Özürlü Kim ? Kim Özürlü ? Kimler Özürlü ?

Konu sahibi son olarak 1664 gün önce görüldü
"Bedensel Engelli Bir Çocuğa Sahip Bir Babanın Feryadı"

"ÖZÜRLÜ KİM ? KİM ÖZÜRLÜ ? KİMLER ÖZÜRLÜ ?"

Sözlükte "özür" kelimesi
virgulll.gif
"bir kusurun
virgulll.gif
bir suçun elde olmadan yapıldığını ileri sürme veya bir kusurun hoş görülmesini gerektiren sebep
virgulll.gif
mazeret" olarak tanımlanır. "Özrüm vardı
virgulll.gif
gelemedim."
virgulll.gif
"Özür dilerim." gibi cümlelerle " özür" kelimesini gündelik hayatta çok kullanırız. Bir başka anlamı da "sakatlık
virgulll.gif
bozukluk
virgulll.gif
eksiklik veya elverişsizlik " olarak da ifade edilir. "Özürlü" de
virgulll.gif
"özrü olan
virgulll.gif
eksikliği
virgulll.gif
sakatlığı veya kusuru " olana denir.

Acaba gündelik hayatımızda özürlü kim ? Kim özürlü ? Kimler özürlü ? Bu soruları hiç kendimize sorduk mu ? Ben bu soruları her zaman kendime sorarım. Cevabını da yaşadığım çevreye bakınca bulurum. Doğuştan veya herhangi bir kazadan özürlü
virgulll.gif
engelli olmuş olabilirsiniz. Bu insanlar benim şahsımda hiç bir zaman "özürlü-engelli insanlar" değildirler. Sağlıklı olan bizler engelli insanlarımızın yüzlerine "sakat
virgulll.gif
özürlü" dememeliyiz.

Çünkü bu insanlarımız kendi iradeleri dışında engelli olmuşlar; kimisi bedensel
virgulll.gif
kimisi zihinsel
virgulll.gif
kimisi görme
virgulll.gif
kimisi işitme
virgulll.gif
kimisi de psikolojik engellilerdir. Engelli insanlarımız da bu toplumun bir parçasıdır. Ayrı bir dünyadan gelmediler onlar; başka bir yaratıkta değiller
virgulll.gif
aynı havayı teneffüs ediyor
virgulll.gif
aynı mekanları kullanıyor
virgulll.gif
aynı duyguları
virgulll.gif
aynı düşünceleri birlikte paylaşıyorsak
virgulll.gif
bu kardeşlerimizi oldukları gibi kabul etmeliyiz ve hayata kazandırmak için ne gerekiyorsa onu yapmalıyız.

Gerçek hayatta acaba " Bizler" gereğini yapıyor muyuz ? Sözde "Sağlıklı İnsanlar" engelli insanlarımıza yardımcı mı oluyorlar yoksa engeller mi koyuyorlar. Görünen şu ki özürlülere engeller çıkarılıyor. O zaman
virgulll.gif
özürlü kim? Kim özürlü ? Kimler özürlü ? İşte bu soruları toplumun her kesimine sormalıyız. Bedensel özürlüsünüz.

Yanınıza tuhaf sözde bir acıma duygusuyla biri geliyor: -Vah!... Vah!.. Vah!...Yavrum vah!...Sakatsın değil mi ? Nasıl oldu ? Çok yazık...." deyip
virgulll.gif
kusurunuzu; bedensel engelinizi bir şamar gibi suratınıza vuran ve sizin ezik o kalbinizi bir kez daha kıran bu insan mı özürlü
virgulll.gif
yoksa siz mi? Babanızın veya annenizin kucağında kalabalıklar arasında belediye otobüsüne güçlükle binmişsiniz. Sizlere hiç bir "Sağlıklı İnsan" yer vermemiş
virgulll.gif
taa otobüsün arkasına kadar gitmişsiniz. Babanızın veya
annenizinn bir eli otobüsün tavanında asılı duran kayışta
virgulll.gif
bir eli de sizi kucağında tutmak için iyice kavramış
virgulll.gif
ayakta zor duruyor; ha düştü ha düşecek yere. Tepesinde bir oyana bir buyana sallandığınız hemen yanınızdaki koltukta oturan bir genç uyuma numarası yapıyor ya da camdan dışarı bakarak sizi görmezlikten geliyor. Bu genç miözürlü
virgulll.gif
yoksa sizi bin bir güçlükle kucağında tutmaya çalışan babanız veya anneniz mi?

Kaldırımlar yüksek yapılmış
virgulll.gif
yollar köstebek yuvasına dönmüş
virgulll.gif
bir türlü tekerlekli sandalyenizle gezemiyorsunuz. Bu kaldırımları sizin geleceğinizi hiç düşünmeden yüksek yapanlar ile açtıkları çukurları doldurmayarak insanların engelli olmasına sebep olanlar mı özürlü
virgulll.gif
yoksa siz mi?

Okumak istiyorsunuz. Önünüze bir çok engeller koyuyorlar. İlk engelinizde ilkokulda başlıyor. Okuldaki söz de eğitilmiş Yetkili "Bu çocuk SAKAT
virgulll.gif
bu okulda okuyamaz. Diğer sağlıklı çocukların PSİKOLOJİSİNİ bozar. Ayrıca bu çocuğu kucakta götürüp getiremezsiniz. Bu çocuğa göre uygun merdivenlerimiz
virgulll.gif
sınıflarımız ve tuvaletlerimiz yok." diye sizin "OKUMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜZÜ" engelliyor. Anneniz; o cefakar ve fedakar anneniz ise yetkiliye adeta yalvarıyor: -Ben yavrumu okutmak istiyorum. Karnımda nasıl dokuz ay taşıdımsa dokuz yıl bilemediniz doksan yılda olsa sırtımda taşıyacağım
virgulll.gif
yeter ki siz yavrumu okula yazın
virgulll.gif
diyor. Bin bir zorlukla okula nihayet kayıt oluyorsunuz. Sizin eğitiminizi engellemek isteyen
virgulll.gif
dört duvar odaya ömrünüzü mahkum etmek isteyen bu yetkili mi özürlü
virgulll.gif
yoksa doksan yılda olsa sırtımda taşırım diyen o çileli anneniz mi? Okula kayıt olmakla iş bitmiyor.

Hayatın acımasız çarklarında kırıla kırıla ama eğilmeden
virgulll.gif
yıkılmadan okulları birer birer;ilkokul
virgulll.gif
ortaokul
virgulll.gif
lise ve üniversiteyi bitiriyor sonra da bir işe girmek istiyorsunuz. Gerek devlet kapısında gerekse özel sektör sizin için hiç fark etmiyor; yeter ki midenize indirebileceğiniz bir sıcak çorbayı kazanacak bir iş olsun diyorsunuz. Hükümetlerce çıkarılan yasa gereği belli sayıda engelli (özürlü) insan çalıştırması gereken devlet ve özel sektörün hiç biri sizi engelli olduğunuz için işe almıyor. Alsa bile torpilliler girebiliyor. Sizler de sokaklarda dilenmeye mecbur kalıyorsunuz. Engelli insanlara iş ve aş vermeyen ve onları sokaklarda dilenmeye mecbur edenler mi özürlü
virgulll.gif
yoksa siz mi ?

Çocuğunuz bedensel özürlü.Bir devlet kurumunda çalışıyorsunuz. Devletin Hastahanesi'nin Sağlık Kurulu'ndan "Hastaya .cihazın temini ve kullanması uygundur" raporu almanıza rağmen
virgulll.gif
çocuğunuza uygun görülen cihazın değil
virgulll.gif
"mevzuatın uygun gördüğü cihazın ücretini ödeyebiliriz." diyorlar. Belki de bu cihazla çocuğunuz yürüme imkanına kavuşacak. Söz konusu cihaz da çok pahalı olduğundan kendiniz de alamıyorsunuz ve çocuğunuz ömür boyu tekerlekli sandalyeye bağlı kalıyor. Mevzuat gereği uygun görülen cihaza mahkum edilençocuğunuz mu özürlü
virgulll.gif
yoksa mevzuatta bir eksiklik mi var?

Örnekler saymakla bitmez. Bu anlattıklarım devede kulak misali. Kısacası; sadece bu dünyada kendilerinin yaşadığına inanan ve engelli insanlarımızın varlığından hiç haberi olmayan
virgulll.gif
belki de bir gün kendilerinin engelli olabileceklerini düşünemeyen HERKES ÖZÜRLÜDÜR.

"Selam ve sevgilerimle.Nice sağlıklı günlere........"

Şükrü BİLGİLİ

Bülent Altaç

Bu kelimeyi kullanmasını hiç sevmem, kullanmamda .. " Engelli " kelimesi daha uygun ..

Bu kelimeyi kullanmasını hiç sevmem, kullanmamda .. " Engelli " kelimesi daha uygun ..
Bende engelli derim genelde.Aslında kaba kaçmasa sakat demesi daha uygun sanki çünkü bedensel sakatlıkları var sadece, herhangi bir özür yada engelleri yok ama söyleniş olaraak kaba gibi görünüyor

Aslında kelimelere takılmıyorlar çok bence, sadece söyleniş tarzı incitebilir onları.Ben engelliyi tercih ediyorum mesela

hepimiz birer engelli adayiyiz.
biri bana ozurlu deseydi cok incinirdim.
bu kelimeyi hakaret olarak kullananlar var maalesef.

hepimiz birer engelli adayiyiz.
biri bana ozurlu deseydi cok incinirdim.
bu kelimeyi hakaret olarak kullananlar var maalesef.
Evet, aslında kendilerine sakat denmesini istediklerini yazmış bazıları.Kelime anlamı olarak bedensel bir eksikligi olan anlamına geliyormuş özet olarak.Fakat biraz kaba bir söylem oldugu için engelli en dogru kelime bencede.

Ve ilk cümlene katılıyorum,hepimiz adayız o yüzden onlara ona göre davranmalıyız hayatları hiç kolay degil cünkü

ve bence biraz düşünmek lazım onların hayatını. empati kurup onların yerine geçebilmeliyiz. ve herşeyimizi olmasına rağmen mutsuz olmamızın nedenlerini onlara bakarak aşabilmeliyiz bence. mesela onların mutlu olmak için yapmak istediklerini hergün yaparken neden mutlu olamıyoruz da hala kendi isteklerimizi karşılayamıyoruz diye dert yanmamızdan vazgeçmeliyiz mesela. mesela yürümek, başkalarının değilde kendi istediğimiz yerlere gidebilmek, ya herşeyi bi bırakın kendi kendimize lavaboya gidebilmek dahi mutluluk sebebimizken neleri düşünerek mutsuz oluyoruz. kendi kendimize bi sormalıyız aslında. ve bunu da sormalıyız. sağlıklı bir bireyken neden ben sağlıklıyım diye sormuyoruz da bi hastalığa maruz kaldığımızda neden neden neden diye soruyoruz neden ben diye isyan ediyoruz. düşünmek gerek...

Geri