Pandemi Döneminde Artan Kaygı Bozuklukları Diş Sıkmayı Tetikliyor

• Kullanıcı Özlem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Sağlık Konuları
🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Diş ve Çene Cerrahisi Uzman Dr. Mehmet Askar, pandemi dönemiyle beraber kaygı bozukluklarının daha da arttığını belirterek, "Pandemiyle toplumumuzun kaygı düzeyi oldukça yükseldi. Artan kaygı bozukluklarıyla birlikte diş sıkma hastalığı da tetiklendi. Kliniklere diş sıkmaya bağlı şikâyetler ile başvuran hasta sayısı geçtiğimiz yıllara oranla arttı" dedi.

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzman Dr. Mehmet Askar, pandemi dönemiyle beraber kaygı bozukluklarının daha da arttığını belirterek, "Diş sıkma alışkanlığının en sık görülen sebebi, stres, artmış anksiyete ve baş edemediğimiz korkulardır. Pandemiyle birlikte toplumumuzun kaygı düzeyi oldukça yükseldi.

Artan kaygı bozukluklarıyla birlikte diş sıkma hastalığı da tetiklendi. Kliniklere diş sıkmaya bağlı şikâyetler ile başvuran hasta sayısı geçtiğimiz yıllara oranla arttı" diye konuştu.

Yüz şekli bile değişebilir

Askar, bazı hastalarda diş sıkmaya bağlı olarak çiğneme kaslarının hipertrofiye uğradığını ve hastaların yüz şeklinin bile değişebildiğini kaydetti. Askar, diş sıkmanın tedavisi ile ilgili olarak öncelikle hastadan tıbbi hikâyesi detaylıca alınarak medikal durumu sorgulanması ve hastaya özel etkene yönelik bir planlama yapılması gerektiğini belirterek, Bu konuda atılacak ilk adım hastanın farkındalığının arttırılmasıdır.

Böylece hastanın gün içinde dişlerini sıkıyorsa, bir noktaya kadar alışkanlığının kontrol edebilecektir. Günümüzde diş sıkmanın en etkili tedavisi, estetik amaçlarla farklı alanlarda da kullanılan botoks uygulamasıdır. Çiğneme kaslarına uygulanan botoksun, diş sıkmanın etkilerini önemli ölçüde azalttığını bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmıştır. Diş sıkma alışkanlığı için hastaya özel olarak planlanan splintlerin kullanımı da kaslarda gevşeme sağlayarak, ekleme iletilen aşırı yükü azaltmayı ve dişlerde meydana gelecek aşınma ve çatlakların önüne geçmeyi hedefler. Botoks uygulamasından sonra destekleyici tedavi olarak da çoğu zaman önerilmektedir.
alıntı​

Salgın bitmediği sürece yakında acil durumda bile sağlık hizmeti alamayacağız ya da çok yüksek fiyatlar ile tedavi olmak zorunda kalacağız ve tabii o zamana kadar doktorlar da ayakta kalabilirse...

İngiltere'de yaşanan acı tabloyu halen ciddiye almayanlar var ve bir an önce salgın kontrol altına alınmalıdır çünkü salgın nedeni ile tüm sektörler maliyetlerin artması nedeni ile ayakta kalabilmek için fiyatları artırmaya başladı. Ameliyat olacaksanız size aylar sonrasına gün verebiliyorlar ve özel hastanelerde fiyatlar kontrolden çıkmış durumda çünkü çalışanların maliyeti, ekipman v.s derken her şey pahalanmaya başladı.

İngiltere’de diş hekimi randevusu yetersizliği: ’11 dişimi kendi ellerimle çektim’​

İngiltere’de pandemi nedeniyle diş hekimi randevularında büyük bir yığılma yaşanıyor. Diş hekimleri ise para kazanmak için Ulusal Sağlık Sistemi’nden gelen randevular yerine özel randevulara öncelik vermek zorunda kaldıklarını söylüyor. Peki İngiltere’deki bu kriz ne boyutta?

İngiltere'nin doğusundaki 40 bin nüfuslu Bury St Edmunds kasabasında yaşayan Danielle Watts, dişleriyle kendi başına ilgilenmek zorunda kaldığını ve 11 dişini çektiğini söylüyor:
"Yardım alabileceğim hiçbir yer yoktu. Kayıtlı olduğum dişçi altı yıl önce kapandı ve çocuklarımla birlikte kayıt yaptırabileceğimiz başka bir yer bulamadık. Kaydımı başka bir yere nakletmediler. Başlangıçta çok bir şikayetim yoktu ama son 2,5 yılda diş etlerim çekildi ve kemik kaybı nedeniyle dişlerim sallanmaya başladı. Birkaç kere ambulansı aradım, durumun acil olmadığını, yüzümün şişmediğini, bu yüzden ağrı kesicilerle idare etmem gerektiğini söylediler. Başvurabileceğim hiçbir yer kalmamıştı. Kaydolmaya çalıştığım dişçiler, Ulusal Sağlık Sistemi üzerinden randevu almadıklarını, para ödersem hizmet alabileceğimi söylediler. Ama o kadar parayı nereden bulabileceğimi bilmiyorum. Başvurmadığım diş kliniği kalmadı."

