Osmanlı' da Edep

Konu sahibi son olarak 1 gün önce görüldü
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Eskiden "Kapıyı kapat!" denilmezmiş. Allah (cc) kimsenin kapısını kapatmasın diye düşünülürmüş. "Kapıyı ört, ya da sırla" denilirmiş. Kapının kapanmadan yavaşça örtülmesi edebdenmiş.

“Lambayı söndür” demezlermiş. Allah (cc) kimsenin ışığını söndürmesin. "Lambayı dinlerdir" derlermiş. Lamba yakılmaz, uyandırılırmış.

Uyuyan birisi uyandır...ılmak İçin sarsılmaz veya adı ile çağırılmazmış. "Agâh ol erenoler" derlermiş. Nezaket, incelik, edeb her işin başı imiş de ondan... Ona eren uyanık olurmuş. İnsanların sözü kesilmez, işaret ve işmar edilmez, fısıltılar, gizli konuşmalar hoş karşılanmazmış.

Hanımlar beylerine "Efendi" derlermiş, "siz" derlermiş. Hanımefendiliklerini gösterirlermiş.

Gezerken yere yumuşak basılır, ses çıkarmamaya çalışılırmış. Yerdeki haşerata basmamaya özen gösterdiği için adı "Karınca basmaz Efendi” ye çıkan insanlar varmış.

Kapıdan çıkarken arkasını dönmemek, geri geri çıkmak edebdenmiş.
Kapı eşiğindeki misafirlere ait ayakkabılar, dışarıya doğru değil, içeriye doğru çevrilirmiş. "Git bir daha gelme!" der gibi değil de. "Gitsen de ayağının yönü buraya dönük olsa" dercesine dizilirmiş.

Canlı cansız her şeyin bir hatırı varmış. Eskiler hayatı o kadar nurani, o kadar temiz, o kadar manâlı yaşarmış.

Üstad Necip Fazıl bu hali “Komşuya hatır soran sıra sıra terlikler,
Ölçülü uzaklıkta yakın beraberlikler." diye tarif eder

226631_181804701871669_180827411969398_483335_5931854_s.jpg

Canli cansiz her seyin hatiri varmis, ne guzel.

Hanımlar beylerine "Efendi" derlermiş, "siz" derlermiş. Hanımefendiliklerini gösterirlermiş.

Şimdi ne diyorlar?
Aşkitoo

Çok edep varmış cidden Osmanlı da.

sadfsdf

Oğlan Ocaklarından bahsetmek gerek

Di li gecmis zaman kullandiginiza gore o devri yasamis olmalisiniz. :)

Tabi ki zat-ı muhterem niyetim acizhaneye taciz değil bilakis efkar-i mumideyi bir arkadaşlık teklifidir vereceğiniz her müspet-i cevap kalbime derman olup geri dönecektir

Tabi ki zat-ı muhterem niyetim acizhaneye taciz değil bilakis efkar-i mumideyi bir arkadaşlık teklifidir vereceğiniz her müspet-i cevap kalbime derman olup geri dönecektir

Bu cumleyi en son lisede arkadaslik teklifi alirken duymustum orjinali de boyle degildir :)
Size de hic gitmedi cok egreti durdu ustunuzde ozunuze donun bence siz. Biz sizi oyle kabullendik:)

Bu cumleyi en son lisede arkadaslik teklifi alirken duymustum orjinali de boyle degildir :)
Size de hic gitmedi cok egreti durdu ustunuzde ozunuze donun bence siz. Biz sizi oyle kabullendik:)

Valla haberi varmış ben hiç sevmem kullanmayı güzel bir anlama çevirdim

Yabani hayvanları bile el üstünde tutarlarmış. İnceliğe bakar mısınız?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri