Pirhebok.

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
OQ5I3O.jpeg

Bizim kültüre özgü bir batıl inanç ( pirhebok,pirik) anlatılan masallarda adı geçen bir yaratık adı. Pîrîk, cadılik ve kötülükle uğraşan bir kadın.
Doğum yapan kadının ve ailenin baş belası olan bu yaratık bugüne kadar varlıgını hisettiren güçlü bir inanç.
Pîrîk ilk kırk gün içinde doğum yapan kadına çeşitli suretlerde görünür, saldırır ve bebeğe zarar (ölüm) getirdigine inanılır. Bundan dolayı kırk gün aile fertleri bebeği yanlız bırakmaz, çocuğun baş ucuna bir parça kurumuş ekmek konur, bebeğin üzerine erkek elbisesi çeket, pardösü vb. örtülür ve doğum yapan kadın ise geceligine bir parça bez bilhassa çengelli iğne takar.
Bez parçası ancak piriki rüyasında öldürmüş olan birisinden alınırdi

Bu inanç başka yörelerde veyahut bölgelerde varmıdır bilmem ama bizde çok uzun geçmişi var..

Bizim kültürümüzde öyle bir şey yok. Ben hiç duymadım.

Ay tövbe. Ben pirik kullaniyorum yaslilara.

Tek bir kulture ozgu bir sey degil, albasti/alkarisi olarak da bilinir.
Atlari da cok sever hatta at boxlarinin onune carpi seklinde tahta cakilmasi geleneginin bundan ileri geldigi soylenir.
Ingilizlerde de, atlarla ugrasan ruhani bir varliga dair bir efsane var. Bizim binicilik kulubunde de bazi sabahlar atlarin yeleleri hep dugum olurdu, hocalar saka yapardi bu varlikla ilgili,saka bir yana o yeleleri cozebilmek icin keserdik.
Ozellikle ati olan evlere gidermis,bazi hikayelerde ata olan takintilarindan da bahsedilir,geceleri binermis falan.

Ya korkuyorum ben
Bazı şeyleri keşke okumasaydım diyorum :gamer:

Eskiden çok korkardım son 15 yıldır popülerliğini yitirdi artık kimse anmıyor bizim köyde başka bir yörede duymadım hiç belkide farklı bir isimle anılıyordur sadece köpekler farkedermiş onun geldiğini şimdi bana saçma geliyor işte

İnanırsan, her kötü gelişmeyi ona bağlarsın. İnsan kendini böyle batıl ile korkutup, hayatının ve ahiretinin tadını kaçırabilir.

Yabani'yi pirheboklar götürmüş :O

onetuhafisimöyle

Geri