 civarını geri verdi. Fakat maliyete gelse de tutmaya devam ederim sanıyorum. Nakit ihtiyaçtan kaynaklı portföyü küçülttüğüm için biraz rehavette var. Fakat disiplini elden bırakmamak, algıya//duyguya kapılmamak gerekir. İnsanız neticede, oluyor o da arada : )))
Çarşın pazarın bol olsun .

Balsu iyidir ya trendin dibinde gibi. Çıkınca temiz çıkıyor da %3 çıktı diye yarın bakmayacağım ona. :)
Katmr ya da marmr alırım yarın.

Birkaç gündür hafif satıyorlardı, demek ki içeriden bilgi gelmiş.
Bugün geçirdiler.
Yarın da geçirebilirler.
Bulduğum tüm güzel grafikler bozuldu şimdi.
Sıfırdan da değil eksiden başlayacağız yine :)

Cumhurbaşkanı Erdoğan:

📍Spk'nın görevini tam ve eksiz yerine getirmesi çok mühimdir.

📍SPK'ya çok önemli sorumluluklar düşüyor.

📍Özellikle dişinden tırnağından artırdığıyla sermaye piyasalarında yatırım yapan vatandaşlarımızın istismar edilmesinin önüne geçilmesi kurulun asli misyonlarından biri olmalıdır.

📍Şu bir gerçek ki doğası itibariyle sermaye piyasalarına yatırım veya işlem yapmak risklidir.

📍Ama denetime, gözetime, düzenlemeye tabi alanlarda manipülasyon ve spekülasyona fırsat vermemek de düzenleyici kurumların vazifesidir.

📍Eğer atıl vaziyette duran üretime, yatırıma, büyüme ve kalkınmaya hiçbir katkısı olmayan birikimlerin ekonomiye katma değer sağlayan alanlara yönelmesini istiyorsak sermaye piyasalarına güveni artırmak zorundayız.

📍Bunun da yolu finansal okuryazarlığın artırılmasının yanı sıra yatırım ve tasarrufların güven veren bir kanaldan sisteme dahil edilmesinden geçiyor

📍Vatandaşımızın korku ve iyi niyetini istismar eden telefon dolandırıcılarıyla nasıl tavizsiz mücadele ediyorsak dijital mecraları kullanarak insanımızın birikimine el uzatan aç gözlülerle de aynı kararlılıkla mücadele etmemiz gerekiyor.

Spot tarafta brent seansı açıldı. Sert düşüşle haftaya başladı;

IMG_2283.jpeg

Türkiye'de 2026 yılında erken seçim yapılma olasılığı, Polymarket tahmin piyasasında son 2 saat içinde %14'ten %32'ye yükseldi.

Biraz araştırdım sebepleri için kısaca şunlar söyleniyor;

TL mevduatın eski getiriyi/verimi veremeyeceğini düşünmeleri, enerji piyasalarındaki belirsizlikler ve bunun oluşturacağı cari açık nedeniyle TL üzerinde baskı yaratabileceği ve erken seçim riskinin artması…

Biraz araştırdım sebepleri için kısaca şunlar söyleniyor;

TL mevduatın eski getiriyi/verimi veremeyeceğini düşünmeleri, enerji piyasalarındaki belirsizlikler ve bunun oluşturacağı cari açık nedeniyle TL üzerinde baskı yaratabileceği ve erken seçim riskinin artması…

FinX aleminde bu haber üzerinden yaygara koparılıyor. Çoğu siyasi/ideolojik bakışları nedeniyle objektif olmaktan uzak. Riskler her zaman var olsa da şu an her şey bitti/kaçın denilen olumsuz bir durum yok gibi görünüyor. İlgilenenler için ifade etmek gerekirse işin özeti şu; JP Morgan “kar cebe yakışır” mantığıyla “ben doydum kalkıyorum” demiş sadece. Bazı riskler nedeniyle(çoğu bilinen sebep: enflasyon, petrol krizi, cari açık ve bir ihtimal erken seçim vs) uzun pozisyonlarını kapatmış. Ama bunlar bilinen sebepler zaten. Piyasada herkesin bildiği bir şey için yaygara koparmak anlamsız. Ayrıca bugün BoFA 2 aylık 48.80’den USDTRY short açmış. Yani kurun sert yükselmesini beklemiyoruz demiş oluyorlar. Başta kısa vadeli Carry’ciler olmak üzere TL vadeli mevduatlar hala çekiciliğini koruyor diye de yorumlayabiliriz.

Yarın enflasyon verisi var. Muhtemelen içerden haber aldılar kötü gelecek diye. Satışlar o yüzdendir diye sanıyorum. Gelen veri sonrası bakalım :emoji_thinking:

Beklenti dışı bir şey gelmeyecek bence.
Bankalar da düşerdi yoksa.
Ecogr sağ olsun bugünümün kırmızısını kurtardı.
Yeni gözdem Ecogr.
Kzbgy ekledim geri.
Bjkas da aldım spor hissesi diye tutmadım sattım geri.
Marmr da çok oyalıyorlar ama sabırlıyım.
ytd

Geri