Oruç size ne anlam ifade ediyor ?

Konu sahibi son olarak 971 gün önce görüldü
Nefsime hakim olamadığımı.

Hic yemek bulamayanlari
Anliyoruz ama ne aci biliyormusun
Biz
Yine aksam yemek yiyecegiz nasipse ama
Onlar Onu da
Bulamiyor.. ne kadar
Sansliyiz su dünya da ama
Kiymetini bilmiyoruz

Sorsan herkes acin halinden anlamak diyor, tabii ya...cok guzel anliyoruz acin halinden...
Oruc ac insanlarin halini anlamamizi, nefsimize hakim olmamizi ifade etmesi gerekirken maalesef acgozlu ve ac nefsli insanlari ifade ediyor gunumuzde.
Iftar menulerine bakiyorsun maasallah hep luks...bir suru cesit yemek var fiyatlari 100 tl den basliyor. Bitiremeyeceklerini bile bile aliyorlar bu menuleri. Peki sonra ne oluyor? Elbette yiyemiyorlar ve Yemekler ziyan oluyor.
Aslinda o paraya 5 kisiye iftar yaptirabilecek nefs acgozluluk ediyor.
Iste gunumuzde olan bu ve her yil artarak devam ediyor.

Not: Nefsini terbiye edebilen salih sekilde orucunu tutabilenleri tenzih ediyorum.

Nerde o eski Ramazanlar :)
mesela eskiden Ahmet Rasim kadar eskiden
ustad eski iftariyelikleri anlatirken
erik recelinden tutun, hafif sirkeli yesil zeytinden, halep yagina kadar kadar betimler
cunku iftarlar bir solene donusturulurmus
ama bunlarin hepsi tadimlik tabaklarda oluyor
cunku az yiyen melek cok yiyen helak olur imis!
iftardan sahura kadar eglenceler, sohbetler, ibadetler edilir imis
Ramazan arefesi Istanbul'un yuksek mevkilerine,minarelerine cikilip
Ramazanin ilk hilali beklenirmis
o ince hilladen sonra ilan edilirmis, filanmis falanmis
simdi diyceksiniz ki tevellut kac
ama ben bu Ramazan-i Serifi direkler arasi tadinda geciriyorum :)
benim icin tamamen kulturel

Futbolcu come back yapmış ve ciddi yorumlar gelmiş.

3 aydır sinek kovalıyorduk ramazanın başlamasıyla işlerde açıldı zor oluyor ama iyi oluyor

Dine bağlılık, benim için ifadesi bu.

Zamanla insanlar Dünya işleriyle fazla meşgul olup, inançları zayıflayabiliyor. Dinden uzaklaşabiliyorlar.
Ramazan yeniden bir başlangıç oluyor. Ramazan ve Oruç, Allah'a yakınlaşmak anlamında benim için.

Ramazan ayında yapılan eylem olmakla birlikte , fakirin halini anlamak amacıylada yapılır.
Ancak iftar adı verilen belirli süreye kadar yemek yenmez ve yoksulların hali anlanır.
İftarda " allah olmayanlarada versin " denir , tabi ki yoksulluk ve açlık sınırını ve fakirin kaderini etkilemez bu dua.
Her iftar sonrası bulamayanlar ertesi gün yine bulamaz bu da onlar için bir sınavdır.
Eşit şartlarda başlanamayan tek sınav olmasıylada bilinir. ( Esit bir sinav herkesin ayni sartlarda katilimiyla gerceklesir bu yuzden
kpss de , siz yanlizca kalem ile girerken baskalari bluetooth kulaklikla giremez )
Ramazan biter , yine aynı şekil de yemek yenir , ama açlar yine açtır , bu da fakiri anlamanın mumkun olmadigini gosterir.
Bu yuzden oruç dini açidan nefs terbiyesidir.
Nasıl olsa finali bilindiğinden fakir olmamanin ve iftarda gullacin gomulecegi bilindiginden kah rahatca tutulur , kah kriz gelir.
Açlıkla terbiye olmayıp cocugunu doyurmaya calisanlari anlamak bir yana , yoksul ve fakir insanlar her gun ve her yil oruc tutmaya mahkumdur.
Belki de kaderleri sonsuz oructur.

Tapinaklar ilgimi cekiyor lakin tapinmak degil.
Oruc ile alakam da onun gbi. O minvalde.
Felsefesi olan ogretiler ilgi cekicidir.
Musevilerde savm-i samt var ornegin. Susma orucu,
Keza budizmde cok yeri vardir oruclarin.
Psikolojik tesiri olan, bedeni enstrümanlastiran surecler.
Deneyimlemek isterim.
Bir de Oruc Aruoba var.
O nietzscheyi ben her ikisini de severdim.
Fakat oruc yururdu.

Fakirleri anlamak icin tum mal varligini hibe edip direkt cenneti kazanmak istermisin gibi makaralari icra edebilecegimiz, mubarek 3 aylar da yapildigi rivayet edilen empatik dini ritüel.

İşte oruç bana, Allahu tealanın mahiyetini, ihsaniyetini, inaniyetini ve imaniyetini ihtivar eder, şubat ayının sonuna yetişsek de, hayırlısıyla sahur eylesek, sabır eylesek ve iftar eylesek.

İnşallah, amin...

Uhrevi ve dini kısmı ile ilgili değil yorumum ama ben kültürel kısmını seviyorum.

Sokaklarda bir anda meyan kökü şerbeti satan satıcıların türemesi aynı şekilde halka tatlı, çiğköftecilerin ortaya çıkması. İftar davetleri ile geniş aile kültürünün beslenmesi, iftar saatinde sokaklara çöken sessizlik ve dinginlik. Keyif veriyor bunlar bana.

Her anlamda huzur, bereket demek.
İnsanı acayip rahatlatıyor. Sanki tüm dert, keder, sıkıntıdan arınmış gibi dünyevi hiçbir şey seni düşürmüyor gibi.
Az kaldı şükür kavuşturana…

Utana sıkıla yaptığım bir ibadet, Oruç tutmayanlara ayıp olmasın diye köşe bucak kaçıyorum.

Geri