Osmanlı’ halifeleri zamanında Türk’e bakış

Konu sahibi son olarak 77 gün önce görüldü
Halifeler zamanında fikir özgürlüğü hürriyete yer yoktu taassup her tarafta hakimdi
Alevi kızılbaş (kızıl başlık takan Türkler) diye aşağılanan ve kılıçtan geçirilen Türkler, inançlarını (eski gök tanrı v.b) içlerinde saklıyorlardı
Halk arasında yetişen ve tercümanı olan dertli mahlaslı şair:

“(dertli)ye tükenmez nice dert verdin
Ne çekmeye sabır ne gayret verdin
Ne saltanat verdin ne devlet verdin
Çok şükür dünyaya getirdin beni”

deyişleriyle nasıl dayanılmaz zulümler yapıldığını anlatıyord

Alevilik müslümanlığın bir şekilde protestanlığı idi. Aleviler, dinde ahlak ve saffet arıyorlardı. Onlarca ibadetin esası halka hizmet etmekti
XVI. Y.Y ozanlarından Fuzuli Osmanlı’nın Türk’e bakışını bir deyişinde:
“Fuzuli gökten yere insen sana yer yok
Yürü var gel Arap’tan ve acemden”

Derti bu fikirlerini şöyle anlatıyordu:

“Girme zahit bezmine görme miraç yüzlerin
Dergahı abdale gir de hasullahı gör
Dön ziyaret eyleme İbrahim’in bünyadın
Dertlinin gönlün ziyaret eyle Beytullahı gör”

Tarihsel yorum farklı bir şey tarihsel gerçeklik farklı.

Osmanlı zamanında “Türk” Cumhuriyetin şimdiki Anayasamızda tanımladığı gibi bir üst kimlik, kapsayıcı bir söylem değildi. Anadolu köylüsü için kullanılırdı. Hatta bazı kaynaklarda saray çevresinde “görgüsüz” yerine kullanılan bir kelime olduğu da geçer. Günümüzdeki “keko” gibi.

Osmanlı da hiçbir zaman kendini bir “Türk” devleti olarak tanımlamadı. Bir hanedan temelli bir islam imparatorluğu olarak tanımladı. Yani bugünki devletler gibi yorumlamak yanılgıya düşürür bizleri. Osmanlı devletinin milleti yoktu, tebaası vardı. Teee 19.yüzyıla özellikle Fransız ihtilali ve sonrasında Osmanlının bizzat en çok canını sıkan Balkanlardaki millet olma bilincine kadar da bu böyleydi. Jön Türkler, İttihatçılar millet bilincini aşıladılar. Yani özünde Türkler Osmanlıda daha çok askerdiler.(Tımar sistemi vs). Zaten bu yüzdendir ki Cumhuriyeti de askerler kurdu.

Kamilin de konusuna cevap olsun ; Şu an bu “Osmanlıyız” söylemleri tamamen Türk kimliğini örselemek “milli” bir kimlikten ziyade “Ümmet” kimliğini parlatmak maksadı ile kullanılıyor. Bilinçli bir tercih yani Tarihi eğip bükerseniz tabii ki her fikrin doğrusunu yaratabilirsiniz.

Osmanlı zamanında “Türk” Cumhuriyetin şimdiki Anayasamızda tanımladığı gibi bir üst kimlik, kapsayıcı bir söylem değildi. Anadolu köylüsü için kullanılırdı. Hatta bazı kaynaklarda saray çevresinde “görgüsüz” yerine kullanılan bir kelime olduğu da geçer. Günümüzdeki “keko” gibi.

Osmanlı da hiçbir zaman kendini bir “Türk” devleti olarak tanımlamadı. Bir hanedan temelli bir islam imparatorluğu olarak tanımladı. Yani bugünki devletler gibi yorumlamak yanılgıya düşürür bizleri. Osmanlı devletinin milleti yoktu, tebaası vardı. Teee 19.yüzyıla özellikle Fransız ihtilali ve sonrasında Osmanlının bizzat en çok canını sıkan Balkanlardaki millet olma bilincine kadar da bu böyleydi. Jön Türkler, İttihatçılar millet bilincini aşıladılar. Yani özünde Türkler Osmanlıda daha çok askerdiler.(Tımar sistemi vs). Zaten bu yüzdendir ki Cumhuriyeti de askerler kurdu.

Kamilin de konusuna cevap olsun ; Şu an bu “Osmanlıyız” söylemleri tamamen Türk kimliğini örselemek “milli” bir kimlikten ziyade “Ümmet” kimliğini parlatmak maksadı ile kullanılıyor. Bilinçli bir tercih yani Tarihi eğip bükerseniz tabii ki her fikrin doğrusunu yaratabilirsiniz.
+ Dünyada yoktu zaten milliyetçilik.

Fransiz ihtilalinden sonra tum ulkeler milli kimlik benimsemeye başladilar.

Ama bu Osmanli için de geçerli. Osmanlı da daha sonra Türklük kavramini benimsemiştir. Hic bir zaman biz Türk degiliz demedi. Sadece bununla ön plana çikmiyordu.

Son dönemine denk geldiği için tabi bu konu çok konuşulmuyor.

Ama bu Osmanli için de geçerli. Osmanlı da daha sonra Türklük kavramini benimsemiştir. Hic bir zaman biz Türk degiliz demedi. Sadece bununla ön plana çikmiyordu.

Söyle bişi de olabilir. Türk = Müslüman olarak kullanılmış olabilir.

O Osmanlıyı yanlış biliyor. Osmanlı batı motivasyonludur ve doğu Roma devamıdır. Bakiyeyim diye dolanıyo ama hiç bişiden haberi yok.
Merak etme senin mantaliten o zaman da vardı :) Neysek Atatürk gibi münevver insanlar okumayı bilmiş ve gerekeni yapmış.

Görüşüne saygı duyuyorum. Ama bazılarını laiklik kavramının içini deştikten sonra savunması gibi değil millet olma vasfını tümsel olarak algılayarak konuşuyorum.

İşte Fransız İhtilalinden sonra peyderpey halklar millet kavramı ekseninde konsolide olurken de “Osmanlı yönetimi” bu fikri hiçbir zaman kabul etmedi. Jön Türkler ve İttihatçılar halkı örgütlediler. Halk içinde bir hareketti sadece.

Cumhuriyet kurulana kadar da bu böyleydi. Osmanlının hiçbir kanunnamesinde, fermanında vs “Türk” kelimesi geçmez. Hiçbir. 0. “Ehli islam”i kullanır.

Söyle bişi de olabilir. Türk = Müslüman olarak kullanılmış olabilir.
Türk = Müslüman olarak algılanmış olabilir ama Müslüman = Türk şeklinde kesinlikle algılanmadı bence hocam.

Üstadım ben Osmanlı'nın günümüz Türkiyesiden daha İslamcı olduğunu düşünmüyorum.
2026 Türkiyesinden bahsediyorsan evet. Bugün için ben de katılırım. Ama Türkiye Cumhuriyetinden bahsediyorsan, koca cumhuriyet içerisindeki 16 seneyi tüm Cumhuriyete mal etmem. 2010 referandumu milattı.

İşte Fransız İhtilalinden sonra peyderpey halklar millet kavramı ekseninde konsolide olurken de “Osmanlı yönetimi” bu fikri hiçbir zaman kabul etmedi. Jön Türkler ve İttihatçılar halkı örgütlediler. Halk içinde bir hareketti sadece.

Cumhuriyet kurulana kadar da bu böyleydi. Osmanlının hiçbir kanunnamesinde, fermanında vs “Türk” kelimesi geçmez. Hiçbir. 0. “Ehli islam”i kullanır.

O zaman Türk demiyorlardi o yuzden o ifadeyi gormuyoruz.

Osmanlı milleti diye bir kavram vardi. Bu kavram şimdiki Türk üst kimliği gibi kullanilan bir kavram.

Hal boyle olunca cok uluslu bir imparatorluktayken herhangi resmi bir belgede Türk, Kürt, Cerkez, Laz gibi kavramlar gormemeniz normal. Ama hic goremedik demek de dogru degil mesela bi cok kaynakta Türk kavrami da geciyor

Ayrica, ittihat ve terakkinin içinde devletin burokrasisi de vardi, subaylar da vardi, aydinlar da vardi. O yuzden buna sadece halk hareketi diyemeyiz.

Zaten bunlar daha sonra devleti yoneten kadroya gectiler.

Üstadım ben Osmanlı'nın günümüz Türkiyesiden daha İslamcı olduğunu düşünmüyorum.
Doğru şeriat getirecek dedikleriniz her şey serbest etti. İbn-ul insanlar LPG'li motor takmışlar sokakta abuk sabuk geziyorlar. O da yetmedi ülkedeki dini azınlıklara hakları genişletilerek verildi. Daha bir sürü şey hangi birinden bahsedeyim ki. Yaşasın Cumhuriyet Yaşasın laiklik hahaha. Korkarım sonu da Osmanlı gibi olacak Hatta daha şiddetli belki de diğimi? Bu kadar özgürlük bizi bozar hem kendi başına ayakta durmak ne demek dedi ya yasla sırtını Avrupa'ya Yan gel yat Böyle daha güzel değil mi?

Bir şarkısında diyordu ki Sefai 'Batı beni severmiş, batının avradını."

O zaman Türk demiyorlardi o yuzden o ifadeyi gormuyoruz.

Osmanlı milleti diye bir kavram vardi. Bu kavram şimdiki Türk üst kimliği gibi kullanilan bir kavram.

Hal boyle olunca cok uluslu bir imparatorluktayken herhangi resmi bir belgede Türk, Kürt, Cerkez, Laz gibi kavramlar gormemeniz normal. Ama hic goremedik demek de dogru degil mesela bi cok kaynakta Türk kavrami da geciyor

Ayrica, ittihat ve terakkinin içinde devletin burokrasisi de vardi, subaylar da vardi, aydinlar da vardi. O yuzden buna sadece halk hareketi diyemeyiz.

