Özgürlük nedir ?

Konu sahibi son olarak 1658 gün önce görüldü
Sizce özgürlüğün tanımı nedir?
Birinin özgürlüğü diğerini kısıtlıyorsa yada rahatsız ediyorsa o zaman özgürlük neye göre belirlenir ?

Kafama takılan sorulardan biridir yorumlarınızı merakla bekliyorum arkadaşlar

Nefsin ta kendisidir ..

Başkalarının özgürlüğünü kısıtlamadan ,dilediğince yaşamaktır

doğa ve toplum yasalarından bağımsız olup sahsın yada toplulugun kendi iradesıyle yaşamasıdır.

olmayan bir kavramdir. senin ozgur olman baskasinin tutsakligidir. o sebeple genel olarak ozgurluk diye bir kavram yoktur. onun bile sinirlari var.

olmayan bir kavramdir. senin ozgur olman baskasinin tutsakligidir. o sebeple genel olarak ozgurluk diye bir kavram yoktur. onun bile sinirlari var.
Bende aynı böyle düşündüğüm için benim gibi düşünenler varmı diye merak ediyordum:) varmış

Özgürlük bir hurafedir

Kendı kararlarını vermek bence :)

özgürlük, dünyanın bir yerlerinde insanlar sefaletten sürünüyor, her sene on binlerce çocuk açlıktan ölüyorken bir şişe şaraba yüz dolar verebilme hakkıdır.

özgürlük, dünyanın bir yerlerinde insanlar sefaletten sürünüyor, her sene on binlerce çocuk açlıktan ölüyorken bir şişe şaraba yüz dolar verebilme hakkıdır.
O özgürlükten çok bencilliktir bence

bireysel ozgurluk mu toplumsal ozgurluk mu hangisi?

Genel anlamda özgürlük kavramı. Bireysel özgürlük toplumsal özgürlüğü kısıtlıyorsa, bireysel özgürlük diye birşey yoktur. Toplumsal özgürlükte bireysel özgürlüğü kısıtladığında bireysel özgürlük yok oluyor

Ben son ses müzik dinlemek istiyorsam bu benim özgürlüğüm sayılır, karşı komşum rahatsız oluyorum kıs müzigi dediğinde onun özgürlüğünü ben kısıtlamış oluyorum, topluma saygısızlık etmiş oluyorum belki..Müziği kıstığımda da benim özgürlüğüm kısıtlanıyor.Örnektir bu yani:) Sanki hepsi birbirine bağlı gibi

dogru ama sen sokakta ciplak dolasamazsin ama ciplaklar kampina gitme hakkin var. bireysel ozgurluk var demedim esasen onun icin de sinirlar var ama toplumsal ozgurluk daha ciddi nedenlere dayandirilabilir.
herseyden evvel ifade ozgurlugun yoksa ortada hic bir ozgurlukten bahsedemiyoruz.
toplumun geneline baktiginda sacim acik geziyorsam ozgurum mantalitesi hakim oldugundan ozgurlugun sinirlari yasadigin ortama gore degiskenlik gosterir.

Zaten toplum için düşündüğümüzde özgürlükten daha önce saygı kavramı gelir. Herkes her istediğini yapmaya kalksa garip bir curcuna olur , ki buda hiç hoş olmaz. Fikir özgürlüğü içinse şunu söylemek daha uygun olur sanki, yine herkes fikrini olduğu gibi açıklarsa saygı sınırını aşabilir, bazı yerlerde müdahale gerekli gibi geliyor bana.Ben şimdi hiç hoşlanmadığım birine bir dizi kötü kelime söylesem bana biri mutlaka mudahale edecektir buda toplum huzurunu bozacak tartışmaya meyil verecek çünkü.Yani lafın özü, özgürlük sınırsız bir kavram değildir diye düşünüyorum , belli noktalarda bireysel de olsa , toplumsal da olsa mutlaka müdahale edilebilir.Kargaşa önlemez aksi halde

sen, ataturk bir vakitler diktator du diyebilir misin?
ben bunu dedigim icin bir forumdan banlanmistim:)
bu demek degil ben ataturk dusmaniyim. bu bir saygisizlikta degil esasen. zira diktatorluk kavramini algilayis bicimleri hitler ve otesinden ibaret olan insanlar elbet saygisizlik diye dusunebilirler.

ben bu ifade de kufur etmis miyim? hayir.

insanlara ozgurlukten once tahammul sinirlarini genisletmeyi ogretmek lazim aslinda. o zaman ozgurluk sinirimizda genisliyor.

sen, ataturk bir vakitler diktator du diyebilir misin?
ben bunu dedigim icin bir forumdan banlanmistim:)
bu demek degil ben ataturk dusmaniyim. bu bir saygisizlikta degil esasen. zira diktatorluk kavramini algilayis bicimleri hitler ve otesinden ibaret olan insanlar elbet saygisizlik diye dusunebilirler.

ben bu ifade de kufur etmis miyim? hayir.

insanlara ozgurlukten once tahammul sinirlarini genisletmeyi ogretmek lazim aslinda. o zaman ozgurluk sinirimizda genisliyor.
Aynen öyle :) diyebilirim bu tür söylemlerim de olmuştur , ama saygı sınırı ve tahammül sınırı, sabır sınırı ince bir çizgidir .Düşüncelerine katılıyorum , özgürlük ince bir çizgidir zaten, özgürlük ve saygısızlık arasındaki çizgiyi ayırmak lazım.

Özgürlük idealleri uğruna, hayalleri uğruna hayatını ellerini ve ayaklarını dünyaya prangalamaz, bunu ifade etmeye yarayan Aklınıda başkasının kullanmasına müsade etmez

Özgürlüğün sınırlarını hukuk belirler.

Özgürlük düşmanı olmak insan onuruna düşman olmakla eş değerdir.

Özgürlük kutsal bir acıdır ancak özgürlüğünü kaybedince anlarsın

Geri