Pırasa çorbası

Konu sahibi son olarak 1725 gün önce görüldü
img_4305.jpg

pırasayı sadece zeytinyağlı pırasa yemeği için kullanmak bence onun hakkını vermemek demek. Böreği, poğaçası, kavurması, çorbası, aslında pırasanın klasik yemeğinden daha lezzetli bana soracak olursanız… Hele çorbası, Fransız soğan çorbasına benzer bir tat ve kıvamda, ağzının tadını bilenlerin ayıla bayıla içeceği bir çorba doğrusu! Birçok versiyonu, tarifi var tabii… Ben de pek müptelası olduğum, tabir-i caizse kazanla yapıp içtiğim, ilk kez anneannemden öğrendiğim, sonra baharatlarla oynayarak en sevdiğim hale getirdiğim pırasa çorbamın tarifini vermek isterim.

İşe bir kilo pırasayı 3-4 parmak eninde parçalar halinde kesip rondoda kıyarak veya elde ince ince kıyarak başlıyoruz. 5-6 kaşık zeytinyağı ile kıyılmış pırasaları ateşte çevirmeye başlıyorum. Hemen ardından soğan ekliyorum. Pırasaya soğan ilave etmeye gerek yok gibi gelebilir, hatta bana da öyle gelirdi eskiden, sonra şef dostlarımızdan pırasa kullandığım her şeyde pırasanın tadını yumuşatarak belirginleştirmek için muhakkak soğan eklemek gerektiğini öğrendim. O günden beri bir de soğan katıyorum,

Soğanın hemen ardından 4 irice havucu da yine rondodan geçirerek veya rendeleyerek tencereye ilave ediyorum.

Dilerseniz bu karışıma 1-2 orta boy patatesi de minicik küpler halinde doğrayarak ilave edebilirsiniz, ancak şart değil.

img_4242.jpg

img_4243.jpg

sebze çorbalarında lezzetin püf noktası sebzeleri güzelce kavurmak, yağda çevirerek iyice öldürmek… Ben de bu yüzden tüm sebzeleri orta veya ortanın az üstünde ateşle, hepsi yumuşayıp renkleri dönene dek kavurmaya devam ediyorum, e nereden baksanız bu da bir 20 dakika eder. Özellikle patates eklerseniz nişasta yüzünden sebzeler tencereye yapışabilir, sürekli kavurmak önemli. Yağı azaldıkça 1-2 kaşık yağ da ilave edebilirsiniz.

Sebzeler güzelce yumuşayınca işimizin çoğu gitti azı kaldı demektir. 2,5 lt kaynamış su ve 200 ml.’lik 2 paket süt kremasını sebze karışımına ekliyorum. Lezzetlendirmek için tuz, yarım çay kaşığı karabiber, çay kaşığının ucuyla muskat (muskat farz değil, ama eklerseniz tabii yakışacaktır), 3 çay kaşığı toz zencefil, 3 çay kaşığı zerdeçal, 1 yemek kaşığı öğütülmüş sarı hardal tohumu, 2 çay kaşığı sarımsak tozu, yarım çay kaşığı pul biber (acı sevmiyorsanız eklemeyin, karabiberler size yetecektir) Bu baharatların çeşidi çok ama miktarları az az, birleşince de çorbaya muazzam bir lezzet, derinlik ve farklılık katacaklar…

img_4308.jpg
Blenderdan geçirdikten sonra, pürüzsüz haliyle yumuşacık bir kış çorbası…

İçimizi ısıtacak çorbalardan hiç mahrum kalmamak dileğiyle…
Alıntı

bir defa denemiştim bir daha da denemedim. .
limonla güzel oluyor. .

Pırasa sevmiyorum, ilgimi celp etmedi.

Geri