Bunun sonucunda ise çareyi kendi diş hekimi olmakta bulmuş:
"Çekilecek noktaya geldikten sonra dişlerimi çekmek beni rahatlatıyor. Dişlerim hiçbir destek almadan ağzımda sallanır hale gelince onları basit bir hamleyle bile çekebiliyorum. Bir şeyler yemek acı veriyor. Sandviç yiyemiyorum örneğin. Yemeğimi parçalara ayırmam gerekiyor. Geldiğim nokta nedeniyle gülümsemeyi bıraktım, özgüvenimi yitirdim ve her gün ağrı kesici almak zorunda kalıyorum. Nasıl konuştuğum konusunda da paranoyaklaşıyorum çünkü kelimelerin ağzımdan düzgün bir şekilde çıkmadığını biliyorum."

İngiltere’de diş hekimi randevusu yetersizliği: ’11 dişimi kendi ellerimle çektim’

Meral aksenerin bir sözü vardı insanlarda dış kalmadı .2 yıldır dış doktorları yatıyordu .Sadece dış cektiler. Dolgu protez ve gibi şeylere bakmadilar .yapmadilar .parası olan hastaneye özel hastaneye gitti fakirler özel hastaneye gidemediği için dişlerini kaybetti .teşekkür ederiz koronacilar

Turkiyede Yüzde seksen bes tek aşı yapılmış nasıl tedbir almayı düşünüyorsunuz çift aşı yüzde 70 civarı nasıl bir tedbir almayı düşünüyorsunuz . 3.dozu hatta turkiyede 4 5. Dozu olanda var nasıl bır tedbir mücadele öneriyorsunuz .Yüzde yüz aşıları vurulunca bitmezse nasil bir mücadele tavsiyesi vereceksiniz.6 7 8 9 .dozu vurulunca bitmezse ne yapmayı düşünüyorsunuz.

Turkiyede Yüzde seksen bes tek aşı yapılmış nasıl tedbir almayı düşünüyorsunuz çift aşı yüzde 70 civarı nasıl bir tedbir almayı düşünüyorsunuz . 3.dozu hatta turkiyede 4 5. Dozu olanda var nasıl bır tedbir mücadele öneriyorsunuz .Yüzde yüz aşıları vurulunca bitmezse nasil bir mücadele tavsiyesi vereceksiniz.6 7 8 9 .dozu vurulunca bitmezse ne yapmayı düşünüyorsunuz.
Aşılama hızlı şekilde yapılırsa yeni varyant oluşmaz ve yeni varyant oluşmadığı takdirde de toplumsal bağılıklık sağlanıp salgın kontrol altına alınır. Varyant çıktığı sürece ellinci aşıyı da olursun daha doğrusu olmak zorunda kalırsın. Bu kısmı anlayabiliyor musun?

kıymetli lefty sana "üstteki üyeyi kalple, alttaki üyeye mahnı gönder" yazıyorum..
sabah/akşam tok karnına ivedi..

Yüzde 99 etkili vurulunca 10 yil dayanıklı aşı bulun olsunlar .3 5 ayda etkisi biten yan etkisi bol deney aşamasında sıvı söyleyin sağlık başkanına beslediği bilim adamlarına yüzde 99 etkili aşı yaptirsinlar

Son düzenleme:
Dünya üzerinde yüzde yüz koruyan hiçbir aşı henüz üretilmedi. Aşının amacı; insanların hastalığı hafif atlatmasını sağlamaktır yani hastalığa yakalanmanıza engel olmaz ancak maruz kalınan viral yükün azalmasına ve ağır geçirmenize engel olabilir.

Aşının yan etkileri konusunda yaşanan endişeyi anlıyorum ancak güvendiğiniz bir doktor ile detaylı konuşup boşa endişe ettiğinizi de anlayabilirsiniz çünkü aşının içeriği ile sosyal medyada yayılan o komplo teorilerinin hiçbir alakası yok, öyle bir aşı üretmiş olsalardı zaten, salgına ihtiyaç duymadan her yıl, çocuk ve yetişkinlere yaptıkları aşılarla bu işi çözerlerdi ve kimsenin de ruhu duymazdı. Geçenlerde aşıya çelik karıştırıldığı haberi çıkmıştı ve işte buradan da çok net anlaşılmalı ki amaçlanan aşının koruyuculuğunu yok etmek yani insanların aşı olması istenmiyor birileri tarafından ki salgın uzadıkça uzasın...

Yüzde yuz değil yüzde 99 10 yil etkili otursun yapsınlar para bol. Yapamıyorlarsa diplomayı yaksinlar

Valla neyi tetiklemiyor ki onu tetiklemesin zaten. Pek de şaşırmadım ama fiziki bir tetikleme daha da ciddi bir durum tabii ki.

Geri