Zaten bunlar daha sonra devleti yoneten kadroya gectiler.
Tamam anlatmak istediğim bu değil benim. Bu söylediklerin benim söylediklerimden farklı değil ki. Ayrıldığımız yer şu ; millet diye bir kavram yok Osmanlı yönetimi için.

Ben diyorum ki ; Sonuçta 19. Ve 20.yy da Türkler var mı? Var. Ama Türke dair bir tanım var mı? Yok. Umrunda değil Osmanlı yönetiminin Türklük, Kürtlük, Boşnaklık, Araplık vs. Osmanlı milleti diye bir tanım da yok, ehli islam ve gayri muslim var. Ha reaya demiş, askeri taife demiş vs ayrımlar yapmış ama özde bir millet bilinci kesinlikle yok.

Bem halk hareketi demedim, Jön Türkler ve İttihatçıların halka yaydığı ve halk arasında yayılmış bir fikir. Halk Aydınlar tarafından örgütlendi yani.

Aynı şeyi söylüyoruz ama ayrıldığımız yer ; millet bilinci teee Cumhuriyet kurulana kadar da yoktu yönetim kademesinde. Zaten bu bilinçte olanlar da halkı örgütleyip, devrimi yapıp Cumhuriyeti kurdu.

Tamam anlatmak istediğim bu değil benim. Bu söylediklerin benim söylediklerimden farklı değil ki. Ayrıldığımız yer şu ; millet diye bir kavram yok Osmanlı yönetimi için.

Ben diyorum ki ; Sonuçta 19. Ve 20.yy da Türkler var mı? Var. Ama Türke dair bir tanım var mı? Yok. Umrunda değil Osmanlı yönetiminin Türklük, Kürtlük, Boşnaklık, Araplık vs. Osmanlı milleti diye bir tanım da yok, ehli islam ve gayri muslim var. Ha reaya demiş, askeri taife demiş vs ayrımlar yapmış ama özde bir millet bilinci kesinlikle yok.

Bem halk hareketi demedim, Jön Türkler ve İttihatçıların halka yaydığı ve halk arasında yayılmış bir fikir. Halk Aydınlar tarafından örgütlendi yani.

Aynı şeyi söylüyoruz ama ayrıldığımız yer ; millet bilinci teee Cumhuriyet kurulana kadar da yoktu yönetim kademesinde. Zaten bu bilinçte olanlar da halkı örgütleyip, devrimi yapıp Cumhuriyeti kurdu.
O zaman ayriştigimiz konuyu irdeleyelim.

Osmanli milleti kavrami, şu an bizim kullandiğimiz Türk milleti kavraminin birebir aynisi. Sen boyle bir kavram hic olmadi diyorsun.

Ama çokme donemine yakin bir zamanda, benimsenmeye başlandi.

Pek tabi resmi kaynaklarda geçmiyor ama;
- tum insanlarin kanun onunde eşit olmasi,
- muslim - gayrimuslim ayriminin ortadan kalkmasi,
Gibi koruyucu maddeler var hem tanzimat fermaninda hem de ıslahat fermaninda.

Kaynaklara bakacak olursak;
1876 Kanun-i Esasi'nin 8. Maddesi
Osmanlı tabiiyetinde bulunan herkes din ve mezhep farkı olmaksızın Osmanlı’dır.

Bu madde hukuken herkesin Osmanli oldugunu kanitlar.

Dogrudan Osmanli milleti kavramini resmiyette goremezsin. Çunku o zaman millet kavrami şimdiki anlamda kullanilmiyordu. Millet diyince dini cemaat anlaşiliyordu.

Doğru şeriat getirecek dedikleriniz her şey serbest etti. İbn-ul insanlar LPG'li motor takmışlar sokakta abuk sabuk geziyorlar. O da yetmedi ülkedeki dini azınlıklara hakları genişletilerek verildi. Daha bir sürü şey hangi birinden bahsedeyim ki. Yaşasın Cumhuriyet Yaşasın laiklik hahaha. Korkarım sonu da Osmanlı gibi olacak Hatta daha şiddetli belki de diğimi? Bu kadar özgürlük bizi bozar hem kendi başına ayakta durmak ne demek dedi ya yasla sırtını Avrupa'ya Yan gel yat Böyle daha güzel değil mi?

Bir şarkısında diyordu ki Sefai 'Batı beni severmiş, batının avradını."
Kendini kısıtlanmış ve köklerinden koparılmış hissediyorsun. Başka bir ülke istiyor hayal ediyorsun.

İki sorum var. Birincisi ne istiyorsun. Şu an ne isteyip yapamıyorsun.
Ve iki. Eşcinsellerle derdin ne.

"Kendini kısıtlanmış ve köklerinden koparılmış hissediyorsun." Doğru.

"Başka bir ülke istiyor hayal ediyorsun." Yanlış.

"Eşcinsellerle derdin ne." Sevmiyorum, saygı duymak zorunda da değilim.

Geri