Öz Güven

Konu sahibi son olarak 1013 gün önce görüldü
Kendine güven duyma, insanın çocukluk yıllarından başlayarak yaşadığı çevrede kendini ne kadar güvende hissettiğiyle ilişkilidir.

Özgüven kişisel bir özelliktir,kazanmak için yetenekleri önemseyip,girişimde bulunmak gerek.
Sorunlarla başa çıkma,çözüm üretme ve mücadele için olmazsa olmazımızdır.
Eksikliğinde ise kimsenin mükemmel olmadığından yola çıkıp cesaretlenmektir.
Gelişmesindeki ilk etmense aile.
Şimdi böyle bir yorum yapmak mı gerekti onuda bilmiyorum ama yaptım bi kere.:):)30 Şubat.

mini minicikken aşılanmadı mı bünyeye, sonradan verilen takviyeler geçici olabiliyor.

Okulöncesi dönemde verilmezse özgüven sonraki yaşlarda kişinin özgüven geliştirmesi çok zordur. 0-6 yaşlarda dikkat etmek gerekiyor ve bilinçli davranılmalı. Çocuk yetiştirirken bitki büyütüyormuş gibi davranmayın lütfen. Bu alanda pek çok kitap var, okuyun.

Kendine inanmaktir, yapabileceklerinin farkinda olup baskalarinin lafina bakmadan yilmadan ,utanmadan inandigini uygulamaktir oz guven.

Öz güven kişinin benlik algısıyla, kişinin kendisini sevip,sevmemesiyle ilgili bir şeydir.Aile, okul, çevre kuşkusuz bu algının devamlılığının dizayında önemli bir etmendir.Kişi kendini ne derece seviyor ve kendini ne derece kabulleniyorsa eylemlerinde bunu o derece yansıtır.Elbet bunu başlatan bir kıvılcım, kıvılcımı harlayan bir şey vardır,o da başarma güdüsü.Bu güdü karşılığını bulduğu sürece kişi kendini daha çok sevecek ve kendine olan inancı artacak.Dolasıyla öz güven artacak.Biz çocuklarımızın gizil yeteneklerini ortaya çıkarmaya gayret edersek, çocuklarımızın kendilerini ifade edebileceği ortamları yaratırsak, başarmayı küçük-büyük demeden tattırırsak,çocuklarımız kendini daha fazla sever ve kendine daha fazla inanır.Bence her çocuk öz güvenli doğar onu sönümlendiren bizim tepkilerimizdir.Ya da bunun artamasını kesintiye uğratan yakın ve uzak çevrelerimizdir.Bu konuyu en güzel açıklayacak olan doğru adres benim için Çavlan dostumdur.Benim ki nacizane bir fikir.

Sonradan kazanılması en zor olan şeylerden biridir..
Fazlası da zararlı olması yüksek ihtimaldir..

Nfu dostum öyle güzel bir analiz ki seninkisi anlatım değil,yaşamdaki farkedişin ta kendisi.
Bu sözler üzerine sözüm eksik kalır,özgüvenin eylemle insanlığa katkı adına sende abideleşen halinde.Fırsat,hoş görü,inanç,umut,deneyimleyerek gerçekleşen sonuç,hedefe dair azim.Bunlar ihtiyaç duyduğumuz insan özlemi.

Bir kıvılcım çakılacaksa çakmak ve ateşe dönüşmek,bir adım atılacaksa atmak;sahte ve içi boş hırsın değil,hizmetin ve anlamın ta kendisi için ruhu bilinçle kucaklamak.

Hep olumlu bir halin sonucu değildir.Bazen haksızlıklara karşı isyanın meyvesidir.İnsanın kendisini keşfiyle yeni yolculuklardan korkmamaktır.Bazen yalnızlıktır,anlaşılamamaktır,bazen farklılıktan doğan ateşi küle dönüşme pahasına gururla kucaklamaktır.Ne olursa olsun özgünlüğün yatırımıdır.Risk alabilen insanlar bunu temsil edebilir.

Nfu dostum öyle güzel bir analiz ki seninkisi anlatım değil,yaşamdaki farkedişin ta kendisi.
Bu sözler üzerine sözüm eksik kalır,özgüvenin eylemle insanlığa katkı adına sende abideleşen halinde.Fırsat,hoş görü,inanç,umut,deneyimleyerek gerçekleşen sonuç,hedefe dair azim.Bunlar ihtiyaç duyduğumuz insan özlemi.

Bir kıvılcım çakılacaksa çakmak ve ateşe dönüşmek,bir adım atılacaksa atmak;sahte ve içi boş hırsın değil,hizmetin ve anlamın ta kendisi için ruhu bilinçle kucaklamak.

Hep olumlu bir halin sonucu değildir.Bazen haksızlıklara karşı isyanın meyvesidir.İnsanın kendisini keşfiyle yeni yolculuklardan korkmamaktır.Bazen yalnızlıktır,anlaşılamamaktır,bazen farklılıktan doğan ateşi küle dönüşme pahasına gururla kucaklamaktır.Ne olursa olsun özgünlüğün yatırımıdır.Risk alabilen insanlar bunu temsil edebilir.
Canım çok teşekkür ederim. Ancak dostumun bilgiye hem sahip oluşu itibariyle hem de böylesi bir uslupla yazmasına bakarsak, benim bilgimin,bu alanda, senin yanında esamesi okunmaz.Herkesin bir ihtisas alanı vardır.O yüzden ben haddimi bilirim inşallah. Sadece bazı konularda hayat kazanımlarım ve ordan burdan okumuşluklarımla yorum yapabilirim.Beni gönlünde yüceltiğin gibi dilinde de yüceltiğin için çok sağ ol dostum.

Geri