orta yas ve yasli erkeklerin, 25+ yasinda olan kadinlara ''abla'' demesi

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
bu kulturun degismesi gerekiyor, normal degil. hatta ayip olarak bile algilanabilinir. sadece ayip degil, salakca, aptalca. genellikle erkekler bunu ''saygi''dan dedigini dile getiriyor. bunda saygi maygi yok arkadas, dupeduz hakaret. genelde bu erkegin kendisi kocaman gobekli, killi milli bir seydir. saclari sakallari beyazlamistir. ustelik kendisi orta yas veya uzerindedir. yasini fazlasiyla da gosteriyordur. bu haliyle kendisinden genc oldugu belli olan bir kadina ''abla'' olarak seslenmesini nasil normal karsilayabiliyor anlamis degilim. bunun yerine ''hanfendi'' diyebilirsiniz mesela. ''hanfendi'' kelimesinin yasi yok ve cok narindir, naziktir, hostur, daha saygili bir seslenistir. moral bozucu da degildir. ''hanfendi'' demek uygun gelmiyorsa, hic bir sey demeyin arkadas. hic bir sey demeyin daha iyi. yasli bir adamin, 23 yasindaki evli bir kadina ''yenge'' demesi gibi bir seydir bu, kendisinden kucuk oldugu belli olan bir kadina ''abla'' demek.

bu kulturunuze scarim. degisin. kendinizi de degistirin. genc erkekleri de kendinize benzetmeyin. yasitina ''abla'' diyecek olan var neredeyse.

Bu şehirle ilgili olabilir mi… cemil olabilir mi cemil:d (tutamadım şakayı)
Bu benim de çok gereksiz bulduğum bir konu, herhangi bir samimiyet yoksa arada yaşça büyük birine abla-abi- teyze-amca diye hitap etmek çok saçma zaten. Babalarımız yaşındaki adamların “abla” hitaplarında ise baştan mantık hatası var jdjd Evet bunu saygı diyerek açıklayan kesim var, bence bu yöresel bir şey biraz. Mesela İzmir’de hiç karşılaşmadım diyebilirim ama Ankaralılar herkese abla ya da yenge demeye meyilli ndjdj anadolu irfanı:d ahahay. Bu kolay kolay değişebilecek bir kültürel alışkanlık değil bence. Bakın bunun da sebebi erkekler… Evet erkekler her şeyin müsebbibi-.-

Bizim iş yerinde bi mal üye var sürekli abla diyordu sinir oluyordum sonra baktım herkese abla diyor bende ona abi demeye başladım ödeştik şimdi bişey demiyor aferin

Ben bunu yaptım. Ama kadını kendimden yaşlı gördüm. Ve dalgınlıkla oldu. Ve ben kendimi zaten 20 gibi his ediyorum. Biz sizin kadar sık aynaya bakmıyoruz, ondan da olabilir.

Hanimefendi yerine “hanim” demeyi yegliyorum.Ablayi kasitli ve kinayeli kullananlar konusun da haklisiniz.Ancak tasra da kimi zaman haya/saygi mefhumunun getirdigi bir hitap olabiliyor.

Saygısızca ya da salakça olarak adlandırmak biraz abartı değil mi ya?hsjsjs Ben de genel olarak bey, hanım şeklinde hitap etmeyi tercih ediyorum. Ama örneğin sürekli gelen kargocu, çalıştığımız firmaların sevkiyatçıları, şoförleri vb. arkadaşların hepsi bana abla, ben onlara abi diye sesleniyorum. Bu kadar kafama takabileceğim bir konu değil.

Ne ablasi ya diyorum icimden ama sadece içimden..
Sinirlenince "bak ablacimm" diye giriyorlar ya söze benim zihnimden o an gecenler:

ae2b9b706f25a519d97faf47a6141abe.jpg

"Hanfendi" yerine "abla" demelerini tercih ederim. Ağızlarında iğreti durmuyor en azından. : )))
Ayy 25'i de geçeli çok oldu ama neyyyse.

Abla ve yenge bir saygı göstergesidir. Karşıdaki kişiye güven verir.
Genellikle esnaf dilidir, üst düzey insanlara iş yaparken bile kullanıyoruz, henüz bir şikayet gelmedi, rahatsız olan sorunlu ya da takıntılı biridir, bu da olağandır.. olabilir.

Yürüme niyetinin olmadığını belli etmek için bu şekilde ön almış oluyor. Saygısızlık gibi algılamak doğru değil bence.

Hitap şekilleri çok önemlidir ancak çoğu kişinin bu detaya dikkat ettiğini sanmıyorum oysaki iş ortamında, kendinizden yaşça küçük bile olsa kişiye adı ile doğrudan hitap edemez ya da abla-abi-kardeşim v.s tarzı ifadeler kullanamazsınız.

Yaşça büyük olan kişilere de yaşını vurgulayacak ifadeler kullanmamak gerekiyor. Macron ve eşi örneğinde olduğu gibi çiftler arasında yaş farkı söz konusu olabilir. Bu sebeple kişinin isminin sonuna 'hanım - bey' eklemesi yapmak dışında hitaplar, arada samimiyet yoksa kabalıktır.

Doğrudan isim ile hitap ise samimi olduğunuz takdirde yaş farkı gözetmeksizin kullanılabilir.

birisi abla demiş sanırım yaş tribine girmiş arkadas oluyor öyle banada biri abi diyince mesela ne abisi yaş daha 30 diorum filan
kötü hissedio kendini insan tabi ulan daha dün 20 yasındaydım kimse abi mabi demiyordu bana ne alaka falan filan
demekki yaşlandık gencolar ya qweqweqwe

Seslenmek zorunda kalındığında ve isim bilinmiyorsa 'hanımefendi ya da beyefendi' demek gerekebiliyor.

Samimiyet durumuna gore bak,bakin,bakar misiniz demek uygun olmaz mi Lefty hanim.Esasen hanim sifati saygi ve usturubu yuklenmis bir sifat.Ancak dilimiz de oncesinde bir ozel isim gelmedigi takdirde manasiz gibi ihata edilmektedir.

Samimiyet durumuna gore bak,bakin,bakar misiniz demek uygun olmaz mi Lefty hanim.Esasen hanim sifati saygi ve usturubu yuklenmis bir sifat.Ancak dilimiz de oncesinde bir ozel isim gelmedigi takdirde manasiz gibi ihata edilmektedir.
"Bakar mısınız?" diye seslenmek de mümkün ancak o durumda da kadına mı erkeğe mi hitap ettiğiniz belli olmadığı için herkes dönüp bakabiliyor. Örneğin seslendiğiniz ortamda dört kadın ve bir erkek varsa, bu durumda 'beyefendi' diye seslenmek gerekebilir.

Samimiyet varsa zaten isim de biliyorsunuzdur.

İsterse yaşı 1000 olsun hanımefendi dedikten sonra " siz " kullanıyorum.İsim vermeden tanışma gibi bir durum oluyor.

Geri