Paranın Değeri

• Kullanıcı aRMiNa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Roman ve Hikayeler
Konu sahibi son olarak 2616 gün önce görüldü

PARANIN DEĞERİ

Eski zamanların birinde zengin bir adamın, paranın kıymetini hiç bilmeyen, savurgan bir oğlu varmış.

Oğulları, her gün sorumsuzca para harcayarak kendilerini fazlasıyla üzermiş.

Onu ne kadar uyarırlarsa uyarsınlar hiçbir kafa kulak asmaz; kendisine verilen öğütlere gülüp geçermiş.

Babası:

En iyisi bu çocuğu uzaklara göndermek, tek başına kalırsa çalışıp para kazanmayı öğrenebilir.

O zaman, tutumlu olmak neymiş anlayacaktır." diye düşünmüş ve onu uzak bir şehre göndermiş. Bundan sonra, tek başına idare etmesi gerektiğini söylemiş.

Çocuk, evinden ayrıldıktan sonra aradan üç sene geçmiş. Annesi ve babası onu çok özledikleri için. bir gün geri çağırmışlar.

Çocuk da bu daveti memnuniyetle karşılayıp, büyük bir özlemle memleketine geri dönmüş.

Anne ve babası onu iskelede sevinçle karşılamışlar.

Birbirlerine sarılarak hasret gidermişler.

Birlikte iskelenin kıyısında oturup sohbet etmeye koyulmuşlar.

Babası, elini oğlunun omzuna atarak ona:

Oğlum, göster bakalım, gurbette ne kadar para biriktirebildin? diye sormuş.

Çocuk, cebinde sakladığı cüzdanını büyük bir dikkatle çıkarmış.

İçinden paraları alıp babasına vermiş.

Onun ne diyeceğini merakla bekliyormuş.

Babası parayı alıp saymış; bakmış ki oğlunun üç yılda biriktirebildiği paranın toplamı, daha önce bir ayda harcadığı paranın toplamı kadarmış.

Babası:

Oğlum, koskoca üç sene boyunca bu kadarcık mı para biriktirdin? diye şaşkınlıkla sormuş.

Daha sonra, elindeki paraları denize atmak ister gibi havaya kaldırmış.

Oğlu:

Yapma! diyerek babasının eline sarılmış.

Ben o beğenmediğin paraları ne zorluklarla biriktirdim, sen bilmiyorsun.

Şimdi de kalkmış, onları denize atmak istiyorsun." deyince babasının gözleri mutluluktan dolu dolu olmuş.

Sevgiyle oğluna sarılmış ve demiş ki:

'Artık bütün işlerin başına geçebilirsin; çünkü görüyorum ki, paranın kolay kazanılmadığı artık öğrenmişsin.

Geri